Mistet moren og jobben under pandemien:

- Nå står jeg i matkøen

Luis Lopez (51) har stått i matkøene på Fattighuset ved Grønlandsleiret i flere uker.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRØNLAND (Dagbladet): Det er onsdag 5. mai og de frivillige arbeiderne på Fattighuset på Grønland i Oslo forbereder porsjonerte poser med mat til flere hundre mennesker, som har stilt seg i kvartalslange køer.

Dagbladet har snakket med noen av dem som møtte opp onsdag formiddag. Enkelte har behøvd hjelpen i flere år, mens andre har kommet til den siste tida. Felles for dem er at de sliter med å få endene til å møtes.

Dagens første poser består av fisk som har gått ut på dato for to dager siden. Når fisken er delt ut, vil det være Marius Larsens kjøttleveranse til Fattighuset som er høydepunktet i matposene.

Timmi Moen Guldbrandsen har jobbet som frivillig for Fattighuset i 15 år, og forteller at det er viktig å få ut fisken først, da den har kortest holdbarhetsdato.

- Vi må prioritere det på denne måten. Hvis vi gir ut det gode kjøttet først, som vil holde seg lenger, kan mye av den andre maten vi har fått inn bli dårlig.

FÅTT MANGE HENVENDELSER: Timmi Moen Guldbrandsen jobber for Fattighuset og er med å organisere matutdelingen på huset, som foregår hver onsdag og fredag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FÅTT MANGE HENVENDELSER: Timmi Moen Guldbrandsen jobber for Fattighuset og er med å organisere matutdelingen på huset, som foregår hver onsdag og fredag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Luis Lopez (51) står i matkøen - to kvartaler unna - når Fattighuset begynner å dele ut mat. Selv om vi er i mai måned er det regn og sludd i lufta. Dette er en av de første gangene Lopez henvender seg til Fattighuset for å få mat.

- Jeg hadde en jobb før pandemien, som jeg ikke fikk fornyet kontrakt med. Da måtte jeg gå til sosialhjelp. Det beløpet jeg får over sosialhjelp dekker ikke hele måneden, så da må jeg komme hit for å klare meg, sier Lopez til Dagbladet.

STÅR I MATKØ: Luis Lopez står med matposene han har fått utdelt av Fattighuset onsdag 05. mai. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STÅR I MATKØ: Luis Lopez står med matposene han har fått utdelt av Fattighuset onsdag 05. mai. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Mistet moren

Han forteller at han drar til Fattighuset for mat, slik at han kan spare noe penger.

- Måtte du til Fattighuset før pandemien?

- Nei. Jeg har hatt problemer etter at corona begynte, og mistet moren min på grunn av det, og fikk corona selv. Jeg har vært mye isolert. Og dette er andre eller tredje gang jeg er her.

- Hva slags mat får dere her?

- Det er litt forskjellig fra pose til pose. Jeg skulle ønske vi fikk bedre kvalitet på maten. Vi får til tider mat som har gått ut på dato for ti dager siden.

Fattighuset har som vane å fryse ned mat som holder på å gå ut på dato, og varer de gir bort over dato har vært frosset ned fram til utdelingsdagen.

FATTIGHUSET: Trebarnsfaren Marius Larsen (33) er blant flere ferske, faste givere til Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen / Vegard Krüger. Reporter: Marie Røssland / Vegard Krüger. Vis mer

Viser fram innholdet

Etter å ha stått i matkøen i over en time får Lopez utdelt posen med mat. Han har fått torsk, pizza, brød, frukt, salat, diverse pålegg og varmretter fra sikher i Norge.

- Jeg tenker dette er bra. Ikke så mange ting på utgående dato. I kveld skal jeg ta meg en pizza, mens jeg ser på fotballkamp og koser meg, avslutter Lopez til Dagbladet.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer

Hver femte rammet

Under pandemien har køen til organisasjonens matutdeling strukket seg flere hundre meter. På grunn av variabel tilgang på mat å dele ut, er det ikke alltid de har nok til alle.

Ifølge Røde Kors har hver femte nordmann har fått dårligere råd under pandemien.

Direktør for Arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav, Kjell Hugvik, fortalte Dagbladet for en måned siden at de opplevde en firedobling i antall søknader om dagpenger i 2020, sammenliknet med 2019.

- Får de med økonomisk dårlige kår de nødvendige midlene for å klare seg av Nav, eller burde det gjøres noen tiltak?

Han fortsetter:

- Sosiale tjenester og økonomisk sosialhjelp er et kommunalt ansvar. Sosialtjenesteloven er samfunnets siste sikkerhetsnett. De som har akutt behov for sosialhjelp, skal få hjelp raskt. Under coronakrisen er det særlig viktig at Nav-kontorene har god beredskap for å hjelpe folk i en sårbar situasjon, sier Hugvik.

UTFORDRINGER: om hvordan NAV har klart utfordringene iforbindelse med corona-situasjonen. Her Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
UTFORDRINGER: om hvordan NAV har klart utfordringene iforbindelse med corona-situasjonen. Her Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Personer som ikke har inntekt, og som heller ikke kan forsørge seg selv med oppsparte midler, eller har andre muligheter til å sikre livsoppholdet sitt, kan søke om økonomisk sosialhjelp.

Byrådet: - Rammet hardest

Byrådet for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), sa til Dagbladet forrige uke at de har sett en bekymringsfull endring i hovedstaden, når det kommer til antall arbeidsløse i pandemien.

- Vi ser med bekymring på at det i løpet av pandemien har blitt en endring og noen steder flere som benytter seg av Fattighuset og andre liknende organisasjoners tilbud, sier Hansen til Dagbladet.

- Oslo er den byen som er hardest rammet av pandemien i Norge. Andelen arbeidsløse er høyest i landet og vi er bekymret for at det på sikt vil føre til flere som vil ha behov for sosialhjelp. I tillegg vet vi at de som allerede hadde det vanskelig før pandemien ikke har fått det lettere nå, sier Hansen til Dagbladet, før hun fortsetter:

BYRÅD: Rina Mariann Hansen forteller om hvordan byrådet følger utviklingen av mennesker i økonomisk knipe i Oslo kommune. Foto: Oslo kommune
BYRÅD: Rina Mariann Hansen forteller om hvordan byrådet følger utviklingen av mennesker i økonomisk knipe i Oslo kommune. Foto: Oslo kommune Vis mer

- Økning blant unge

- Det at flere søker til hjelpetilbudene denne våren viser at pandemien gjør tilværelsen vanskeligere for flere i byen vår. Vi har allerede sett at det er en endring i hvem som søker sosialhjelp og det bekymrer oss at det er en økning blant unge.

Hansen meddeler at det er noen grupper i Oslo som i liten grad har rett til velferdstjenester fra det offentlige, for eksempel tilreisende bostedsløse EØS-borgere.

Hun forklarer at Oslo kommune er i samarbeid med flere organisasjoner i byen og gir tilskudd til Frelsesarmeen, Røde Kors, Blå Kors og Kirkens Bymisjon. Tilskuddene de har iverksatt tilbyr akuttovernatting, tilgang på helsehjelp og mat.

Hva mener byrådet burde gjøres for å minske fattigdommen i Oslo?

- At folk har en jobb å gå til er avgjørende for å hindre fattigdom. Utdanning er viktig for å komme inn på arbeidsmarkedet, så gratis utdanning og det å sørge for at flere fullfører videregående skole er noe av det viktigste vi kan gjøre.

IKKE NOK MAT: Det jobbes knallhardt på Fattighuset i Oslo inn mot den siste åpninsdagen før påsken, onsdag 31. mars. Over 500 personer er ventet utenfor lokalene deres på Grønland, og mange av de oppmøtte må dra derfra uten middag. Vis mer

- Det å redusere fattigdom er et stort tema som berører mange politikkområder. Helt grunnleggende er at vi bygger et samfunn der alle har like muligheter og redusere urettferdige forskjeller mellom folk, sier Hansen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer