Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå snakker vi butikk

Finansforetak fra Trondheim og Oslo deler førsteplassen, med Bergens-selskapet Frank Mohn som en meget god treer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analyseselskapet Lindorff Decision har gjennomført landets mest omfattende måling av norske virksomheters økonomiske helse.

Toppsjiktet blant de 87 bedriftene som skårer best, består av finans- og shippingselskaper.

Dagbladets liste viser de 25 beste, som på grunn av delte plasseringer til sammen teller 33 bedrifter.

Helt i toppen finner vi Ddb Fokus Invest i Trondheim og DnB Invest i Oslo. De er begge eid av storbanker. Trondheims-selskapet er mer enn fire ganger større, målt etter omsetning.

Frank Mohn får bronseplassen, fordi selskapet har en langt større omsetning enn utfordreren Grieg International. Frank Mohn ledes av Bergens gode hjelper Trond Mohn, og er verdensleder på pumper til tankskip og offshorevirksomhet.

Dermed er også landets tre største byer representert på seierspallen.

Alle vinnere

Lindorff Decision har rangert selskapene for Dagbladet, men adm.dir. Tore Andresen understreker at her er alle 87 bedriftene vinnere.

-  Dette er landets sunneste selskaper. Alle er drømmekunder for enhver leverandør, fordi de gjør opp for seg i tide, og mest sannsynlig vil eksistere lenge, sier Andresen til Dagbladet.

Selskapene som er med, har alle over 50 millioner kroner i årsomsetning. ASA-selskap er holdt utenfor. De eier ofte andre selskaper, uten å drive produksjon selv.

Grundig analyse

Analyseselskapet har benyttet en rekke modeller for å komme fram til resultatet.

Blant 300 variabler som har betydning for kredittvurderingen av en bedrift, har Lindorff Decision plukket ut de mest relevante, og krysskjørt med tilsvarende opplysninger som har betydning for selskapets soliditet.

Dette resultatet er deretter kombinert med en ny analyse som beregner hvor sannsynlig det er at selskapet gjør opp for seg i løpet av 90 dager. De må selvsagt være kjemisk renset for betalingsanmerkninger.

-  Meg bekjent er ikke dette gjort før, sier Tore Andresen.

Godt voksne

De aller fleste av de sunneste selskapene har eksistert i noen år, og har en gjennomsnittlig fartstid på drøyt 20 år. Drøyt ti prosent er forholdsvis nyetablerte, og har eksistert i fire år eller mindre.

Den eldste bedriften på lista er DNN Industrier AS i Tyssedal.

Selskapet er 92 år gammelt og ble stiftet i august 1912. Det eier 40 prosent av kraftselskapet Tyssefaldene.

Trygve Hegnars familieeide selskap Periscopus er også blant de sunneste i landet, viser oversikten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media