Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå står striden om bryllup og begravelser

Hijab-debatten er avlyst - men en ny drakamp seiler opp.

UT AV KIRKEN: Høyres livssynspolitiske utvalg har gått inn for at sivil ekteskapsinngåelse skal bli normen, og er positive til at kommunene overtar ansvar for gravferdene. De har støtte fra Venstre, SV og muligens Frp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
UT AV KIRKEN: Høyres livssynspolitiske utvalg har gått inn for at sivil ekteskapsinngåelse skal bli normen, og er positive til at kommunene overtar ansvar for gravferdene. De har støtte fra Venstre, SV og muligens Frp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stålsett-utvalget sier ja hijab i politi og domstoler, men debatten ble i går raskt avlyst av kulturminister Hadia Tajik. Ap er imot, og de fleste andre partiene på Stortinget er enige. I en rundspørring foretatt av Dagbladet sier stortingspolitikere fra Sp, KrF og Frp nei til religiøse hodeplagg i politi og domstoler. Høyres livssynspolitiske utvalg sier ifølge Svein Harberg også nei, men åpner for å diskutere saken på landsmøtet. Venstre har ikke konkludert, men utvalgsrepresentant Guri Melby sier at hun er negativ. SV er dermed alene om sitt ja-standpunkt.

Bryllup og begravelser ut av kirken
Den mest spennende debatten vil trolig stå et annet sted - nemlig om kirken fortsatt skal få ha ansvar for bryllup og begravelser. Stålsett-utvalget mener nei.

- Sivil ekteskapsinngåelse skal være normen, med tros- og livssynsseremonier etter eget ønske, sier Sturla Stålsett, som selv tilhører mindretallet som var imot.

I dette spørsmålet går de politiske skillelinjene mellom Ap, Sp og KrF på den ene sida - og Høyre, Frp og Venstre på den andre.

De rødgrønne partiene Ap og Sp vil ikke frata kirken vigselsretten.

SOM I DAG: Aps nestleder Helga Pedersen vil beholde kirkens og andre trossamfunns vigselsrett og ønsker gravferdsforvaltning som i dag. De støttes av Sp og KrF. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
SOM I DAG: Aps nestleder Helga Pedersen vil beholde kirkens og andre trossamfunns vigselsrett og ønsker gravferdsforvaltning som i dag. De støttes av Sp og KrF. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer

- Vi vil at tros- og livssynssamfunn skal beholde vigselsretten, og vi vil ikke innføre en generell sivil ordning for ekteskapsinngåelse, sier Aps Helga Pedersen og Sps Anne Tingelstad Wøien.

Mens regjeringskamerat SV ønsker å trekke kirken ut.

På borgerlig side ønsker Krfs Knut Arild Hareide sterkt at kirken skal beholde sin rolle. Venstre, Høyre og Frp åpner for endring.

- Høyres livssynspolitiske utvalg ønsker å trekke den juridiske delen ut, men vi åpner for debatt på landsmøtet, sier Svein Hartberg.
- Vi har ikke tatt stilling til dette, men jeg mener det er fornuftig, sier Frps Tord Lien.

I UTAKT: Audun Lysbakken mener annerledes om kirkens rolle enn sine rødgrønne venner i Ap og Sp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I UTAKT: Audun Lysbakken mener annerledes om kirkens rolle enn sine rødgrønne venner i Ap og Sp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Et samlet utvalg vil overføre gravferdsforvaltningen til kommunene.

SV, Frp og Høyre sier de er positive, og Venstre vil trolig stille seg bak. Ap, Sp og KrF svarer at de er negative til dette.

Ja til stillerom
På en rekke områder som Stålsett-utvalget tar for seg, er partiene nokså enige. Alle er positive til stillerom med mulighet for bønn i skolen. Høyre og Sp vender tommelen opp. SV og Venstre mener det må avgjøres lokalt, og Hadia Tajik sier at hun stiller seg bak SV her. KrF og Frp mener at det ikke skal være krav om egne rom.

Ja til fengselsimam
Samtlige partier, med unntak av Ap som ikke ønsker å svare, mener det bør være tilgang på religiøst personell fra alle religioner i Forsvaret, i fengsler og på sykehus. Krf og Frp mener imidlertid at kirken fortsatt bør ha en særstilling i Forsvaret.

Delt om gudstjeneste
Høyre, SV og Frp er positive til at skolegudstjenesten videreføres, mot at andre trossamfunn også får lov til å invitere til sine arrangementer. Sp mener imidlertid at besøkene bør skje utenfor skoletid, og KrF mener at skolegudstjenesten bør stå i en særstilling. Ap ønsker ikke å svare. Venstres Guri Melbye er skeptiske.

- Jeg mener at skolene kan besøke trossamfunn, men ikke delta på gudstjenester. Men her kan det bli diskusjon i Venstre, sier hun.

Rapporten skal nå ut på en bred høring.

KONSERVATIV: Ikke overraskende vil KrF beholde kirken og trossamfunnenes rolle som i dag. De borgerlige kameratene Høyre, Venstre og Frp går i en annen retning. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KONSERVATIV: Ikke overraskende vil KrF beholde kirken og trossamfunnenes rolle som i dag. De borgerlige kameratene Høyre, Venstre og Frp går i en annen retning. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer
JA TIL IMAMER: Ifølge Frps Tord Lien ser Frp og leder Siv Jensen ingenting i veien for at det er annet religiøst personell enn prester i fengsel, forsvar og på sykehus. Foto: Jacques Hvistendahl.
JA TIL IMAMER: Ifølge Frps Tord Lien ser Frp og leder Siv Jensen ingenting i veien for at det er annet religiøst personell enn prester i fengsel, forsvar og på sykehus. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!