Været i høstferien

Nå snur det

Etter en noe uvanlig periode blir det roligere på værfronten. Det er ikke gode nyheter for de som nå tar fatt på høstferien.

DISSE TRENGER PARAPLY: Etter en søkkvåt start på uka Østafjells, er vi nå tilbake til «normalen» hvor regnet stort sett holder seg i vest og nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DISSE TRENGER PARAPLY: Etter en søkkvåt start på uka Østafjells, er vi nå tilbake til «normalen» hvor regnet stort sett holder seg i vest og nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmerekorder i nord og nedbørsrekorder i øst, har så langt preget starten av oktober. Sør- og østlendinger som denne uka startet sin høstferie, har måttet nøye seg med innevær.

Nå snur det, forteller meteorologene. I hvert fall delvis.

- Det blir litt mer typisk høstvær i tida som kommer. Tørt i sør og øst, og nedbør i vest og nord. Det har snudd sammenliknet med slik denne uka startet, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander.

Varmere i sør

- Resten av uka blir tørrere enn slik den startet. Sola kan titte fram. Spesielt onsdag og torsdag blir det tørt østafjells, men inn i helga kan det komme noen dråper, forteller meteorologen.

For høstferierende i Oslo, Viken og Agder ser det ut til at torsdag blir den beste dagen for aktiviteter utendørs. Enkelte steder kan det også bli uvanlige høye oktober-temperaturer.

- Temperaturmessig vil det holde seg ganske greit. De vil ligge på rundt 15 grader. Torsdag kan det bli enda varmere. Enkelte steder i Telemark kan man få opp mot 17 grader. Det er ikke så gærent for å være oktober, fortsetter Borander.

Disse temperaturene vil fortsette inn mot helga, før de synker ned mot ti grader eller kjøligere i starten av neste uke.

- Det blir kjøligere over hele landet etter helga, sier meteorologen.

Våtere i vest og Trøndelag

Et mer «normalt» høstvær innebærer også et våtere Vestland. Det er dårlig nytt for vestlendingene som denne helga starter på sin høstferie.

- Vindene vil komme fra sørvest. Det betyr at det er Vestlandet som får mest nedbør den kommende tida.

Den våteste dagen blir trolig torsdag, men også her vil de milde temperaturene holde seg gjennom helga. I Bergen kan man vente opp mot 15 grader, før de synker til ti grader eller kjøligere.

- Starten av ferieuka vil det være av og på med regn, og nordavinden vil gjøre det kjøligere, sier Borander.

Midt-Norge kan vente seg et liknende vær som vestlendingene. I Trondheim startet uka tørt, men her er det ventet nedbør de neste dagene.

Trønderne må også belage seg på en våtere og kjøligere start på neste ukes høstferie.

Gult farenivå for snø

Enkelte steder i Nord-Norge har de siste dagene satt varmerekorder for oktober. Det ser imidlertid ikke ut til at det vil settes flere slike rekorder i de kommende dagene.

- Det er sendt ut farevarsel for snø i Nordland fra torsdag kveld. Her er det ventet snø på fjellovergangene over 500-600 meter. Det kan føre til vanskelige kjøreforhold, forteller meteorologen.

Det blir også kjøligere i Troms og Finnmark. Det er ventet bygevær også her, noe som gjør at det kan bli snø også her torsdag.

Høstferien i nord

Mange nordlendinger starter sin høstferie onsdag.

Et lavtrykk ved Svalbard beveger seg nordover, og kalde luftstrømmer fra nord vil føre til kjølig vind, før det igjen bli litt mildere til helga.

- I Bodø blir torsdagens temperaturer på under ti grader. I helga vil de krype litt høyere igjen, før det blir kaldere igjen i begynnelsen av neste uke, sier Borander.

Tromsø, som mandag var varmere enn Oslo, vil også merke et skifte på gradestokken. Her vil temperaturene synke til under ti grader. Spesielt torsdag blir kjølig, men de lavere temperaturene vil holde seg. Det er ventet under ti grader i hele fylket i tida framover.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer