ENIGE: Olav Gunnar Ballo (SV) støtter Natur og ungdom. Foto: Steinar Buholm/ Dagbladet.
ENIGE: Olav Gunnar Ballo (SV) støtter Natur og ungdom. Foto: Steinar Buholm/ Dagbladet.Vis mer

- Nå starter kampen mot Goliat

17 organisasjoner aksjonerte i dag. Men prosjektet går trolig gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Representanter fra 17 ungdomspartier og miljøorganisasjoner aksjonerte mot oljeprosjektet Goliat utenfor Stortinget i dag.

Det italienske oljeselskapet Eni, tidligere Agip, levert i går sin utbyggingsplan for Goliat-funnet til regjeringens olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Målet er at planen skal behandles i Stortinget før sommeren, og Natur og ungdom håper at Stortinget vil sette foten ned.

- Sårbart område
- Goliat-funnet er svært kystnært, det ligger bare 48 kilometer kilometer fra kysten av Finnmark og nær Norges største fuglefjell, Gjesværstappan, med tre millioner fugl. Et eventuelt oljeutslipp vil kunne nå kysten innen et døgn og vil være katastrofalt. I tillegg ligger Goliatfeltet midt i "matfatet", i noen av verdens viktigste gyte- og oppvekstområder for fisk, sier nestleder i Natur og ungdom, Ola Elvevold til Dagbladet.no.

NU mener også at utbyggingen harmonerer svært dårlig med Norges klimamål.

Olav Gunnar Ballo (SV) deler NUs synspunkter:
- SV er mot prosjektet og har alltid vært det, sier han.

- Tror det blir gjennomført
Ola Borten Moe (SP) tror Goliat-prosjektet vil bli gjennomført, men vil ikke forskuttere noe.

- Stortinget la til rette for Goliat-utbygging gjennom behandlinga av Forvaltningsplanen for Barentshavet i 2006, mens områder som Troms 2, Lofoten og Vesterålen ble holdt unna fordi disse områdene er regnet som mer sårbare.

- Når et prosjekt har kommet så langt, tror jeg ikke det finnes eksempler på at Stortinget har sagt nei, sier Borten Moe.

- Er det bare en formalitet som skal bankes gjennom?

- Nei, det er det ikke. Det er en del ting vi må ta med oss. StatoilHydro fremstiller Snøhvit-prosjektet som en enestående norsk suksesshistorie, men det er jeg litt provosert over, fordi miljøaspektet har vært dårlig ivaretatt. Når oljeindustrien forteller at de har teknologi og kontroll som gir nullutslipp så skal vi ta dette med ei stor klype salt. Vi vil bruke godt med tid og sette oss nøye inn i saken med utgangspunkt i dette, sier Ola Borten Moe.

Olje- og energiminster Terje Riis-Johansen sa til NTB i går at det er en forutsetning at utbyggingen av Goliat lever opp til de strenge miljøkravene i Forvaltningsplanen for Barentshavet.

Bellona er kritisk til Goliat av de samme grunnene som NU, og mener i tillegg at det er en del kunnskapshull som må tettes før regjeringen kan behandle saken, blant annet når det gjelder oljevern og hensyn til fiskeriene.

Svært mange er for utbyggingen, ikke minst i de berørte områdene i nord, fordi utbyggingen vil skape mer aktivitet og flere arbeidsplasser.