Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå spruter Eyjafjallajökull aske opp i atmosfæren igjen

- Vi kan ikke utelukke en ny askebølge over Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Akkurat nå ser det ut som at den er veldig aktiv. Store mengder asker spruter høyt opp i atmosfæren, sier Thorsteinn Jonsson ved Islands meteorologiske institutt, Vedurstofa Íslands, til Dagbladet.

Han ser på satelittbilder at asken fra Eyjafjallajökull går sørover.

UsikkerhetStatsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt forteller at man ikke blir å merke denne askebølgen i Norge de første dagene, men understreker at alt kommer an på aktiviteten i vulkanen i tillegg til værendringer.

- Vi kan ikke utelukke at vi får en ny askebølge over Norge, men jeg kan ikke på stående fot si noe om hva som skjer utover det vi har beregninger på, sier Evensen.

Ifølge de to meteorologene vil asken i første omgang gå sørover. Det kan bety at Storbritannia kan rammes. Dersom asken går østover mot Europa kan det føre til, dersom konsentrasjonen av askepartikler er høy, at flytrafikken igjen rammes slik som i midten av april.

- Utbruddet er ikke like sterkt som i begynnelsen. Det er ikke umulig, men usannsynlig at asken rammer Europa slik den gjorde sist, sier Thorsteinn Jonsson.

- Men det kan komme til å nå Nord-Irland og Skottland, men jeg kan ikke si noe om det blir forstyrrelser for flytrafikken. Det er veldig vanskelig å si noe om hvor stor konsentrasjonen av partiklene er, sier han.

Islandsk TV advarte mot askeskyJonsson forteller at man på webkameraer kan se at vulkanen spyr opp mye damp og aske.

- Lavaen beveger seg nordover der det er en del snø og is. Det fører til at det kommer en stor dampsky fra nord, mens at det kommer en mørk askesky fra selve vulkanmunnen.

- I går kom det kjempemye aske igjen. Islandsk TV advarte mot at asken kunne bevege seg mot Europa og Sverige, sier svenske Björn Eriksson til Aftonbladet. Han driver et hotell 25-30 kilometer unna vulkanen.

- Jeg ser to store røykskyer, et hvitt og et svart. Det ser flott ut, men det er vanskelig å drive hotell når det nesten er bare medier og vulkanfreaks her. Ingen andre kommer hit, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!