Nå sprer masse- protestene seg

Demonstrasjoner varslet i Iran, Bahrain, Algerie og Jemen.

PROTESTBØLGE: I dag er det varslet store demonstrasjoner i Iran og den lille øystaten Bahrain. I helga har det vært sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Algerie og Jemen. Foto: Scanpix/Reuters/AP Photo/AFP Photo/EPA
PROTESTBØLGE: I dag er det varslet store demonstrasjoner i Iran og den lille øystaten Bahrain. I helga har det vært sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Algerie og Jemen. Foto: Scanpix/Reuters/AP Photo/AFP Photo/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Iran, Bahrain, Algerie og Jemen gjør det de kan for å hindre at protestbølgen som ble startet av «tunisiamien» fra Tunisia og Egypt sprer seg. Blant annet meldes det at internett og Facebook er sperret i Algerie, og at opprørsstyrkene gjør seg klare i de andre landene.

Allerede fredag skjedde det sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Algerie, og i går samlet hundrevis seg i gatene i Jemen og øystaten Bahrain i den Persiske gulfen.

Iran og Bahrain I dag er det i hovedsak varslet store demonstrasjoner i Iran og Bahrain, mens det planlegges demonstrasjoner i Lybia på torsdag og en ny i Algerie på lørdag, Marokko søndag, Kamerun neste onsdag og Kuwait 8. mars.

Folk samlet seg i går i gatene i Jemen og ropte slagord med tydelig inspirasjon fra revolusjonen i Egypt. Demonstrantene krever samme utfall med Jemens president Ali Abdullah Saleh.

«Først Mubarak, nå Ali!», ropte de.

Sammenstøt De om lag 2000 demonstrantene i Jemens hovedstad Sanaa ble etterhvert spredd av opprørspoliti, som brukte makt for å stanse dem. En kvinne ble skadd og 10 demonstranter ble pågrepet, ifølge øyenvitner.

Også i byen Taez sør i landet ble det meldt at flere hundre demonstranter samlet seg i sentrum av byen. Politifolk brukte batonger for å spre folkemengden.

I øystaten Bahrain åpnet politiet ild mot demonstranter i Karzakan, en shia-dominert by nordvest for hovedstaden Maname. Politiet skal først ha skutt tåregass inn deres forsamlingslokale. Flere ungdommer skal ha blitt skutt på kloss hold.

Misnøye Blant befolkningen, bestående av under én million mennesker, er det økende misnøye spesielt blant shiamuslimene med reformer som ikke har gitt dem økt livskvalitet som lovet. Shiamuslimene, som utgjør om lag 70 prosent av befolkningen, har lenge klaget over diskriminering fra den regjerende sunnimuslimske kongefamilien.

Myndighetene har forsøkt å kjøpe demonstrantene bort fra gatene ved å love mer pressefrihet og ved å tilby hver eneste familie 1000 dinarer (over 15 500 kroner).

Mandagens demonstrasjoner kan vise seg å bli temperaturfylt. Iran har nemlig allerede sagt at de ikke vil tolerere demonstrasjonen, og har plassert opposisjonslederne Mehdi Karrubi og Mir Hossein Mousavi i husarrest.

Også internett-sider relatert til demonstrasjonen, inkludert Facebook, har blitt sperret av regimet. Likevel har over 50 000 personer sagt at de vil delta på demonstrasjonen i Teheran på Facebook.

• Dagbladet vil følge den spente situasjonen utover dagen.

Les også: Disse regimene kan være de neste som faller

DISSE KAN FALLE: Landene merket med rødt kan være de neste regimene som kan falle, ifølge eksperter. Det hele har startet i Tunisia og Egypt, merket i grått. Grafikk: Dagbladet/Bing Maps
DISSE KAN FALLE: Landene merket med rødt kan være de neste regimene som kan falle, ifølge eksperter. Det hele har startet i Tunisia og Egypt, merket i grått. Grafikk: Dagbladet/Bing Maps Vis mer