Sommerværet

Nå snur det

- Kan bli noen riktig fine dager.

SOMMERVÆR: Det ligger an til noen flotte dager i Sør-Norge til uka. Her fra Bekkelagsbadet i Oslo. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMERVÆR: Det ligger an til noen flotte dager i Sør-Norge til uka. Her fra Bekkelagsbadet i Oslo. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store deler av Norge har - paradoksalt nok - hatt relativt kjølige dager, med tidvis regn, mens flere land på kontinentet sliter med ekstremvarme. Dette vil endre seg noe de kommende dagene, ifølge varselet.

- Det kommer varme fra sør, og temperaturen stiger i Sør-Norge de neste dagene - det kan bli over 25 grader enkelte steder tirsdag og onsdag, sier Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Ifølge statsmeteorologen blir det «mye sol», spesielt tirsdag og onsdag - på Sørlandet, Østlandet og til dels også Vestlandet sør for Stad.

Regn i varme

Han kan ikke helt garantere at det ikke vil komme en og annen regnbyge, særlig på Vestlandet, hvor det blir mer skyet. Men:

- Det blir varmt når regnet kommer.

Også Møre og Romsdal og Trøndelag kan belage seg på stigende temperatur til uka.

- Nå [søndag] er det pålandsvind med byger - dette vil avta de neste dagene, og da stiger temperaturen, og folk vil føle litt på sommervarmen. Også her gjelder det at temperaturen blir høyere selv om det skulle komme litt nedbør, sier Løvdahl.

FARLIG VARMT: Heten lenger sør er potensielt helsefarlig. Her fra Trafalgar Square i London onsdag. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
FARLIG VARMT: Heten lenger sør er potensielt helsefarlig. Her fra Trafalgar Square i London onsdag. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer

Motsatt i nord

Som så ofte før er værtendensen «motsatt» i nord; i Troms og Finnmark blir det gråest og kaldest i begynnelsen av uka, før varmen slår inn.

- Vi vil ha disse regnbygene av og på. På Finnmarksvidda blir det tordenaktivitet, som etter hvert trekker mot ytre strøk. Men i midtuka, idet lavtrykket plasserer seg i Norskehavet, blir det forbigående lettere vær, og det kan bli noen riktig fine dager på slutten av uka, sier meteorologen.

Samtidig som det blir finere i nord, blir det mer varierende i sør igjen, med kjøligere temperaturer.

Løvdahl forklarer at det ikke er helt den samme lufta som skaper hetebølgen på kontinentet som hever temperaturen her. Likevel kommer det varmere være i Norge som følge av mekanismene som hele Europa er underlagt.

- Sirkulasjonen vår henger tett sammen med det som skjer på kontinentet. Vi får dratt opp luft som egentlig hører hjemme på sørlige breddegrader, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer