<strong>RETTSKRAFTIG DOM FOR MEDLEMSJUKS:</strong> Dommen mot SOS Rasisme for medlemjuks fra i 2011 er nå rettskraftig, etter at Gulating lagmannsrett har avvist organisasjonens anke fordi et rettsgebyr ikke er betalt inn.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RETTSKRAFTIG DOM FOR MEDLEMSJUKS: Dommen mot SOS Rasisme for medlemjuks fra i 2011 er nå rettskraftig, etter at Gulating lagmannsrett har avvist organisasjonens anke fordi et rettsgebyr ikke er betalt inn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Nå starter pengejakten i SOS Rasisme

SOS Rasismes anke av medlemsjuks-dommen avvist av lagmannsretten. Store pengebeløp er på avveie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gulating lagmannsrett avviser å behandle SOS Rasismes anke av medlemsjuks-dommen fra Haugaland tingrett i fjor.

SOS Rasisme ble dømt til å tilbakebetale 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), etter at LNU saksøkte SOS Rasisme for å ha innrapportert for høye medlemstall og bryte regelverket for bruk av millionstøtten.

Årsaken er at SOS Rasisme ikke har innbetalt et ankegebyr før rettssaken, noe som kreves for å få saken opp for lagmannsretten når man ikke stiller med advokat. SOS Rasismes advokater trakk seg tidligere i høst på grunn av manglende betaling.

Rettskraftig dom - Dommen fra tingretten er nå rettskraftig, opplyser rådgiver Janicke Vognstølen i Gulating lagmannsrett til Dagbladet.

<strong>STORE VERDIER:</strong> Lokalene til SOS Rasisme i Pilestredet 29 i Oslo er etter det Dagbladet kjenner til taksert til rundt 11 millioner kroner. De ble kjøpt for 5,9 millioner på 2000-tallet. De blir lagt ut for tvangssalg i høst. Haugesund SOS Rasisme eier eiendomsmasse kjøpt for 2,1 millioner på 2000-tallet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORE VERDIER: Lokalene til SOS Rasisme i Pilestredet 29 i Oslo er etter det Dagbladet kjenner til taksert til rundt 11 millioner kroner. De ble kjøpt for 5,9 millioner på 2000-tallet. De blir lagt ut for tvangssalg i høst. Haugesund SOS Rasisme eier eiendomsmasse kjøpt for 2,1 millioner på 2000-tallet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I dommen konkluderte tingretten med at ledelsen i SOS Rasisme må ha visst om at støtten de fikk utbetalt ble gitt på feilaktig grunnlag og at det var oppgitt for høye medlemstall:

«Som retten har påpekt flere ganger tidligere, måtte de sentrale personene i SOS Rasisme ha vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.»

- Nå er saken i praksis avgjort og dommen rettskraftig. Vi mener at det er store pengebeløp i systemet, sier advokat Steffen Brandstad, til Dagbladet.

Har arrest i kontoer LNU gjør seg nå klar til å hente ut store pengebeløp de har sikret seg ved å ta arrest i SOS Rasismes kontoer.

- Vi er selvfølgelig glad for at saken nå har fått en avklaring. Nå skal vi jobbe for å få inn pengene som SOS Rasisme skylder oss, slik at vi kan dele ut penger til de organisasjonene som skulle hatt pengene.

- I første omgang krever vi utbetalt pengene fra kontoene vi har sikret oss arrest i. Det er mellom 400 000 og 500 000 kroner, sier generalsekretær Martin Østerdal til Dagbladet.

Vurderer å slå konkurs LNU vurderer også å slå SOS Rasisme konkurs, for å sikre seg mer av verdiene som er i organisasjonen.

Gjennom sitt selskap Aktivisteiendom AS eier SOS Rasisme blant annet eiendom i Oslo. LNU har sikret seg arrest i selskapets aksjer. Eiendommen er taksert til 11 millioner kroner.

Eiendommen på 422 kvadratmeter ligger nå ute til salgs på Finn.no og med prisantydning 11,5 millioner kroner. Tidligere i høst slo politiet til og gjennomførte en ransaking av kontorene.

HAR DU TIPS?

Send en epost til eff@dagbladet.no

- Nå må man se på hvilke verdier i SOS Rasisme som kan realiseres ved at de er villige til å bli med på løsninger. Vi vurderer også å slå SOS Rasisme konkurs, for å hente ut verdier som kan realiseres, sier Østerdal.

Dømt igjen SOS Rasisme ble i høst også dømt til å betale tilbake 6,8 millioner kroner til staten, etter et søksmål fra regjeringsadvokaten på vegne av Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Under rettssaken dukket ikke SOS Rasisme dukket opp i retten. Dommen er ikke rettsskraftig.

Penger på avveie Som Dagbladet tidligere har avslørt, er store pengebeløp organisasjonen har mottatt i støtte på avveie etter at kontoer i organisasjonen ble beordret tømt.

Flere personer i ledelsen og ansatte ble bedt om å tømme lokallagenes bankkontoer i desember i fjor, da kravene mot organisasjonen begynte å tårne seg opp. Politiet startet da å ta arrest i SOS Rasismes bankkontoer, etter krav fra LNU.

<strong>TIL SALGS:</strong> SOS Rasismes kontorlokaler i Oslo er til salgs for 11,5 millioner kroner. Skjermdump: Finn.no
TIL SALGS: SOS Rasismes kontorlokaler i Oslo er til salgs for 11,5 millioner kroner. Skjermdump: Finn.no Vis mer

Alarmen gikk internt i SOS Rasismes ledelse 2. desember i fjor. Det går fram av en epost Dagbladet har, sendt fra daglig leder Kjell Gunnar Larsens adresse:

«ALLE bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter, alt som står på kontoen. Et annet alternativ er å føre dette videre til andre bankkonti.»

Eposten foreslo en løsning dersom lokale ledere nektet å sende fra seg penger eller tømme kontoen:

«hvis det er noen lokallag som (...) ikke vil rydde kontoen så trenger vi også tilbakemelding om det, da får vi sende brev til bankene og legge ned kontoen.»

SOS Rasisme har tidligere kommentert at kontoer ble tømt for at pengene skulle unndras politi og kreditorer som «en drittpakke»« og en hekseprosess».

<strong>- STORE BELØP:</strong> LNUs advokat Steffen Brandstad sier det er store beløp i SOS Rasisme-systemet. Foto: Jacques Hvistendahl
- STORE BELØP: LNUs advokat Steffen Brandstad sier det er store beløp i SOS Rasisme-systemet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Tidligere aktivister har anslått de forsvunne midlene til å være på flere hundre tusen kroner, kanskje langt mer.

Politiet etterforsker også pengestrømmer ut fra SOS Rasismes bankkontoer. De har omtalt saken som Norgeshistoriens største medlemsjuks.

Nekter for juks SOS Rasismes nestleder Kenneth Fuglemsmo og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen har flere ganger avvist at organisasjonen har drevet med medlemsjuks, regelbrudd og kriminalitet.

Leder Trond Torbjørnsen har ikke uttalt seg til Dagbladet de siste årene.

«Retten sitter likevel tilbake med et klart inntrykk av at det som lå bak både organisasjonens tolking av regelverket, instruksene ved verving og registreringen av medlemmer, var styrt av behovet for å få et så høyt medlemstall som mulig.», står det å lese i dommen.

<strong>VURDERER Å SLÅ KONKURS:</strong> Generalsekretær Martin Østerdal fra LNU sier at de vurderer å slå SOS Rasisme konkurs. Her i tingretten i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl
VURDERER Å SLÅ KONKURS: Generalsekretær Martin Østerdal fra LNU sier at de vurderer å slå SOS Rasisme konkurs. Her i tingretten i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

FØLG SAKEN:

• Dagbladet avslørte i 2010 oppblåste medlemstall og fiktive identiteter i SOS Rasismes medlemsregister.

• SOS Rasisme hevdet å ha over 40 000 medlemmer og fikk flere millioner kroner i årlig støtte fra det offentlige.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 19 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• 29 februar 2012 ble «Nye SOS Rasisme» opprettet, med de samme krefter bak som i gamle SOS Rasisme.

• August 2012: Talspersonen for Nye SOS Rasisme trekker seg i protest mot innblanding fra Tjen Folket i organisasjonens drift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer