Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå står slaget om barnetillegget - partene skal møtes igjen i natt

Kutt i barnetillegg til uføretrygdede blant sakene som gjenstår.

NÆR MÅLET: De parlamentariske lederne i henholdsvis Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald T. Nesvik er nå så nære budsjettkameratene i Venstre og KrF, at en løsning sannsynligvis er på plass i løpet av natta. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NÆR MÅLET: De parlamentariske lederne i henholdsvis Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald T. Nesvik er nå så nære budsjettkameratene i Venstre og KrF, at en løsning sannsynligvis er på plass i løpet av natta. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det får Dagbladet bekreftet fra regjeringsparti-hold, tett på de pågående forhandlingene nå i natt.

Det utskjelte kuttforslaget har ingen skatteeffekt i neste års budsjett.

Dermed er slaget om barnetillegget en rein prinsipiell, politisk dragkamp, påpekes det.

LES OGSÅ: Venstre-lederen slakter kutt i barnetillegget

LES OGSÅ: - Det treffer oss midt i KrF-hjertet

Regjeringen vil i sitt forslag til statsbudsjett som ble lagt fram 8. oktober, innføre standardiserte satser i barnetillegget til uføre, i stedet for dagens behovsprøvde ordning.

I realiteten vil det bety et kutt. Endringen skal innføres fra 2016, men KrF og Venstre har gått kraftig imot forslaget og mener dette vil gi flere fattige barn.

Nå er altså forslaget en av de få sakene som gjenstår før budsjett-kameratene kan bli enige om neste års statsbudsjett.

Nær en avtale, men.. Det kan skje seinere i natt, når partene møtes for en aldri så liten nattlig budsjett-innspurt. Alle partene har nå tro på at de klarer å bli enige før fristen som er satt til klokka 18 i morgen.
 
Da KrF-leder Knut Arild Hareide kom ut fra forhandlingene i statsrådssalen på Stortinget etter dagens andre forhandlingsøkt, rett over klokka 23 nå i kveld, bekreftet han at flesteparten av de vanskelige sakene langt på vei var ryddet bort, samt at det ikke lenger sto på penger.

Hareide svarte også «ja» på spørsmål om partene var nær en avtale.

- Vi trenger fortsatt noen timer, siden det er viktig for oss å nå Stortingets frist som er klokka 18. Da må alle tall være inne i budsjettet, sa Hareide, som likevel ikke ville gå så langt som å garantere en budsjettavtale.

Men:

- Jeg er sterk i troa. Det er jo vi KrF-ere. Men nå tror jeg óg på en budsjettavtale.

Det som står igjen er innretningen på en del saker, i tillegg til full enighet om mindre saker.

- Steintøff jobbing - Vi trenger noe tid fortsatt, men nå håper jeg vi kommer i mål med en løsning, sa parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, etter det tre timer lange forhandlingsmøtet i kveld.

Frp's Harald T. Nesvik konkluderte med at partene hadde gjort et betydelig innhogg i avstanden som har preget forhandlingene.

- Vi har jobbet steintøft og er kommet betydelig nærmere en løsning, sa han.

Advarte mot krise Hareide var ikke like sterk i troa tidligere i dag. Tross en positiv innstilling hos samtlige av budsjettforhandlerne som lukket seg inne i statsrådssalen på Stortinget klokka 20 i kveld, kom KrF-lederen nemlig med en varsomt formulert, men samtidig skarp advarsel på vei inn døra:

Kveldens forhandlingsmøte - det andre i dag - ville langt på vei være avgjørende for hvorvidt regjeringspartiene og støttepartiene i det hele tatt makter å komme til enighet.

- Jeg tror møtet som vi nå går inn i vil avgjøre om vi når den fristen som vi alle ønsker å nå. Hvis vi ikke når den fristen i morgen klokka 18, da trenger vi egentlig å avklare om vi får til en enighet eller ikke, sa Hareide rett før møtet.

KrF-lederen understreket at det fortsatt var saker som gjenstår, og at det var «avgjørende hvordan regjeringspartiene forholder seg til det».

Etter det Dagbladet har fått opplyst, er det særlig viktig for KrFs Hans Olav Syersen, som leder finanskomiteen på Stortinget, å overholde fristen som går ut i morgen klokka 18. Overskrides den, må også budsjettdebatten neste torsdag skyves på, slik at de andre partiene skal rekke å komme med sine merknader til budsjettet.

Tok en pause I formiddag ble det varslet at dagens budsjettforhandlinger ville strekke seg utover dagen, men etter bare 45 minutter kom budsjett-kameratene ut av statsrådssalen igjen.

Partene tok da en pause før altså møttes igjen ved forhandlingsbordet nå i kveld. Det som utløste forhandlingspausen tidligere i dag, var en ny liste med en god del felles krav fra KrF og Venstre.

KRITISKE: Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld. De to har stilt seg svært kritiske til regjeringens ønske om å kutte barnetillegget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRITISKE: Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld. De to har stilt seg svært kritiske til regjeringens ønske om å kutte barnetillegget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media