Nå starter høstjakta

Alle partiene på Stortinget frykter at høstens budsjettkamp på Stortinget ender med regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne høsten blir nok den verste hittil, sa statsminister Kjell Magne Bondevik etter at Stortinget i går ble åpnet av kong Harald. Og kong Haralds forsnakkelse før han overlot arenaen til blodtørstige opposisjonspolitikere, var talende: «Gud velsigne Stortingets hjerne,» sa Kongen og ønsket altså lykke til med høstens gjerninger. Forsnakkelsen var ufrivillig poengtert. I høst må politikerne tenke seg grundig om dersom de skal unngå budsjettkrise og statsminister Kjell Magne Bondeviks avgang.

Truet av Frp

Neste onsdag legger regjeringen fram forslaget til neste års statsbudsjett. Bondevik vet per i dag ikke hvem som kan tenkes å støtte budsjettet, eller om han i det hele tatt får flertall.

- Jeg er realistisk optimist, lød Bondeviks kryptiske kommentar i går.

Han frykter regjeringskrise. De to siste åra har Frp endt opp med å støtte regjeringens budsjett, men mye tyder på at Frp er på krigsstien denne høsten.

- Uansvarlig

Alt Hagen har gjort og sagt hittil peker mot at han er ute etter å ydmyke Bondevik. Og gårsdagens trontale gjorde ikke Frp-formannen vennligere stemt. Hagen beskylder Bondevik for å være uansvarlig når han ikke velger side i Stortinget.

- Det begynner å bli uansvarlig av regjeringen å ha det samme forholdet til Arbeiderpartiet og SV som til Fremskrittspartiet, sier Hagen.

Krise

Han går langt i å spå at høstens budsjettforhandlinger ender med krise og regjeringens avgang. Dersom Bondevik-regjeringen går av, tror Hagen at Bondevik og Kristelig Folkeparti vil forlate Høyre og bli støtteparti for Ap.

KrF + Ap

- Hvis det skulle gå galt, så tror jeg at KrF etter noen runder vil stille opp for en Arbeiderparti-regjering, sier Hagen. En av dem som frykter regjeringskrise mest, er nettopp Ap-leder Jens Stoltenberg. Han er ikke interessert i å overta statsministerstolen nå. - Ikke i en slik parlamentarisk situasjon, sier Stoltenberg. Han mener det er Frp's jobb å redde budsjettet, og tror det vil skje - på en eller annen måte. SV-leder Kristin Halvorsen er ikke fullt så sikker på at Bondevik får fortsette. - Her blir det mye støy og mye leven - helt til KrF skjønner at de må ut av regjering, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Smertegrense

Sakene som kan tøye smertegrensene til flere partier er trolig følgende:

Arbeidsledigheten: Hva gjør Bondevik og co. med en arbeidsledighet på over 100000?

Skatteletter: Hvor mye og til hvem? Mange partier har smertegrense.

Kommuneøkonomi: Skole var valgkampsak nummer én. Får kommunene mer penger til å drive skolene?

Barnehageforliket: Følger regjeringen opp løftene?

FRITT VILT: Neste onsdag legger regjeringa fram forslaget til neste års statsbudsjett, og i buskene ligger budsjettkampklare Carl I. Hagen og Kristin Halvorsen. Det kan bety regjeringskrise.