Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå står bare ruinene igjen

Dagbladet var med da de siste øyboerne forlot Yeonpyeong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YEONPYEONG (Dagbladet): På avstand ser Yeonpyeong fremdeles ut som en paradisøy. Men i det skarpe sollyset bader utbrente bygninger, glasskår og ruiner.

Dette er Yeonpyeong 48 timer etter at nordkoreanske artillerigranater ødela idyllen.

Trodde det var øvelse Da Dagbladet ankom øya i dag, sto svartkledde, sørkoreanske spesialstyrker og tok imot innbyggere og journalister.

Blant dem som vendte tilbake var bankansatte i Suhyup.

- Vi satt på kontoret og jobbet, da granatene falt. Først trodde vi det bare var en øvelse, men så skjønte vi alvoret, forteller de, mens hurtigbåten tar oss fra havnebyen Incheon og over til øya de måtte forlate i hui og hast.

TAPT PARADIS: Den en gang så idylliske øya Yeonpyeong har fått tydelige arr etter det nordkoreanske artilleriangrepet. Dagbladet var i dag blant de aller første mediene som slapp inn på øya, sammen med de siste øyboerne som pakket tingene sine og dro til tryggere omgivelser på fastlandet. Alle foto: Kristoffer Egeberg

Flere meter høye bølger slår inn over båten, og flere av passasjerene må kaste opp. Den vanligvis to timer lange ferden, blir dobbelt så lang.

- Vi vet ikke helt hvordan det ser ut i banken. Vinduer og alt ble knust, sier de.

Den lange reisen Omsider er vi framme, og for mange av passasjerene har reisen over vært ekstra lang. Enkelte har slektninger de ikke vet hvordan det har gått med. Flesteparten er øyboere som måtte evakuere etter det vel time lange artilleriangrepet tirsdag.

Det lukter svidd, og i mastene henger de avkuttede strømledningene slapt mot bakken. Over de lave husene i fiskerlandsbyen svirrer et svært militærhelikopter.

Barneskolen ligger bare hundre meter fra et stort nedslagsfelt. Bomberommene på øya står tomme med dørene på vidt gap. Tirsdag var folk stuet sammen der inne i frykt.

BOMBET Det lukter svidd på Yeonpeong. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
BOMBET Det lukter svidd på Yeonpeong. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

Innbyggere Dagbladet snakket med pakket sine viktigste eiendeler i full fart, før de forlot øya på under en time.

- Vi kommer ikke tilbake, sier de.

I natt står landsbyen tom.

SKYER AV RØYK: Dette bildet er tatt 23. november 2010 av en sørkoreansk turist, og viser store skyer av røyk som stiger fra øya Yeonpyeong etter et angrep fra Nord-Korea. Foto: AFP PHOTO
SKYER AV RØYK: Dette bildet er tatt 23. november 2010 av en sørkoreansk turist, og viser store skyer av røyk som stiger fra øya Yeonpyeong etter et angrep fra Nord-Korea. Foto: AFP PHOTO Vis mer
ØDELAGT: En Sør-Koreansk marinesoldat står midt blant de ødelagte husene på øya Yeonpyeong Island, South Korea Foto: AP Photo/ Lee Jin-man
ØDELAGT: En Sør-Koreansk marinesoldat står midt blant de ødelagte husene på øya Yeonpyeong Island, South Korea Foto: AP Photo/ Lee Jin-man Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!