Nå starter pengejakten i SOS Rasisme

SOS Rasismes anke av medlemsjuks-dommen avvist av lagmannsretten. Store pengebeløp er på avveie.

RETTSKRAFTIG DOM FOR MEDLEMSJUKS: Dommen mot SOS Rasisme for medlemjuks fra i 2011 er nå rettskraftig, etter at Gulating lagmannsrett har avvist organisasjonens anke fordi et rettsgebyr ikke er betalt inn.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RETTSKRAFTIG DOM FOR MEDLEMSJUKS: Dommen mot SOS Rasisme for medlemjuks fra i 2011 er nå rettskraftig, etter at Gulating lagmannsrett har avvist organisasjonens anke fordi et rettsgebyr ikke er betalt inn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gulating lagmannsrett avviser å behandle SOS Rasismes anke av medlemsjuks-dommen fra Haugaland tingrett i fjor.

SOS Rasisme ble dømt til å tilbakebetale 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), etter at LNU saksøkte SOS Rasisme for å ha innrapportert for høye medlemstall og bryte regelverket for bruk av millionstøtten.

Årsaken er at SOS Rasisme ikke har innbetalt et ankegebyr før rettssaken, noe som kreves for å få saken opp for lagmannsretten når man ikke stiller med advokat. SOS Rasismes advokater trakk seg tidligere i høst på grunn av manglende betaling.

Rettskraftig dom - Dommen fra tingretten er nå rettskraftig, opplyser rådgiver Janicke Vognstølen i Gulating lagmannsrett til Dagbladet.

I dommen konkluderte tingretten med at ledelsen i SOS Rasisme må ha visst om at støtten de fikk utbetalt ble gitt på feilaktig grunnlag og at det var oppgitt for høye medlemstall:

«Som retten har påpekt flere ganger tidligere, måtte de sentrale personene i SOS Rasisme ha vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.»- Nå er saken i praksis avgjort og dommen rettskraftig. Vi mener at det er store pengebeløp i systemet, sier advokat Steffen Brandstad, til Dagbladet. Har arrest i kontoer LNU gjør seg nå klar til å hente ut store pengebeløp de har sikret seg ved å ta arrest i SOS Rasismes kontoer.- Vi er selvfølgelig glad for at saken nå har fått en avklaring. Nå skal vi jobbe for å få inn pengene som SOS Rasisme skylder oss, slik at vi kan dele ut penger til de organisasjonene som skulle hatt pengene.- I første omgang krever vi utbetalt pengene fra kontoene vi har sikret oss arrest i. Det er mellom 400 000 og 500 000 kroner, sier generalsekretær Martin Østerdal til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer