Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå starter den lunefulle påskeutfarten. Skal du over fjellet, bør du kjøre før søndag

Alt du trenger å vite om påsketrafikken.

UTFART: Skal du ut å kjøre i dag, kan fort utsikten bli rumpa på en annen bil. Her fra påskeutfarten på E6 ved Sundvolden i fjor. 
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
UTFART: Skal du ut å kjøre i dag, kan fort utsikten bli rumpa på en annen bil. Her fra påskeutfarten på E6 ved Sundvolden i fjor. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du har nok hørt det før, men denne fredagen er tradisjonelt en av de mest trafikerte dagene i året.

Folk skal i løpet av ettermiddagen komme seg fram land og strand rundt, og både politiet og Statens vegvesen har visse råd for hvordan du skal klare deg i påsketrafikken.

- Det kommer til å dra seg til rundt to-tida, med en topp som varer til rundt seks i kveld. Det er samme prosedyre som hvert år, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Hans Are Dahl, til Dagbladet.

UP over hele landet Mens han og kollegene på veitrafikksentralen skal følge med på flaskehalser, kolonnekjøringer og været - har kongeriket også folk ute på veiene som skal passe på at trafikkavviklingen foregår i ordnede former.

- Vi legger inn ekstra innsats nå i påsken i hele landet. I dag er det en topp. Det samme er det i forkant av skjærtorsdag og på hjemfartsdagene neste søndag og mandag. Vi topper laget nå som trafikken er på det meste, sier sjef i utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, til Dagbladet.

Høyt trafikkerte veier finnes i hele landet, og en oversikt over noen av dem finner du i faktaboksen i denne artikkelen. Der finnes også forslag til alternative ruter for deg som skal til enten sjøen eller fjellet.

Mange har kanskje gruet seg, pakket bilen i forveien og hastehenter ungene på skolen for å rekke en kveldstur i lysløypa ved ankomst.  UP-sjefen en anmodning til dem.

- Ta det med ro og ikke bli forskrekka om det er kø. Vær også oppmerksom på føreforhold. Påsken vil trolig gå mye bedre enn vi frykter, sier Karlsen.

Fleksible Men det er verken Statens vegvesen, politiet eller noen andre som har ansvar for at vi skal komme oss på påskefjellet. Når alt kommer til alt er det opp til oss selv.

- Dersom det ikke skjer noen ulykker, bør det meste gå greit. Det kan bli en del trafikk med Fredagsbirken i dag og Birkebeinerrennet i morgen. Det betyr at ting vil ta lenger tid flere stedet. Ikke stress eller ta sjanser, så bør det gå bra, sier Hans Are Dahl.

Flere erindrer kanskje en palmeutfart som førte til bom stopp flere steder i landet tidligere år. Så ille er det neppe nå lenger, og det tror UP-sjef Karlsen det er en grunn til.

- Vi er blitt mer fleksible i arbeidslivet, og derfor kjører folk litt mer ved forskjellige tidspunkter. I tillegg er trafikkavviklingen generelt blitt bedre. Det er mer konsentrert når folk skal hjem søndag, sier Karlsen.

Værforhold I tillegg til at rekordmange skal ut med bil, har vi et lunefullt vintervær som du bør ta hensyn til i disse vintermånedene.

Det er kolonnekjøring på flere strekninger på E69 i Finnmark i dag. Stormen i Nord-Norge vil gi seg etterhvert, men det betyr ikke at resten av landet er skånet for dårlig vær.

Riktignok blir det sol, sol og sol på Øst- og Sørlandet, men skal du vestover i ferien, er det en dag du bør unngå. Ifølge yr.no blir det uvær på Vestlandet førstkommende søndag.

- Hvis du skal med bil over fjellet kan det være lurt å kjøre før søndagen. Jo før jo bedre, sier Frode Hassel og legger til at en ny runde med uvær kan komme neste onsdag, sier statsmeteorolog Frode Hassel.

- I løpet av søndagen kommer det noen byger som passerer over hele Vestlandet. Det kan nok blåse ganske friskt, og på fjellet kan det bli litt vanskelig i en periode. Man må være forberedt på vinterlige forhold da nedbøren vil komme som snø. Dette gjelder primært på vestlandssiden og trøndelagssiden av fjellet, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.
Mellom søndag og onsdag kan været imidlertid bli greit, og i helligdagene er det god grunn til å håpe på drømmepåske, også på Vestlandet.

- Førerforhold kan endre seg rastk, spesielt i fjellet. Vær oppmerksom på det, sier UP-sjefen.

Hele Norges coronakart