Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nå starter jakta på det evige spørsmålet: Finnes det liv på andre planeter?»

NASA og USAs triumflanding på Mars er bare begynnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONGYEARBYEN (Dagbladet): Klokka 07.31 i dag morges landet en rover på 900 kg på planeten Mars. Roveren, kalt «Curiosity», skal lete etter spor av liv i Gale-krateret eller om planeten i framtida kan huse liv.

Landingen var ikke noe annet enn en triumf for NASA, USA og hele menneskeheten. «Curiosity»-landingen er en av de største teknologiske bragdene i menneskenes historie, og det hele handler om fredfull utforskning av nabolaget i solsystemet vårt.

NASA har altså landet en stor bil, på en annen planet, ved hjelp av en svevende kran.

Jubelen sto i taket Etter noen minutter med ulidelig spenning kom endelig meldingen inn til kontrollrommet: «Discovery» har landet og er trygg. Sjelden har jubelen stått høyere i taket enn etter den beskjeden.

- Det er mye bedre å tørre gjøre store ting, selv om de kan mislykkes, enn å stå i skumringen mellom bragd og tap, sa NASA-administrator Charles Bolden under pressekonferansen etter landingen.

DET FØRSTE BILDET: "Curiosity" sendte hjem dette bildet som det første. Det viser kveldssolen på Mars. Til høyre kan man skimte et av Curiositys seks bein.
DET FØRSTE BILDET: "Curiosity" sendte hjem dette bildet som det første. Det viser kveldssolen på Mars. Til høyre kan man skimte et av Curiositys seks bein. Vis mer

- I dag var landingen. I morgen starter utforskningen. Vi fortsetter ikke bare å utforske Mars, men også solsystemet og universet. For vår nysgjerrighet kjenner ingen grenser.

Utrolig landing «Curiosity» skal etter planen utforske Mars i 23 måneder. Hovedoppdraget er å undersøke om forholdene på Mars er eller har vært gunstige for mikrobielt liv. Men «Curiosity» har allerede hatt en lang reise. Den ble skutt opp 26. november i fjor og reiste 567 millioner kilometer før den landet i morgentimene i dag.

Og for en landing! «Curiosity» var for stor til å bruke den tidligere landemetoden med airbager, i stedet ble roveren heist ned av en kran, mens farten først ble senket ved hjelp av den beste fallskjermen menneskene har laget, før landingsraketter sørget for å senke farten ytterligere.

GALE-KRATERET: "Curiosity" kaster skygge i Gale-krateret på Mars. Utforskningen har startet.
GALE-KRATERET: "Curiosity" kaster skygge i Gale-krateret på Mars. Utforskningen har startet. Vis mer

Det hele tok sju minutter, minutter NASA har døpt «sju minutter med skrekk».

Det første bildet Gleden, lettelsen og den utrolige triumfen førte til både latter, klemmer og tårer hos NASA.

Det første bildet «Curiosity» sendte tilbake til jorda var et bilde av kveldssolen sett fra Mars. Selv om bildet ikke var større enn et frimerke, berører det mennesker over hele jorda dypt.

Det neste bildet var av selve Gale-krateret, der «Curiosity» skal lete etter spor av liv. Med skyggen til «Curiosity» fallende på Mars' overflate.

De neste to åra - og forhåpentligvis mye lenger - vil det komme stadig flere bilder.

image: «Nå starter jakta på det evige spørsmålet: Finnes det liv på andre planeter?»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media