I RETTEN: Eirik Jensen snakket ut om ankesaken mot ham og Gjermund Cappelen etter retten for et par uker siden. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Eirik Jensen

Nå står slaget i Jensen-saken: - Det blir tøft å sitte og høre på

Eirik Jensen sier han tar én dag av gangen når prosedyrene i saken mot ham starter i dag.

Eirik Jensen har selv sagt at det står om livet når saken mot ham i disse dager avgjøres i Borgarting lagmannsrett.

Den tidligere politilederen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års fengsel - i Oslo tingrett i september 2017. 61-åringen anket på stede, og siden den gang har han kjempet sitt livs kamp for å bli frikjent i lagmannsretten.

I dag starter prosedyrene i ankesaken mot Eirik Jensen – se direktesending fra 8.30 på Dagbladet TV.

- Mentalt tøft

I dag begynner prosedyrene i saken. Det er ventet at det vil ta minst tre dager for Spesialenheten og forsvarerne å legge fram sin argumentasjon av bevisene. 72 rettsdager, over 120 vitner og tusenvis av dokumenter skal gjøres rede for.

- Det blir nok en tøff runde. Det blir mentalt tøft å sitte og høre på. Jeg er spent på hvilken linje Spesialenheten legger seg på i sin prosedyre, sier Eirik Jensen til Dagbladet.

Jensen selv forteller i Dagbladet i dag om de tre bevisene som gir ham håp i denne runden av saken. Dommen mot ham i tingretten var knusende, men denne gang har både han, samboeren Ragna Lise Vikre og forsvarerne lagt ned et større arbeid. Jensen tar likevel en dag av gangen.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynte ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- En stor forskjell

Ekspertene mener både Jensen og forsvarerne har vært langt mer offensive i denne runden. Han ble ikke trodd på noe av det sentrale ved sin forklaring i Oslo tingrett, og Oslo tingrett dømte ham for å ha mottatt over 660 000 korrupsjonskroner av Gjermund Cappelen, og for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

- Det som er viktig for meg er at det er en stor forskjell på saken i tingretten og lagmannsretten. I tingretten hadde vi ikke noe å slå i bordet med. Det ble nesten som å sitte stille i båten, og det var ingen god følelse, sier Eirik Jensen i intervjuet, der han lanserer de tre nye momentene han tror kan bli viktig i ankesaken.

De innebærer blant annet Spesialenhetens tidslinjer i saken, der påtalemyndigheten har sammenstilt kontakten mellom Jensen og Cappelen og andre i Cappelens hasjliga opp mot innførsler. Jensens team mener imidlertid at en rekke av tidspunktene ikke sammenfaller. Slike beviser vil de nå forsøke å skape tvil om.

Åpen for anke

Både Jensen og hans forsvarerteam, under ledelse av John Christian Elden, har allerede nevnt at en anke til Høyesterett kan bli aktuelt.

Det er det særlig to grunner til: For det første at polititjenestemennene fra Asker og Bærum gikk lenger enn de hadde grunnlag for da de lovte gjenytelser til Cappelen for å snakke om Jensen i de såkalte Ila-samtalene.

Den andre grunnen er hemmeligholdet rundt et nasjonalt prosjekt der Jensen var sentral i en årrekke. Et «systemproblem» som kan bli tema i en eventuell ankesak, sa Elden torsdag, på den siste dagen av forsvarets bevisførsel.

Rettssaken er også historisk, fordi det er den siste med jury i Norge.

- Uutholdelig

Eirik Jensen selv sier at det er «uutholdelig» å tenke på at utfallet kan bli det samme som i tingretten, 21 års fengsel.

- Da er livet slutt, sa Jensen til Dagbladet for to uker siden.

- Er det mulig for deg å gå ut av denne rettssalen som en fri mann om en måned?

- Jeg tør ikke å tenke på det. Det har noe med mental forberedelse å gjøre. Her kan alt skje, og jeg tar en dag av gangen, sier Jensen til Dagbladet.

- Hvordan har du det i dag?

- Jeg kjenner det. Det er en utfordring å leve med. Hvis det skjer det samme som i tingretten, så er livet slutt. Man kjenner det hver dag når man står opp. Man drømmer om det, og det er mye rart som foregår i hodet.

Spent

- Hva tenker du om de to siste ukene?

- De blir tøffe. Det er nå det avgjøres. Jeg er like spent som dere på avslutningen. Jeg mener vi er godt forberedt og har samarbeidet bra. Jeg tror også vi har fått fram mange nye momenter. Slik jeg oppfatter det, er mye av tingrettens dom basert på ting vi har stilt spørsmål ved nå, sa Jensen til Dagbladets spørsmål, og pekte spesielt på forsvarernes egne tidslinjer.

LIVE: Denne uka starter prosedyrene i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Dagbladets Trym Mogen og Martine Aurdal tar deg med gjennom dagen. Se alt direkte på dagbladet.no. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

22. januar, neste tirsdag, kommer lagdommer Kristel Heyerdahl med sin rettsbelæring. Den vil vare omkring fram til lunsj. Deretter trekker juryen seg tilbake for å besvare spørsmålet om Jensen blir dømt eller ikke.

Sju av ti jurymedlemmer må svare «ja» på at Jensen er skyldig for å få ham dømt. Fagdommerne kan også sette til side juryens kjennelse, noe som i så fall vil bety ny full runde i lagmannsretten.