Nå som paven er død

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden den drastiske forverringen i pavens sykdomsbilde for få dager siden, har titusener vært samlet på Petersplassen. Noen har sunget. Andre har klappet og spilt trommer. Mange har grått. Felles for dem alle, er at de ønsket å være nærmest mulig Guds tjeneres tjener i hans siste timer.

Jesu Kristi vikar

Ifølge kristen tradisjon er det apostelen Peter som innehar himmelrikets nøkler, og det var på Peters klippe at Jesus Kristus sa at kirken skulle bygges. Peter regnes derfor som kirkens grunnlegger, og han var den første biskopen av Roma.

Gjennom de intense timene i konklaven etter en paves død, velger kardinalene hvem som skal sitte i Peters stol. Da velger de hvem som skal bli den neste i arverekken etter apostelen og lede borgerne av den romersk-katolske provins til Paradis.


For de troende katolikkene finnes derfor ingen viktigere skikkelse av kjøtt og blod enn paven. Paven er Jesu Kristi vikar på jorden.

Applaus

- Paven, vår hellige far, har reist hjem. La oss be for ham, sa kardinal Angelo Sodano til de tilreisende på Petersplassen straks etter paven hadde sovnet inn i går kveld.

Tårene og sorgen som umiddelbart møtte nyheten om pave Johannes Paul IIs bortgang, ble snart forandret til en respektfull feiring av hans liv.

Først ble folkemengden stille. Så begynte de å klappe.

Rundt 70.000 mennesker var da samlet utenfor Peterskirken. Straks etter at dødsbudskapet kom, begynte folk å strømme til stedet, og italiensk politi regner med at minst 100.000 mennesker var samlet der i løpet av i går kveld og i natt.

Vatikanet har allerede begynt arbeidet med å legge til rette for de mange pilegrimer som ventes til Roma. Den offentlige transporten til Vatikanet og Peterskirken går hyppigere, mobile toaletter blir satt opp, og det settes opp telt på stadioner og offentlige områder i Roma for å huse de troende.

I noen dager skal det gamle Romerrikets hovedstad igjen være verdens sentrum.

OSSERVATORE ROMANO: Et ungt par leser om pavens død i Vatikanets egen avis.