- Nå starter Høyre og Frp reelle forhandlinger

Erna Solberg kaller avtalen der KrF og Venstre skal støtte en Høyre/Frp-regjering fra Stortinget for historisk.

Oslo  20130930.
Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20130930. Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen få minutter over halv ni i kveld, bekreftet Høyre-leder Erna Solberg at det blir en regjering bestående av Høyre og Frp - med en ifølge Solberg historisk omfattende samarbeidsavtale med sentrumspartiene Venstre og KrF.

- Nå starter Høyre og Frp relle forhandlinger, sier Solberg på pressekonferansen i Stortingets vandrehall.

- Dette er ikke slutten på samarbeidet mellom de fire partiene, men starten på et samarbeid med to partier i regjering, og to partier utenfor.

Solberg sa at de siste 14 dager sonderingssamtaler har brakt de fire partiene nærmere hverandre.

LES SAMARBEIDSAVTALEN MELLOM PARTIENE HER.

Peker nese til de rødgrønne - Selv om vi har hatt gode og konstruktive samtaler, finner ikke Venstre og KrF det riktig å være med inn i regjering nå, sier Solberg.

Siv Jensen presenterte en rekke saker der Frp har fått gjennomslag.

- Vi fikk 16,3 prosent i valget, og skjønner at vi må gi for å få. Men vi har fått betydelig gjennomslag, sier Jensen, og ramset opp:

- Veibygiging, avbyråkratisering, lovfestet rett sykehjemmsplass, innstramming i asy og innvandringspolitikken.

KrF-leder Knut Arild Hareide mente at KrF har fått større gjennomslag på 14 dager når det gjelder asylbarna, enn den rødgrønne regjeringen har fått til på åtte år.

Han mener avtalen sikrer en styringsdyktig regjering, men også innflytelse for KrF og Venstre.

- Det er ikke én sak som gjør at KrF har landa på denne konklusjonen, det er en helhet, sier Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande er fornøyd.

- Det har vært en inspirerende reise. Det har handlet om at vi har utviklet politikk sammen. Det har vært en positiv prosess og en respektgivende prosjekt oss i mellom, sier Grande.

- Den avtalen vi nå skal signere gir Venstre gjennomslag og armslag, sier hun videre.

- Vi gikk til valg at Norge skulle bli grønnere og mer liberalt. Det har vi fullt gjennomslag for, sier Grande.Hun forteller at de har fått gjennomslag som setter en stopper for konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen.

- Bedre på miljø enn de rødgrønne Tidligere i dag kunne Dagbladet melde at de fire partilederne etter den avsluttende sonderingssamtalen i dag var enige om å gå til sine respektive partier med anbefalingen om å danne en firepartiregjering. Opplysningen kom fra en kilde som kjenner sonderingsprosessen fra innsiden.

Utover ettermiddagen, etter hvert som partiene ble ferdig med interne møter, meldte imidlertid Aftenposten, NRK og deretter VG at det blir en blåblå regjering bestående av Høyre og Frp - med støtte fra Venstre og KrF i Stortinget.

Nå i kveld fikk Dagbladet bekreftet det samme. De fire partiene har kommet fram til en samarbeidsavtale som av kilder i Venstre beskrives som "veldig god".

En kilde hevder til Dagbladet at "det kan se ut som om en Frp/Høyre-regjering vil levere bedre på klima og miljø enn de rødgrønne klarte", og at "asylbarnas situasjon vil bli ivaretatt".

Holdt forlovelsen For Hareide og KrF inngikk en allianse tre uker før valgdagen. I et intervju med Dagsavisen advarte Hareide og Grande mot Frp, snakket varmt om et blågrønt alternativ med Høyre, Venstre og KrF - og gjorde det klart overfor Erna Solberg at de to sentrumspartiene går inn i regjering sammen, eller blir stående sammen på utsida.

Partilederne gikk hånd i hånd resten av valgkampen, og har flere ganger under Nydalen-sonderingene måtte bekrefte at de fortsatt hadde fast følge.