JAKT:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier det vil være en grundig prosess når de nye politimesterpostene skal fylles. Her snakker han med politifolk som var fremmøtte i salen under gårsdagens pressekonferanse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JAKT: Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier det vil være en grundig prosess når de nye politimesterpostene skal fylles. Her snakker han med politifolk som var fremmøtte i salen under gårsdagens pressekonferanse. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Nå starter jakten på de nye super-politimesterne

- Norsk politi skal rykke opp fra førstedivisjon til eliteserien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå skal norsk politi rykke opp fra førstedivisjon til eliteserien. Da må vi gjøre noen endringer, sier leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad.

Den nye politireformen er på trappene etter at regjeringen med støttepartiet Venstre i går la fram planene for nye Politi-Norge.

Det innebærer blant annet å kutte antall politidistrikt fra dagens 27 til tolv. Minst 15 av dagens politimestere blir overfladige, og Politidirektoratet er allerede i gang med arbeidet for å få lederstillingene i de nye, store distriktene besatt.

Gjørv-kommisjonen felte etter 22. juli en hard dom over holdninger, kultur og ledelse i politiet. Det vil regjeringen og Venstre gjøre noe med.

- Det er gjort mye bra arbeid med gjenstår mye. I framtidig ledelse i politiet skal man tenke mer helhet og bredde. Man skal rekruttere ledere fordi de er ledere, ikke fordi de har vært x antall år i etaten eller andre forhold. Dette er svært viktig, sa Anders Anundsen.

Superpolitimesteren I den nye avtalen om politireformen er det avsatt et eget kapittel om ledelse, kultur og holdninger i nye Politi-Norge.

Der pekes det på at politiet trenger ledere som kan samle politiet om en felles identitet og felles verdier.

- Kunngjøringsteksten til de nye politimesterstillingene ligger snart klar. Vi er allerede i gang med å beskrive kompetansekravene til de nye politimesterne. Det blir en omfattende, grundig prosess. Det er starten på opprydningsarbeidet i norsk politi, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet.

Rettslig bråk Så seint som i 2001 var det 54 politidistrikter her i landet.

Da ble antallet halvert til 27 - med like mange «fristilte» politimestre med varierende arbeidsoppdrag til fortsatt politimesterlønn i størrelsesorden opp mot én million kroner i året. 14 av de gamle politimestrene uten sjefsstol fikk i 2012 ifølge Aftenposten rettens medhold at de skal ha en årslønn på minimum 820 000 kroner til de er 70 år og pensjon etter statens lønnstrinn 84.

- Dette tror jeg blir uproblematisk. Det er mange politimestere nå som sitter i midlertidige stillinger, sier Humlegård.

- De har allerede gjort det som trengs for å unngå denne suppa. Det er flere år siden avgåtte politimestere fikk politimesterlønn for livet, og alle sitter i dag på åremål, sier Sverre Bromander, leder i Politijuristene, som organiserer to tredeler av norske politimestere.

Politiet har uansett sikret seg godt. Bare én av Norges 27 politimestere i dag har åremål til lenger enn 2018.

Troverdighet - Vi må får all del unngå slike krav etter den nye reformen. Det må være en god og troverdig prosess der folk føler de kan ha tillitt til utvelgelsen, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad.

- Nå skal vi rykke opp fra førstedivisjon til eliteserien. Vi må gjøre noen endringer. Å være politimester i de nye stordistriktene vil være ganske mer komplekst enn i mange av dagens distrikter. Vi har uansett behov for alle kloke hoder i politiet og at de kan bruke kompetansen sin til noe positivt. Vi kan ikke ha ledere som går og beiter på ei eng i ventelønnsmodus etter å ha vært politimestere. Det har ikke norsk politi råd til, sier Bolstad.

NYE DISTRIKTER: Det blir tolv politidistrikter i Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg
NYE DISTRIKTER: Det blir tolv politidistrikter i Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Her kan du lese hele avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre