Nå starter pollensesongen for alvor

Allergikerne går mot en meget tøff sesong i Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neser skal renne og klø. Øyne skal renne og klø, og bli røde og hovne. Det begynner om lag ei uke tidligere enn normalt - hvis været holder seg tørt og varmt. Det er stor produksjon av pollen på bjørkene i år. Allergisesongen vil bli kraftig. Særlig på Østlandet er det store mengder bjørkepollen i vente, sier pollenforsker og biolog Halvard Ramfjord i Norges Astma-og Allergiforbund.

-  Ikke slurv

De som vet de er allergiske, bør begynne å ta medisinene sine så fort som mulig. Med de nyeste medisinene holder det å begynne et par dager før bjørkepollene kommer i lufta, sier allergispesialist Jan Kramer ved Centrum Øre-nese-hals i Oslo.

Han understreker at det er viktig at medisinen tas hver dag. De som er allergiske mot både bjørk og gress vil få ekstra problemer når gresspollen kommer om de slurver med pillene. Medisinen bør tas også på dager hvor bjørkepollen virker lite problematisk, sier han.-  Sesongen for bjørkeallergi har utvidet seg. Tendensen de siste åra har vært at starten kommer minst ei uke tidligere enn det som før var normalt, sier Halvard Ramsfjord. En av grunnene til det er et mengden bjørketrær i landet har mer enn fordoblet seg i løpet av de siste åra.

Diesel og pollen

Pollenallergikerne vil få det vanskeligst der forurensningen er størst. Det er derfor storbyer som Oslo er mest utsatt.

-  Forurensningen av lufta fører til at selv små mengder av pollen vil gi kraftige symptomer. Studier har vist at partikler fra diesel gjør pollen spesielt aggressivt, sier Jan Kramer.

Det er i dag om lag 900 000 pollenallergikere i Norge. I løpet av de siste fem åra har bruken av de mest vanlige medisinene, antihistaminpreparater, økt med om lag 20 prosent, sier spesialrådgiver Tom Sundar ved Statenes Legemiddelverk til Dagbladet.

 SNØRR OG TÅRER:  Forskerne mener at i løpet av de neste ti åra vil Norge ha én million pollenallergikere. Foto: Scanpix
SNØRR OG TÅRER: Forskerne mener at i løpet av de neste ti åra vil Norge ha én million pollenallergikere. Foto: Scanpix Vis mer

Én million

-  I løpet av de neste ti åra vil vi få én million pollenallergikere her i landet. Jeg kan ikke se at denne økningen er til å unngå, om vi ikke får redusert forurensningen kraftig og om tilveksten av pollenbærende trær fortsetter som nå, sier Jan Kramer.

Allergikernes trøst er at medisinene er blitt bedre. Det er også kommet en pille på markedet som hevdes å virke forebyggende, på samme måte som en vaksine.

Vaksinepillen

-  Men det må understrekes at effekten av den er omdiskutert. Og den er ikke godkjent av våre myndigheter. Foreløpig er vaksinasjon med sprøyte det eneste som er godkjent, og den metoden er også betraktelig billigere enn den nye pillen, sier Kramer.