Nå står verdensmaktene klare med soldater

USA, Storbritannia og Frankrike står beredt til å rykke inn i Libya, mens protestene nærmer seg Tripoli. Der sitter Kadhafi og sier at han er elsket av sitt folk.

BENEKTER VIRKELIGHETEN: Mens motstandere av Libyas leder Muammar Kadhafi forbereder seg på slaget om Tripoli, mener obersten selv at han er elsket av sitt folk. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
BENEKTER VIRKELIGHETEN: Mens motstandere av Libyas leder Muammar Kadhafi forbereder seg på slaget om Tripoli, mener obersten selv at han er elsket av sitt folk. Grafikk: Kjell Erik Berg/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestlige ledere i London, Paris og Washington har gjort det klart at de står klare med soldater dersom det skulle være nødvendig med en militær aksjon i Libya.

Storbritannias statsminister David Cameron har uttalt at han ikke utelukker bruk av militære midler fordi han mener man ikke kan tolerere et regime som bruker militære midller mot sitt eget folk, skriver The Telegraph.

Frykter dødelige kjemikalier Avisa skriver at myndighetene frykter at et stadig krympende regime kan gjøre desperate trekk som massedrap. Det er kjent at Libya fremdeles har 9,5 tonn sennepsgass, men at de ikke har våpensystemer for å spre gassen.

USA har samtidig opplyst at de har posisjonert sine marinefartøy og luftstyrker nærmere Libya i fall det skulle bli aktuelt å rykke inn.

- Vi har folk som jobber med planer for ethver scenario. Jeg kan si såpass at vi posisjonerer våre styrker slik at når beslutninger tas, så er vi fleksible. Omgrupperingen gir president Barack Obama en rekke muligheter, sier Petagon-talsmann oberst Dave Lapan til nyhetsbyrået AP.

NÆRMER SEG TRIPOLI: Protestene nærmer seg stadig hovedstaden Tripoli. Her står en væpnet demonstrant på toppen av en stridsvogn demonstrantene har tatt kontroll over i Zawiya 50 km vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
NÆRMER SEG TRIPOLI: Protestene nærmer seg stadig hovedstaden Tripoli. Her står en væpnet demonstrant på toppen av en stridsvogn demonstrantene har tatt kontroll over i Zawiya 50 km vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer

Frankrike har også erklært at de vil støtte en eventuell militær aksjon med sine Nato-partnere dersom det skulle være behov for det, ifølge The Telegraph.

Norge vil vente å se Noe lignende er ikke aktuelt for Norge.

- Vi har ikke fått noen forespørsler fra Nato, og om vi får det må vi behandle en slik forespørsel når den kommer, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.
 
- Hvordan vil norske myndigheter stille seg dersom en forespørsel om å bidra på en eventuell militær aksjon i Libya kommer?
 
- Det blir spekulasjoner, og er derfor helt umulig å si noe om, sier Frisch.

USA og Storbritannia har vurdert flere løsninger, blant annet en antiflysone der allierte kampfly vil kontrollere luftrommet og eventuelt skyte ned libyske fly på angrepstokt mot demonstrantene. Landene har også vurdert å hjelpe Kadhafis motstandere med våpen.

Benekter realiteten Verden reagerte med sjokk og vantro på Kadhafis uttalelser i et felles intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC og den britiske kringkasteren BBC i går kveld som tydet på at han ikke forstår hva som skjer rundt ham.

- De elsker meg. Hele folket støtter meg. De elsker meg alle sammen. De vil dø for å forsvare meg, sa han og fnyste av antydninger om at han kan komme til å forlate Libya.

STÅLSETTER SEG: En Kadhafi-lojal soldat holder vakt like vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
STÅLSETTER SEG: En Kadhafi-lojal soldat holder vakt like vest for Tripoli. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer

USAs FN-ambassadør Susan Rice sa at Kadhafi åpenbart har mistet kontakten med virkeligheten.

- At han snakker og ler med utenlandske journalister samtidig som han slakter sitt eget folk, vitner ærlig talt om vrangforestillinger. Dette viser bare hvor uegnet han er som leder og hvor langt han nå har fjernet seg fra virkeligheten, sier Rice.

Benektet demonstrasjoner Han benektet at han hadde brukt jagerfly til å angripe demonstranter, og han benektet at det overhodet hadde vært demonstrasjoner mot ham i landet, skriver NTB. Alt dreier seg bare om ungdommer som har fått narkotika av al-Qaida, sa han.

Imens samlet soldater som er lojale mot Kadhafi seg i hopetall nær den tunisiske grensa tirsdag, ifølge innbyggere i området. De frykter at planen er å angripe byen Nalut, som i øyeblikket kontrolleres av opprørerne.

- FOLKET ELSKER MEG: - Hele folket støtter meg. De elsker meg alle sammen. De vil dø for å forsvare meg, sier Muammar Kadhafi i et intervju. Foto: AFP/Seyllou/Scanpix
- FOLKET ELSKER MEG: - Hele folket støtter meg. De elsker meg alle sammen. De vil dø for å forsvare meg, sier Muammar Kadhafi i et intervju. Foto: AFP/Seyllou/Scanpix Vis mer