- Nå starter hun med fordommene sine igjen

Faten Mahdi Al-Husseini (19) avviser påstander om at moskeen hun går i «beveger seg blant ekstreme krefter».

IMPONERTE MANGE:  Mandag denne uka holdt den 19-årige Faten Mahdi Al-Husseini en appell mot ekstremisme, terrorgruppa Den islamske stat (IS) og Profetens Ummah. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IMPONERTE MANGE: Mandag denne uka holdt den 19-årige Faten Mahdi Al-Husseini en appell mot ekstremisme, terrorgruppa Den islamske stat (IS) og Profetens Ummah. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag denne uka imponerte den 19-årige jenta Faten Mahdi Al-Husseini det norske folket med sitt modige oppgjør mot ekstremisme, mot ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), og den norske gruppa Profetens Ummah. Hele det politiske Norge hyllet den unge jenta.

I går skrev Islam-kritikeren Hege Storhaug et innlegg som ble publisert i Dagbladets nettutgave, der hun skriver at Al-Hussaini «beveger seg blant ekstreme krefter som har snudd ryggen til et sekulært demokrati». 

- Ekstremist - Alle kjenner til Hege Storhaug, som alltid kritiserer islam og muslimer. Nå starter hun med fordommene sine igjen. Men hva var det vi gjorde på mandag? Vi stod jo opp mot fordommer og ekstremisme. Hun så samholdet, og at folk begynner å forstå at vi ikke skal ha fordommer mot hverandre. Jeg skjønner at det gjør henne sur, men hun må tåle det, sier den unge jenta til Dagbladet, og fortsetter:

- Tauheed-moskeen er en moské som er kjent for å forene og drive brobygging mellom sunni- og sjiamuslimer, og kristne. Vi har vært i Prinsdal kirke, og de har vært hos oss på åpningsseremonien. Imamer, sunni-imamer og ungdommer fra andre moskeer har vært hos oss. Hun (Storhaug, journ.anm) er jo uenig med alle muslimer, så for meg er hun også en ekstremist, sier Al-Husseini.

Hege Storhaug svarer følgende på kritikken:

- Al-Husseini kan med hell ta den dokumenterte kritikken mer alvorlig. Hun er medlem av en av de fremste shiamoskeene i Norge, Tauheed, som har despoten Ayatollah Khomeini som sin ideologiske fører, sier Storhaug, og viser til at Al-Hussaini har «postet budskap på Facebook om at muslimer ikke skal ha vennskap med ikke-muslimer». 

Selvkritikk på Facebook 19-åringe Al-Hussaini viser til at 5000 nordmenn fra alle leire var sammen foran Stortinget mandag, for å ta avstand fra IS, Profetens umma og ekstremisme.

- Hvorfor bryr folk seg om hvor jeg er fra? På mandag stod jeg fram som norsk muslim, om jeg er sjia eller sunni spiller jo ingen rolle. Vi er jo muslimer alle sammen, sjia eller sunnier. Ja, det er jo noen forskjeller, men det er greit å være uenig. Men det viktige er at jeg er en norsk muslim som er veldig glad i Norge, sier hun.

De siste dagene har hun blitt intervjuet av norsk media fra morgen til kveld. Folk har stoppet henne på gata får å gi henne skryt, men hun har også fått kritikk. På Facebook har en rekke personer stilt spørsmål om hvem 19-åringen egentlig er. Sjøl tar Faten selvkritikk på sin Facebook-side i går kveld:

«Jeg vil beklage til alle som har blitt såret av gamle likes som jeg har settet på noen innlegg eller kommentarer. Her har dere en 19 åring som har gjort feil før, står for det jeg har gjort, og har vært litt uheldig med måten jeg uttalte meg på før. Beklager igjen, peace and love»

- La håret gro I debattinnlegget skriver Hege Storhaug også følgende: «Jeg vet ikke om det var flere enn meg som reagerte i første omgang på antrekket til jenta; den stramme hijaben - som er selve kjennetegnet, uniformen til islamistiske fundementalister».

- At hun kommenterer en stram hijab: Det er det morsomste og dummeste jeg har fått med meg. Hvorfor bryr du deg om jeg går med stram eller løs, eller om jeg ikke går med hijab i det hele tatt? Det er faktisk mitt valg. Jeg velger hva jeg vil gå med. Hun har jo bare kort hår hele tiden, så jeg lover henne, at den dagen hun får langt hår, da skal jeg løsne hijaben min for henne. Den skal løsnes litt, ler Al-Hussaini.

Storhaug har en helt annen oppfatning av klesplagget:

- I Norge kan vi stort sett velge klesdrakten selv, som å ta på den kjønnsdiskriminerende hijaben som signaliserer at kvinner er underlagt mannen rettighetsmessig, og at muslimer står over ikke-muslimer. Nå kan det være at Al-Hussaini ikke er presset til å bruke dette plagget og ikke har slike holdninger, men ut fra andre kjennetegn hun har gitt uttrykk for om ideologien sin, tegner det til at hun har disse holdningene.

UENIGE:  Hege Storhaug i Human Rights Service mener Faten Mahdi Al-Hussaini er medlem av en moské som støtter ekstreme. Al-Hussaini er uenig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UENIGE: Hege Storhaug i Human Rights Service mener Faten Mahdi Al-Hussaini er medlem av en moské som støtter ekstreme. Al-Hussaini er uenig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer