Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nå sprekker virkelig krona»

«Perfekt storm» gir kraftig kursfall.

FØLGER MED PÅ KRONA: Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FØLGER MED PÅ KRONA: Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krona har i dag fått det så ørene har flagret, og til og med vært mindre verdt enn svenskekrona. I skrivende stund har det stabilisert seg noe, men svingningene har vært store.

Lik Dagbladet på Facebook

- Det er ganske dramatisk. Jeg tror ikke vi har sett tilsvarende kollaps siden finanskrisen, sier Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand .
 
I skrivende stund må du ut med 7,61 kroner for én dollar, 11,98 for ett britisk pund og 9,54 for én euro. For 100 svenske må du ut med 99,91 NOK.


- Flere banker har nå stanset valutahandelen. Det er et dramatisk fall, som har eskalert gjennom dagen, sier Chen.
 
- Det blir interessant å se hvor det ender.

Tidligere i dag skrev han på Twitter: «Nå sprekker VIRKELIG krona her».
 
En perfekt storm Chen sier dagens fall trolig har sammenheng med den russiske rubelkollapsen og det kraftige oljeprisfallet.
 
- Det er flere faktorer som spiller inn i dag. Men utenlandske aktører trekker nok paralleller til norsk økonomi, ved at både de og vi er oljeøkonomier.
Men han tror ikke det er den eneste årsaken.
 
- Kollapsen i oljeprisen har vi sett en stund, jeg tror ikke det er den alene som har utløst dette. Det henger nok også litt sammen med det overraskende rentekuttet i forrige uke. Til sammen ble det en eksplosiv cocktail. Det er en perfekt storm for Norges del.
 
- Mener du renta bør skrus opp?
 
- Jeg mener i hvert fall at rentekuttet i forrige uke var unødvendig. Det var en overraskelse og har skapt usikkerhet i markedene. Russland hevet jo faktisk hevet renta i natt med 6,5 prosentpoeng nettopp for å prøve stoppe valutafallet, det motsatte av Norges Bank gjorde.

Verre for Russland Chen sier situasjonen er dramatisk, fordi det er uheldig med brå bevegelser i valutaen i seg selv.
 
- Det er positivt for konkurranseutsatt industri med lavere kronepris. Men det er negativt for alle norske bedrifter som importerer varer fra utlandet, og selger dem her. De får plutselig en kjemperegning nå, som kan skape usikkerhet og utsettelse av investeringer. En tredjedel av konsumvarene i Norge er importert, så det kan ha stor betydning.
 
- Det vil også være positivt for turistnæringen på sikt. Men både der og hos konkurranseutsatt industri tar det litt tid før vi ser effektene fra kronesvekkelsen. De brå bevegelsene kan derimot gi andre uante konsekvenser som gjør det vanskelig for mange å manøvrere i nå.
 
Han sier samtidig at situasjonen er langt mer alvorlig for Russland.


- Der er bevegelsen større. Og de har ikke noe oljefond, som oss. Vi har satt til side mye, og statens forbruk er ikke direkte avhengig av oljeprisutviklingen. Pensjonsfondet er også en valutareserve for oss. Lenge leve handlingsregelen, avslutter Chen.