- Nå står kampen om gata

- Nå står det om hvem som skal ha kontroll over gata, politiet eller kriminelle gjenger. Det står om så viktige spørsmål som folks sikkerhet når de går ut i byen, og om polititjenestemenns sikkerhet i sitt arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund. Han mener samfunnet nå må ta debatten om generell bevæpning av norske polititjenestemenn. Bør norske politimenn om fem års tid ha revolveren på hofta når de er på jobb? Det er det avgjørende spørsmålet, sier forbundslederen.

- Vi ønsker at langt flere kjøretøyer skal ha våpen. Vi ønsker at våpnene skal oppbevares slik at tjenestemenn slipper å risikere liv og helse for å finne dem fram fra våpenkassa i bilens bagasjerom. Vi ønsker at en del kjøretøyer skal forsterkes slik at de tåler en skuddveksling. I dag risikerer politifolk å bli sittende som levende mål i bilene.

Alvor nå

Flere politifolk må ut i operativ tjeneste. Vi må få samfunnet til å skjønne at det er alvor nå, sier Johannessen.

Han peker på at politifolk i Norge ikke har sine personlige våpen. Dermed risikerer tjenestemenn på livsfarlige oppdrag å bruke skytevåpen som er innstilt av andre.

Motstander

- Det finnes ikke den elgjeger som går på jakt med et fremmed gevær. Men politifolk opplever dette hele tida. Jeg må minne om at det svenske politiet ble generelt bevæpnet for 40 år siden. Hva er forskjellen mellom Norge og Sverige? Svenske kolleger forstår ikke at det går an å holde norsk politi ubevæpnet, sier Johannessen.

Han er fortsatt mot generell bevæpning, men han er 100 prosent sikker på at kravet om generell bevæpning vil komme ganske snart, dersom ikke norske justismyndigheter tar politiets sikkerhetsproblem på alvor.

Fellesforbundets krav

  • Flere biler i Oslo må utstyres med skytevåpen. I dag er en del kjøretøyer utstyrt med våpen. Politiet vil ikke opplyse antallet.
  • Våpnene må oppbevares inne i bilene, slik at tjenestemenn raskt kan bevæpne seg når farlige situasjoner oppstår. I dag blir våpnene mange ganger oppbevart i bagasjerommet.
  • Politiet må få biler som er sikret mot skudd, såkalt halvpansrede biler.
  • Flere tjenestemenn må ut i operativ tjeneste.
  • Det bør debatteres om hver enkelt tjenestemann skal få sine «personlige» våpen.
  • Jourhavende (vakthavende politijurist) ved politikammeret skal fortsatt ha det avgjørende ordet om våpen skal brukes, slik instruksen krever i dag.

<B>LIV OG HELSE:</B> - Vi ønsker at flere kjøretøyer skal ha våpen. Vi ønsker at våpnene skal oppbevares slik at tjenestemenn slipper å risikere liv og helse for å finne dem fram i bagasjerommet, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.