Sommerværet:

Nå snur været i hele landet

Hvis du vil beholde solbrillene på, bør du befinne deg i den nordlige delen av landet til helga.

SOMMER-SALTO: Brage Hernes Gåsvær tok for tre år siden salto fra Storehorn til Lillehorn på Geita ved Svolvær i strålende sommervær. Meteorologene melder liknende forhold denne uka. Foto: Jarl Hernes Gåsvær
SOMMER-SALTO: Brage Hernes Gåsvær tok for tre år siden salto fra Storehorn til Lillehorn på Geita ved Svolvær i strålende sommervær. Meteorologene melder liknende forhold denne uka. Foto: Jarl Hernes Gåsvær Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Så langt i juli har Sør- og Østlandet hatt lite nedbør med strålende sol og relativt høye temperaturer. Det er det slutt på nå.

I midten av uka forventes det et værskifte som bringer med seg mørke skyer og lavere temperaturer, men solstrålene forviller seg ikke helt ut av landet.

Varmt i nord

Fra onsdag av kan Trøndelag og Nord-Norge ta fram solbrillene og badehåndklærne, de skal nemlig ta over finværet. Varmen forflytter seg dit:

- Til helga blir det godt over 20 grader, og Trøndelag får vel enda et par hakk opp på temperaturen, sier Trond Robertsen fra Meteorologisk institutt.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Varmen forlater dermed den sørligere delen av landet, som må ta imot lavere temperaturer og nedbør.

Verst til helga

Det er fra midten av uka av at t-skjorte og shorts kanskje bør erstattes med langbukse og genser i den sørlige delen av landet.

- Onsdag ser vi tendenser til et skifte. Da kommer det et større lavtrykkssystem, som gir mer nedbør og kjøligere luft i Sør-Norge, sier Robertsen.

Og ifølge meteorologen blir det verst til helga:

- Det blir litt mer vått i særlig den delen av landet, spesielt lørdag og søndag, sier han.

På lørdag kan gradestokkene i Kristiansand og Oslo vise 16 grader på det laveste, mens i Bergen og Lillehammer kan det falle ned til 14-15 grader.

- Kommer tilbake

Litt mer gunstig blir det likevel for Østlandet, som Robertsen mener har vindretningen på sin side. Men noe finvær blir det ikke.

Meteorologen kan trøste med at «sommeren» kommer tilbake:

- Det gjør den nok, utover dette her er det usikkert, sier Robertsen om værmeldinga.

Skogbrannfare

Regnet kommer altså til både Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, men det vil trolig ikke regne såpass mye at skogbrannfaren er over.

- Den vil nok vare. Det er såpass tørt nede i bakken, sier Robertsen.

KALDT OG GRÅTT: Hele den sørlige delen av Norge vil oppleve lavere temperaturer og nedbør til helga. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
KALDT OG GRÅTT: Hele den sørlige delen av Norge vil oppleve lavere temperaturer og nedbør til helga. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Han forklarer at korn og gress tar opp mye av fuktigheten i bakken, noe som gjør at det må mye nedbør til før faren forsvinner. Robertsen tror ikke helgas regnbyger vil være nok.

- Det er stor skogbrannfare fram til torsdag, men det går nok litt tid til, sier han.

I indre strøk av Østlandet har det vært spesielt tørt, men ifølge meteorologen vurderer andre byer også å sende ut varsel, blant annet Bergen.

Store kontraster fra fjoråret

Robertsen forteller at det er store forskjeller fra i fjor når det gjelder temperaturer. Da ble det registrert rekordhøye temperaturer, med rundt 30-40 dager med over 30 varmegrader.

I år har det vært bare to dager hvor gradestokken har bikket 30.

- Sommeren så langt ligger litt under normalen når det kommer til varme, men ellers er det en god, gammel norsk sommer som er varierende, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer