Positiv overraskelse: Arbeidsledigheten har de siste månedene utviklet seg bedre enn de tidligere har anslått. Foto: Shutterstock
Positiv overraskelse: Arbeidsledigheten har de siste månedene utviklet seg bedre enn de tidligere har anslått. Foto: ShutterstockVis mer

Nå spår Nav færre arbeidsledige enn ventet

Nav kutter nå i sine anslag for arbeidsledigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Arbeidsledigheten vil fortsette å øke, men ikke like mye som tidligere anslått, skriver Nav i en fersk rapport.

Mens arbeidsledigheten har økt i fylkene med mest oljerettet næringsliv, har imidlertid utviklingen på arbeidsmarkedet i resten av landet vært langt mer positiv.

- De siste månedene har arbeidsledigheten heldigvis utviklet seg bedre enn vi anslo i vår forrige prognose. Vi venter imidlertid fortsatt at arbeidsledigheten vil øke utover året, hovedsakelig på grunn av utviklingen i oljerelatert næringsliv, sier arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Sigrun Vågeng, i en kommentar.

- Det er fortsatt gode muligheter på arbeidsmarkedet. De som mister jobben nå bør raskt søke seg til andre type jobber eller se etter nye jobber i andre deler av landet, påpeker hun.

3,2 prosent Nav spår nå i snitt 88.000 arbeidsledige i 2016. Det tilsvarer en ledighet på 3,2 prosent, opp fra den tidligere spådommen på 3,3 prosent fra Navs rapport i mars.

De venter at oljeinvesteringene vil fortsette å falle både i år og neste år, og tror etterspørselen etter varer og tjenester fra utlandet vil bli litt lavere enn de antok i forrige prognose. I tillegg vil veksten i det private konsumet være lav.

På bakgrunn av dette venter de en fortsatt økning i ledigheten utover året. Til neste år ser de imidlertid et skifte.

"Økt vekst i 2017 vil føre til en nedgang i ledigheten. Fordi vi går inn i 2017 med en ledighet på anslagsvis 92 000 sesongjustert, vil gjennomsnittlig antall helt ledige bli noe høyere i 2017 enn i 2016", heter det i rapporten.

I 2017 ventes det i snitt 90.000 ledige, også det tilsvarende en registrert ledighet på 3,2 prosent.

Oppgangskonjunktur På den positive siden trekker imidlertid Nav frem forventninger om fortsatt svak kronekurs, lav rente og økte boliginvesteringer, noe de venter vil bidra til økt aktivitet.

"I år vil ikke disse positive momentene være nok til å veie opp for de negative impulsene fra oljebransjen og svak konsumvekst. Neste år venter vi at oljeinvesteringene begynner å flate ut og at vi går inn i en moderat oppgangskonjunktur", skriver Nav.

Flere nyheter: Sjeføkonom frykter boligboble
Arbeidsledigheten flater ut - her faller den mest
Ledigheten øker mest for de over 60 år