HER ETABLERTE HAN SDU-ENHETEN: I handelsbygningen like ved den amerikanske ambassade hadde den omstridte overvåkningsgruppa tilholdssted.
Foto: Lars Eivind Bones
HER ETABLERTE HAN SDU-ENHETEN: I handelsbygningen like ved den amerikanske ambassade hadde den omstridte overvåkningsgruppa tilholdssted. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nå snakker han om det indre livet i overvåkingsgruppa

Leif Karsten Hansen bekrefter at han var med å etablere SDU, men sier de ikke har gjort noe ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) I går avslørte TV2 at Leif Karsten Hansen, en av de POT-betjentene som på 1980-tallet jobbet med Treholt-saken, også har vært ansatt i SDU - enheten i den amerikanske ambassaden i Oslo som den siste uka har vært utsatt for massiv kritikk.

Enheten, som ble opprettet for 10 år siden for å jobbe med ambassadens sikkerhet, beskyldes nå for å ha ulovlig overvåket norske borgere. 

Hansen bekrefter overfor Dagbladet at han har vært ansatt ved ambassaden og at han var med å opprette enheten.

- Ja, det er forsåvidt riktig det at jeg var med under etableringen av SDU, men svært mye annet i TV2s rapportering er feil. Dette har jeg ventet på en stund. Det blir gjort til noe mystisk, men det er ikke mystisk, sier Leif Karsten Hansen til Dagbladet.

Forbannet - Hva var din rolle i SDU?

- Jeg var med på å etablere enheten. Det var vel sent i 2000. Det dreide seg om å skaffe lokaler, skaffe folk, dette er jo ikke stillinger man kunngjør i avisen, amerikanerne skulle skaffe kommunikasjonsutstyr, altså radioer, også videre. Den daglige driften av SDU-enheten hadde jeg ikke noe med.

Avviser ulovligheter Hansen forteller at sjefen ved den amerikanske ambassden gjorde de ansatte oppmerksom på at virksomheten ved SDU var godkjent av politiet i Oslo.

- Dette er så enkelt som navnet sier, et program for å oppdage om noen rekognoserte eller overvåket ambassaden eller ambassadørboligen, noe som kanskje kunne være forberedelser til et anslag. Ambassadens sikkerhetssjef, Regional Security Officer (RSO), fortalte at han hadde vært i kontakt med ledelsen ved Oslo politidistrikt angående SDU, og fortalte senere at den arbeidsmåten han hadde beskrevet for politiet var uproblematisk. Jeg tror ikke det ble funnet grunn til å kontakte PST fordi dette foregikk på et område som var underlagt Oslo politidistrikt. Det var helt uproblematisk. Ingen av oss har sett noe galt i dette.

- Hva mener du er feilene til TV2?

- At norske borgere ble kartotekført, for eksempel. Det er kommet fram at det ble ført oversikt over personnummer, navn, foreldres navn også videre. Det faller på sin egen urimelighet. Gruppa hadde ikke noen myndighet til å spørre om personopplysninger eller
å føre lister over slike opplysninger, for de hadde dem ikke. SDU-enheten gikk ute i gata og hadde ikke myndighet til å kreve at noen skulle oppgi personalia.

- Det skjemaet som er vist på TV2 ville derfor være uhensiktsmessig for SDU. Om mulig ble vedkommende fotografert, og signalement og beskrivelse av hendelsen ble nedtegnet. Når du ser en mann krypende i buskene i Dronningparken med et kamera vet du ikke hvilken nasjonalitet han har. Norske borgere kan ha blitt avfotografert og fått sitt signalement nedtegnet. Ikke fordi de var norske, men fordi de hadde opptrådt mistenkelig ved for eksempel å detaljfotografere ambassadebygningen og dens sikkerhetssystemer, eller med teleobjektiver å fotografere personell på vei inn eller ut av ambassaden, sier han.

Han sier man kunne se folk som oppførte seg mistenkelig nede ved Nobelinstituttet eller ved Dronningparken.

- De kunne for eksempel ligge i buskene, ta bilder også videre. Det var vanskelig ved ambassaden, fordi den også var et turistmål og yndet fotoobjekt for amerikanere på besøk i Oslo. Du måtte oppføre deg usedvanlig konspiratorisk om du skulle pådra deg SDUs oppmerksomhet der. Flere ganger avdekket gruppa ulovlig overvåkning, sier Hansen.

- Det hendte flere ganger at politiet ble tilkalt der og da, da folk åpenbart drev med overvåkning rundt ambassaden. SDU kunne jo ikke arrestere folk, da måtte man tilkalle politiet, som flere ganger innbrakte folk. Bildene som ble tatt ble også overlevert politiet om det dreide seg om grove tilfeller.

- Hva med denne registreringsbasen, SIMAS, som det er avdekket at ambassaden har?

BEKREFTER AT HAN VAR MED PÅ Å OPPRETTE SDU: Men Leif Karsten Hansen avkrefter at de drev med ulovligheter. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BEKREFTER AT HAN VAR MED PÅ Å OPPRETTE SDU: Men Leif Karsten Hansen avkrefter at de drev med ulovligheter. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Nå sluttet jeg i 2003 eller 2004, så jeg vet ikke hva som har skjedd de siste 6 - 7 årene, men jeg vet hvordan det var da det ble etablert. Disse skjemaene og det registreringssystemet som nå er omtalt i media, det er helt ukjent for meg. Etter hva jeg
kunne se på TV var SIMAS datert 2006, altså lenge etter at jeg sluttet.

- Dårlig research Hansen synes TV2 har gjort dårlig research i saken, og peker som et eksempel på at det at det var så mange datakontakter i lokalene til SDU fremholdes som noen mistenkelig.

- Om de hadde villet, kunne de funnet ut at dette var noe som var igjen etter den forrige leietakeren. Om du ikke er ute etter å finne ut alle sider ved saken så velger du det som skaper de største overskriftene, sant eller ikke. Så vidt jeg vet fantes det to vanlig PCer
der, den ene tilknyttet internett. Jeg synes det er uredelig. Det har også vært snakk om en satellittforbindelse, det har jeg aldri sett. Og jeg lurer på hva SDU skulle ha brukt det til. Ambassaden har vel noen antenner og sånt, kan hende er det det de har tenkt på.

Hansen avviser at SDU-kontoret var besatt 24 timer i døgnet, noe som har kommet fram i TV2 den siste uka.

- Kontoret var besatt fra 0700 til 1900, om det ikke foregikk noe spesielt.

- Du er mye i media for tida?

- Ja, her er det noen som trekker i trådene. Det er er et ledd i mistenkeliggjøringen. Dette har jeg ventet på. Det er vel samme regissør. Men jeg var forberedt, jeg skjønner spillet og vet hva man kan ha i vente, sier Hansen, som på mandag skal vitne for Gjenopptakelses-kommisjonen i forbindelse med påstand om bevisfusk i Treholt-saken.

Hansen presiserer at han sluttet i ambassaden for 6 eller 7 år siden, og at han derfor ikke kan svare på om SDUs arbeidsmåter har endret seg.

Han sier han er forbannet på TV2, som lørdag ringte på døra hjemme hos ham.

- De hadde den frekkhet å oppsøke meg hjemme lørdag ettermiddag. I tillegg til at to mann kommer på døra, så står det en fotograf ute av syne og filmer. Hjemmet vårt er vår private sfære, og skal forbli det. Kona sitter og gråter, hun hadde håpet at vi i hvert fall skulle få være i fred her. Om jeg skal uttale meg til TV igjen, blir det i hvert fall ikke til TV2. De vil jeg overhodet ikke ha kontakt med igjen.

SKULLE OVERVÅKE OVERVÅKERE: SDU ble satt opp for rundt 10 år siden for å stoppe folk med skumle hensikter utenfor ambassaden og ambassadørboligen. Denne uka har enheten fått massiv kritikk for å ha drevet med ulovlig overvåkning av norske borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKULLE OVERVÅKE OVERVÅKERE: SDU ble satt opp for rundt 10 år siden for å stoppe folk med skumle hensikter utenfor ambassaden og ambassadørboligen. Denne uka har enheten fått massiv kritikk for å ha drevet med ulovlig overvåkning av norske borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer