TILBAKETREKNING: Nå endres fokusområdet til de norske styrkene i Afghanistan. Nå skal opplæring av afghanske styrker få hovedfokus, slik at de kan overta kontrollen i Faryab-provinsen til neste år. Her monterer norske soldater en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen.
Foto: Forsvaret / Scanpix
TILBAKETREKNING: Nå endres fokusområdet til de norske styrkene i Afghanistan. Nå skal opplæring av afghanske styrker få hovedfokus, slik at de kan overta kontrollen i Faryab-provinsen til neste år. Her monterer norske soldater en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen. Foto: Forsvaret / ScanpixVis mer

Nå starter den norske tilbaketrekningen

Forsvarsministeren og forsvarssjefen besøker de norske styrkene. - Nå skal fokuset dreies om til en tilbaketrekning fra Faryab i 2013, sier Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Espen Barth Eide er for tida på sitt første offisielle besøk i Afghanistan som forsvarsminister. Sammen hadde han med seg forsvarssjef Harald Sunde i forbindelse med at fokuset for styrkene nå endres for det nye kontigentet som går på i dag.

- Det er første gang jeg er her som forsvarsminister, og jeg mener det er viktig å komme hit for å støtte våre styrker. Jeg er her sammen med forsvarssjefen for å markere at vi går inn i en ny fase. Fokuset vil nå være på å sette afghanerne i stand til å overta kontrollen i Faryab provins, som vi mener bør kunne skje allerede til neste år, sier Barth Eide til Dagbladet.

Han understreker at Norge likevel ikke vil gjøre en reduksjon i styrkevolumet før i 2013.

- Vi skal ikke være færre i 2012. I all hovedsak vil det være rundt 500, som før. Men for å kunne redusere betydelig i 2013, må vi starte arbeidet med dette nå, forklarer Barth Eide.

- Ute av Faryab i 2013 Planen er videre at norske styrker skal være helt ute av provinsen, som i mediene populært har blitt kalt «den norske provinsen» i Afghanistan, innen 2013.

- I 2013 vil styrken reduseres betydelig, men fremdeles være tilstede i Mazir-E Sharif. Vi vil være i en helt tilbaktrukket rolle med opptrening av afghanerne til 2014, sier forsvarsminister Barth Eide til Dagbladet.

- Vi mener det er viktig at overgangen skjer mens Nato er tilstede, slik at de blir trent opp i de rollene vi innehar i dag, sier han videre.

- Annet fokus I dag drar PRT 17 hjem til Norge, mens PRT 18 går på. Barth Eide er klar på at de som begynner i Afghanistan i dag vil ha sitt hovedfokus på andre områder enn i dag.

- De som drar hjem i dag, var det siste av sitt slag. Nå skal vi fokusere på tilbaketrekningen og overføing av kontroll, sier forsvarsministeren til Dagbladet.

- Dessuten vil «task forcen» som har vært norsk til nå, har blitt overført til Latvia. Nå vil de ha mulighet til å vise sine ferdigheter i føste linje, slik vår styrke har gjort til nå.

- Norge vil være i en langt tydeligere støtterolle med opptrening, men også logistisk støtte og helikopterstøtte. Vi ønsker å vri vårt fokus til i midten av 2012. Da begynner vår tilbaketrekning, sier Barth Eide.

- Begynnelsen på slutten Han forteller at både amerikanerne og tyskerne allerede har begynt å redusere sitt nærvær i nord betydelig.

- Dette er begynnelsen på slutten, og det er viktig at vi setter en kurs, mener han.

- Begynnelsen på slutten er lang, men den starter nå.

- Viktig med folkets støtte Espen Barth Eide fortalte soldatene om dagens meningsmåling utført av TNS Gallup for TV 2, som viser at 48 prosent av befolkningen mener de norske soldatene i Afghanistan er riktig bruk av ressurser.

- Jeg har formidlet dette, og det ble godt mottatt. Det er viktig for våre styrker å vite at de ikke bare har støtte fra regjering og storting, men også folket, sier Barth Eide til Dagbladet.

I AFGHANISTAN: Forsvarsminister Espen Barth Eide var i dag på offisielt besøk i Afghanistan. 
Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet
I AFGHANISTAN: Forsvarsminister Espen Barth Eide var i dag på offisielt besøk i Afghanistan. Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet Vis mer