27 BLIR TOLV:  Slik skal nye politi-Norge se ut hvis Regjeringen får det som de vil. De la fram forslaget til ny politireform tirsdag kveld. Den innebærer blant annet at antall politidistrikt reduseres fra dagens 27 til tolv. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
27 BLIR TOLV: Slik skal nye politi-Norge se ut hvis Regjeringen får det som de vil. De la fram forslaget til ny politireform tirsdag kveld. Den innebærer blant annet at antall politidistrikt reduseres fra dagens 27 til tolv. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

Nå starter krigen om lensmanns-kontorene: - Kommuner skal ha mulighet til å klage

Justisminister Anders Anundsen mener regjeringens politireform er det motsatte av en sentralisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antall politidistrikter reduseres fra dagens 27 til tolv. Det opplyste statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp) og Venstres justispolitiker Iselin Nybø på en presskonferanse på Politihøgskolen i Oslo i kveld.

Politidirektoratet vil avgjøre hvor politimesterenens hovedsete skal være.

Anundsen opplyser imidlertid at sentrale politioppgaver kan ligge andre steder enn hovedsete. Antall tjenestesteder og lensmannskontorer skal reduseres. Regjeringen og Venstre mener imidlertid politianalysens forslag om 210 tjenestesteder er for lavt. Dagens antall er på 354.

- Dette er en nærpolitireform som handler om trygghet. Trygghet for at politiet kommer når de skal og at de kan etterforske saker og bekjempe kriminalitet, sier statsminister Erna Solberg.

- Ufrivillig sentralisering - Mange kritiserer dette og kaller det for sentralisering. Dette er egentlig det motsatte av sentralisering. I politianalysen pekes det på at dagens system fører til en ufrivillig sentralisering. Vi trenger et nærpoliti som er i nærheten av der folk er. Samtidig står vi overfor et kriminalitetsbilde som endrer seg.

- Det skal være maks 45 minutter å kjøre til nærmeste tjenestested, sier han.

Anundsen vil bruke bolyst som incentiv for at politiet skal få lokal forankring.

- Det må være en god kontakt mellom politi, kommune og borgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover lensmannsklage - Vi har 27 politidistrikter som er helt ulike, og leverer helt ulike tjenester, fordi de har en ulik robusthet, og ikke minst på grunn av størrelse, sier Anundsen.

Han peker på at politiet i større grad skal utføre politiets kjerneoppgaver, og peker på responstid, oppklaringsprosent og saksbehandlingstid som problemer for norsk politi.

- Det handler ikke om antall politidistrikt eller kontorer, men hvordan politier kan gi trygghet.

Iselin Nybø (V) tok for seg lensmannskontorene og debatten hun tror kommer til å oppstå der.

 AVTALEN:  Her underskriver justisminister Anders Anundsen avtalen som skal sørge for politireform i Norge. Her med statsminister Erna Solberg (H) og Venstres justispolitiker Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVTALEN: Her underskriver justisminister Anders Anundsen avtalen som skal sørge for politireform i Norge. Her med statsminister Erna Solberg (H) og Venstres justispolitiker Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Kommuner som blir berørt ved lensmannskontornedleggelse, skal ha muligheten til å klage på det, sier Nybø.

Hun mener det er viktig at kommunene og lokalsamfunnene selv deltar i debatten om lokalisering av lensmannskontorer. Dette er en stor reform som skal vare i lang tid, og det er viktig at folket står bak de forslagene, sier hun.

- Politikere vil ha klagerett dersom politidirektoratets faglige kriterier til lensmannskontorer ikke oppfylles, presiserte Anundsen.

Lover handling Både Anundsen og statsiminister Solberg sikter til Gjørv-kommisjonen som pekte på at politiet kunne ha reddet liv under terrorangrepene 22. juli 2011. I politianalysen konkluderes det også med at politiet ikke har ressurser nok til å håndtere store hendelser.

- Nå skal det ikke lenger forhandles, men utføres, sier Solberg.

- Debatten om lokalisering, grenser, kart og urbanisering. Nærpolitireformen handler om å skape et robust politi. Politikraften skal økes i alle landenes politidistrikt, sier Solberg.

- Dette er en stor dag. Da vi startet samarbeidet, ble alle partiene invitert på å bli med å forhandle. Jeg vil takke Venstre et meget godt samarbeid fram til denne avtalen nå endelig er på plass, sier justitsminister Anders Anundsen.

Iselin Nybø fra Venstre var fornøyd med forhandlingene med regjeringene.

- For Venstre har det vært naturlig og viktig å være med på å legge grunnlaget for politiet i framtida, sier justispolitisk talskvinne Iselin Nybø på pressekonferanden.

Hun peker på et desentralisert politi: at politiet er der folk er så innbyggere opplever å få den hjelpen de trenger, som et av Venstres viktigste punkter.

Her kan du lese hele avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre.