SKUFFELSE: Valget ble en skuffelse sett med Arbeiderpartiets øyne. Vi viser sentralstyremøtet direkte dagen derpå. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Nå starter oppvasken

Klokka 14 samles sentralstyret i Arbeiderpartiet til krisemøte etter gårsdagens katastrofevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPVASK: Trond Giske (Ap) på vei til Arbeiderpartiets sentralstyremøtet etter valgnederlaget. Bilde: Bjørn Langsem. Video: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Da Jonas Gahr Støre ble valgt som partileder for fire år siden var oppdraget klart: Få Ap tilbake i regjeringsmakt.

Men tross fire år med et Ap har kalt den blåeste regjering Norge har hatt, mislyktes Støre.

Det ble ingen jubelkveld i Folkets Hus i går kveld. Ap har gjort et av sine dårligste valg noensinne.

- Dette valget er en stor skuffelse for Ap. Vi hadde håpet på et bedre resultat for Ap, det er ingen grunn til å legge skjul på det, derfor skal vi bruke mye tid på å lære og evaluere og analysere, for dette partiet har enormt mye ugjort, sa Ap-lederen i går.

Oppvasken starter allerede i dag, når sentralstyret samles klokka 14 i dag.

Her sitter partileder Støre, nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng, leder av kvinnenettverket Anniken Huitfeldt, representanter fra fylkene og LO.

Stiller seg bak Støre

På vei opp til møtet sier AUF-leder Mani Hussaini at det er vanskelig å si hva som gikk galt i gårsdagens valg.

- Det er det vi skal opp å diskutere nå. Dette er ikke et resultat som vi i Arbeiderpartiet kan være fornøyd med, sier han.

Han avviser derimot at det kommer til å bli en lederdebatt og stiller seg bak Støre.

- Nei det tror jeg ikke det blir. Det viktigste blir å se på hva vi gjorde galt og hva vi gjorde riktig,

Er Støre rett mann for fire nye år?

- Ja, det mener jeg.

Byrådsleder Raymond Johansen stiller seg også bak Støre.

- Han er den beste lederen vi kan ha, vi begynner ikke der, sier han.

- Ledelsens ansvar

Nestleder Trond Giske sa i går til Dagbladet at han mener at budskapet til Arbeiderpartiet ikke har truffet. Han varslet at partiet må ha en grundig evaluering.

- Vi har ikke fått det godt nok fram. Vi har tegnet en visjon som ikke er gjenkjennelig for folk flest, sier Giske til Dagbladet.

- Og hvem sitt ansvar er det?

- Det er ledelsen og sentralstyret som bestemmer strategien, som må ta det ansvaret. Så skal det sies at vår strategi har vært veldig godt forankret i partiorganisasjonen, sier Giske.

Flere valgforskere tror ikke Jonas Gahr Støre kan bli sittende som leder, men selv sier Støre at han er hundre prosent sikker på at han blir sittende.

Flere forklaringer

Kilder i Ap og LO Dagbladet har snakket med i det siste, peker på ulike forklaringen:

De traff ikke med krisebeskrivelsen. Etter oljeprisfallet og rekordhøy ledighet hamret Ap løs på at regjeringen gjorde for lite og for seint. I løpet av våren erkjente partiledelsen at folk utenfor Vest- og Sørlandet ikke opplevde noen krise. Kommukasjonen rundt utenforskap, arbeid og sysselsetting ble endret. Men med redusert ledighet og prognoser om vekst slo ikke budskapet om arbeid inn den store skillelinjen.

Krevende skatt

Ap har i stortingsperioden inngått forlik med regjeringen om store saker, som forsvar og asyl- og innvandringspolitikk. Noen i Ap mener at selv om det var gode grunner til å inngå forlik, har det bidratt til å gjøre opposisjonspartiet Ap mindre tydelig.

Andre mener Ap mistet det såkalte styringstillegget fordi de ikke har vært stødige på kommunereformen og åpnet for omkamp om Andøya.

Å gå til valg på å øke skattene er i utgangspunktet en risikosport. Støre har sagt at det er «nødvendig og rettferdig», fordi regjeringen har brukt opp handlingsrommet i økonomien, og fordi Ap i hele stortingsperioden har anklaget regjeringen for å gi skattekutt til de som har mest og slik øke forskjellene, måtte de ta inn noen av skattekuttene. Noen i Ap mener skattesaken, og hva partiet vil bruke pengene til, burde vært kommunisert tidligere og mer offensivt.

Andre mener man ikke hadde behøvd å gi klare svar om skatteøkning, all den stund Høyre ikke svarte på hva de vil kutte.

«Flørten med KrF» har irritert en del Ap-velgere. Etter at de rødrønne mistet regjeringsmakten i 2013, løsrev SV seg fra Ap og det rødgrønne prosjektet. I Ap var et SV med lav oppslutning ikke en aktuell koalisjonspartner. Ap ville nå søke samarbeid med sentrumspartiene, blant annen for å bygge bred front mot høyrepopulisme. Men døra ble holdt åpen for lenge, mener kritikerne.

Hardkjør mot Støre

Særlig i fagbevegelsen har fraterniseringen med KrF og Venstre, som begge har sagt de ønsker Erna Solberg som statsminister, falt i dårlig jord.

Før sommeren avslørte Dagbladet at Jonas Gahr Støre hadde eierandeler i et byggeprosjekt der arbeiderne manglet tariffavtaler og jobbet under uryddige arbeidsforhold. Flere medier har i valgkampen fokusert på Støres formuesforvaltning.

Støre sa til Dagbladet før helga at «noen har ønsket at dette skulle komme massivt opp » i valgkampen.

Andre mener også Støre kunne gjort mer for å ryddet alt rundt sin personlige økonomi av veien for lenge siden. Uansett har håndteringen av disse mediesakene tatt fokus fra valgkampsaker.