Nå starter skilsmissen

Statsminister Kjell Magne Bondevik og hans svenske motpart Göran Persson ble i ettermiddag enige om å avblåse tele-fusjonen. Nå starter skilsmissen. Og krangelen hjemme. For Stortinget mener regjeringen er lurt trill rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to telefonsamtaler i ettermiddag med sin svenske motpart Göran Persson skjønte statsminister Kjell Magne Bondevik at det ikke lenger var noe håp for telefusjonen. Uenigheten om hva man egentlig ble enige om da man inngikk fusjonsavtalen tidligere i høst lot seg ikke løse. Dermed måtte det bli brudd.

- Vedtaket ble fattet etter grundige overveielser. Selv om det industrielt og næringsmessig ville vært riktig å fusjonere, har fusjonen vært vanskelig å gjennomføre. Avviklingen skal skje så raskt som mulig. Det er enighet om at verken eierne eller selskapene skal reise krav om erstatning, sa Bondevik.

Men uansett er det duket for et saftig skilsmisseoppgjør. Svenskenes næingsminister Rosengren tror at kostnadene rundt forberedelsene til fusjonen har vært om lag 100 millioner kroner. Hver og en skal betale sine egne utgifter, sa han i kveld, og anslo at det vil ta mellom tre og seks måneder for Telia å komme tilbake til normaltilstand igjen.

- Få ekteskap har hatt en så turbulent forlovelsesperiode som dette. Så varte det ikke lenger enn to måneder heller. Nå skal vi gå løs på skilsmissen, sa en smilende Tormod Hermansen til pressen i kveld. Han så for seg en rask, ryddig og verdig separasjonsperiode. Men først skal eierne, ministrene Rosengren og Fjærvoll, som aldri ble enige om hva de egentlig ble enige om da fusjonsavtalen ble underskrevet i høst, bli enige om en avtale for tele-skilsmissen.

Når skilsmissen er gjennomført skal arbeidet med å delprivatisere Telenor settes i gang, bekrefetet Bondevik i kveld.

Greit med fisjon

Hermansen var lettet over at det nå endelig har kommet en avklaring.

- Dette er den eneste fornuftige utgangen. I den forstand er jeg lettet, sa han på en pressekonferanse i Oslo i kveld.

Selv om han ville foretrukket en vellyket fusjon mente han ikke at det motsatte, en fisjon vil bli noen katastrofe.

- Dette var ikke et samarbeid som ble inngått på grunn av nødvendighet og nød, men fordi en fusjon ville gjøre begge selskapene sterkere. Ingen skal behøve å frykte at denne oppløsningen vil føre de to selskapene inn på en nedoverbakke. De er to sterke, kompetente og avanserte selskaper som vil greie seg bra, og som fortsatt vil kunne samarbeide i fremtiden.

Tiden som er gått med til det nå bortkastede fusjonsarbeidet kommer ikke tilbake. Millionene som har gått med til arbeidet skal deles av partene. Men den reelle integreringen av selskapene skulle ikke startet før 1.1 år 2000, og Telia og Telenor har til nå operert som to separate selskaper, selv om de begge hørte inn under Telaris-paraplyen. Analytikere mener Telia er selskapet som taper mest på bruddet, siden det har svakere internasjonale allianser enn Telenor og har solgt sin norske arm. Telenor sitter fortsatt på sin svenske del.

Tilbake til Telenor

Hermansen ville ikke utpeke seg som selvsagt kandidat til sin gamle jobb som konsernsjef i Telenor. Dette vil bli opp til det nye styret, mente han. Men barten greide ikke å gjemme lysten. Like etterpå uttalte han seg om Telenors framtid som om han allerede har fått sin gamnle jobb tilabke:

- Vi (Telenor, red. anm) har samarbeidet med mange i internasjonalt, og vi kommer til å samarbeide med mange i framtiden.

Bondevik ville ikke uttale seg om Hermansens stilling, men roste han for jobben han hadde gjort med moderniseringen av Telenor. Hermansens arbeid med fusjonen var han ikke like villig til å kommentere.

Han ville ikke bebreide samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll, som han mente hadde hevdet de norske standpunktene «med kraft og overbevisning».

Opposisjonen var i kveld ikke like rosende i sin omtale av arbeidet gjort med fusjonen i regjeringskvartalet.

- Norge er lurt trill rundt. Spørsmålet er hvordan vi kunne la oss lure så lett. Det må regjeringen besvare. Jeg har en følelse av at dette kom som julekvelden på kjerringa, og at regjeringen rett og slett ikke var godt nok forberedt, sier Høyres leder, Jan Petersen, til Nettavisen.

Han ser med stor spenning frem mot Bondeviks redegjørelse for Stortinget

førstkommende mandag.