PÅ FLUKT: Julian Assange tør ikke reise til USA før Obama-administrasjonen demper retorikken. Foto: Martina Haris/Julian Assange/Wikimedia Commons
PÅ FLUKT: Julian Assange tør ikke reise til USA før Obama-administrasjonen demper retorikken. Foto: Martina Haris/Julian Assange/Wikimedia CommonsVis mer

Nå snakker USAs mest fryktede varsler

Wikileaks-sjef Julian Assange skal ha video av amerikansk massakre i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter en måned skjult fra offentligheten snakket Wikileaks-sjef Julian Assange nå ut i The Guardian. Avisa møtte varslertoppen i Brussel, der han talte for Europaparlamentet søndag. (Talen kan sees her.)

Det var Assanges første offentlige opptreden siden han gikk under jorda for omkring en måned siden, i forbindelse med at den 22-årige, amerikanske etterretningsanalytikeren Bradley Manning ble arrestert av sine egne kollegaer.

Manning hadde skrytt på en chatside på Internett av å ha lekket 260 000 topphemmelige dokumenter til Wikileaks. Assange sier nå at han ikke føler seg truet, men at han ikke vil reise til USA igjen før Obama-administrasjonen roer ned retorikken om ham.

- Jeg føler meg trygg, men advokatene mine mener jeg ikke bør reise til USA nå, sier Assange.

- Vi føler situasjonen er stabil og under kontroll. Det er ingen grunn til å bekymre seg, men det er alltid lurt å være på vakt.

Trusler Assange hinter om at USA har kommet med trusler mot ham:

- Uttalelsene de har kommet med i offentligheten er helt ok. Da er jeg mer usikker på enkelte ting de har sagt på tomannshånd.

Wikileaks har ikke bekreftet at Manning er en av deres kilder, men har ifølge Assange sendt tre advokater til Kuwait, der Manning holdes.

USA har hittil nektet advokatene tilgang til mannen, og i stedet framstilt Manning for en militær domstol.

- En ung mann holdes fanget under svært vanskelige forhold, under påskudd at han er vår varsler. Vi må gjøre vårt beste for å sette ham fri, understreker den opprinnelig australske hackeren, som er blitt en av USAs største irritasjonsmomenter.

Massakre Blant materialet Manning skal ha lekket er Irak-videoen som ble publisert på WikiLeaks i april i år.

Videoen, som ble tatt opp av siktekameraet på et amerikansk Apache-helikopter, viser hvordan to Reuters-ansatte og ti andre antatt sivile ble drept da amerikanske styrker åpnet ild øst i Bagdad.

Blant materialet Wikileaks sitter på, og som er varslet at vil bli publisert, er en video av et amerikansk luftangrep mot byen Garani - et av de dødeligste i Afghanistan hittil.

Ifølge det amerikanske forsvaret ble 95 mennesker drept, hvorav 65 var opprørere. Afghanistan, på sin side, sier omkring 140 uskyldige sivile ble drept i Garani - 92 av disse barn.

Wikileaks sier nå de har sannheten om angrepet.

KILDEN? 22 år gamle Bradley Manning fra Potomac i Maryland er pågrepet og mistenkt for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon. Foto: Dagbladets arkiv
KILDEN? 22 år gamle Bradley Manning fra Potomac i Maryland er pågrepet og mistenkt for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer