- Nå sover vi trygt

I går kveld kunne Hans (75) og Else Kjensli (71) omsider slappe av. Arbeiderpartiet satte en stopper for tomtefeste-farsen i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINTERBRO (Dagbladet): -  Nå vil vi kjøpe tomta vi har bodd på siden 1967. Vi trenger ikke lenger frykte at vi må selge huset. Det skal bli godt å få sove om natta igjen, sier Hans Kjensli til Dagbladet.

For ett og et halvt år siden satte grunneieren opp festeavgiften for ekteparets eiendom fra 1400 kroner til 16 000 kroner. I år er den steget til 18 500 kroner. Det er like mye som de får i samlet pensjon i måneden.

-  Vi hadde trolig vært nødt til å selge huset. Det hadde ikke bare vært en økonomisk belastning, men et sterkt inngrep i livskvaliteten. For det rører sterkt i sjela å bli tvunget bort fra et sted vi har bygd opp de siste 40 åra, forteller Hans.

Ekteparet fryktet hva som kunne hende hvis kaoset om den nye tomtefesteloven ikke hadde blitt løst i går. Da hadde de mistet muligheten å kjøpe festetomta fra eieren. Det samme så Ap. Derfor gikk partiet bort fra sitt opprinnelig forslag, som ville gitt Hans og Else enda gunstigere vilkår, og støttet regjeringspartienes reviderte opplegg (se egen sak). Det betyr at ekteparet får kjøpe tomta for 115 000 kroner. Det er 40 prosent av taksten.

-  Resultatet er ikke optimalt, men etter forholdene er vi fornøyde. Vi og alle de andre tomtefesterne slipper å være leilendinger. Jeg tror også grunneierne ved nærmere ettertanke vil komme gunstig ut, sier Kjensli.

Hans og Elses eksempel

De betaler i dag 18 500 kroner i årlig festeavgift for den 1,8 mål store tomta.

Ved å følge hovedregelen om at prisen de skal betale for tomta er 30 ganger festeavgiften, ville de ha måttet betalt 550 000 kroner. Siden det er altfor dyrt, velger de å benytte seg av muligheten for skjønn.

Det betyr at de skal betale 40 prosent av taksten, som er satt til 288 000. Dermed får de kjøpe tomta for 115 000 kroner.