- Nå starter spillet

Sveriges nye statsminister trakk seg like etter at hun ble valgt av Riksdagen. - Det er en kinkig situasjon de står i, sier professor Anders Todal Jenssen.

SVERIGE: Magdalena Andersson (S) ber om å bli avløst som statsminister i Sverige, bare timer etter at Riksdagen utnevnte henne. Video: NTB. Vis mer
Publisert

I ettermiddag ble det klart at Sveriges første kvinnelige statsminister Magdalena Andersson går av, få timer etter at hun ble valgt av Riksdagen.

Hun var stemt fram i voteringen, men hadde enda ikke begynt å fungere som statsminister, opplyser professor Anders Todal Jenssen, ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

- Andersson hadde bedt «Talmannen» om å gå videre med prosessen og fått aksept for dette, og Löven fortsetter derfor som statsminister i et forretningsmisterium, sier Todal Jenssen til Dagbladet.

Et forretningsministerium er en regjering som under et parlamentarisk system fungerer midlertidig og med begrenset autoritet.

Hvorvidt Sverige faktisk har en statsminister nå, synes professoren det likevel er vanskelig å svare på.

- Regjeringa fikk flertallet mot seg på statsbudsjettet etter at Centerpartiet stemte for forslaget til opposisjonspartiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD) - som er så dramatisk at regjeringen går av, sier Todal Jenssen.

Dramatisk avgang

Den umiddelbare bakgrunnen for den dramatiske avgangen var altså at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det skjedde kort tid etter at Riksdagen stemte ned den nye regjeringens budsjett.

Og i stedet godkjente Riksdagen altså budsjettforslaget fra opposisjonspartiene.

Miljöpartiet gjorde det klart at de ikke vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett og forlot derfor regjeringskoalisjonen.

Andersson opplyste deretter at hun hadde bedt Riksdagens leder, talmannen, om å frita henne fra oppgaven som statsminister. Hun understreket imidlertid at hun er villig til å vende tilbake som leder for en sosialdemokratisk mindretallsregjering, skriver NTB.

- I morges ble jeg valgt til å danne en koalisjonsregjering med representanter for Miljöpartiet og SV, sa Andersson på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Etter konstitusjonell praksis bør en koalisjonsregjering gå av dersom et parti går ut av regjeringen. Min vurdering er at dette også bør gjelde dersom man har fått ny statsminister, men den nye regjeringen ikke har tiltrådt, fortsatte hun.

SKJEBNEDAG: Sveriges statsminister Stefan Löfven går av. VIDEO: NTB Vis mer

- Ny og uvant situasjon

Professor Todal Jenssen tolker Anderssons uttalelse som at hun nå holder mange muligheter åpne. Han viser videre til at lederen for Centerpartiet, Annie Lööf allerede har signalisert at hun vil slippe fram en ny sosialdemokratisk regjering.

- Jeg regner med at Andersson har regnet inn denne støtten, men det er også et spørsmål om politisk sedvane, sier professoren.

- Svensk politikk har hele veien vært veldig ryddig, men situasjonen har de siste årene vært helt unik, som følge av Sverigedemokratenes økte styrke i Riksdagen. Svenske politikere befinner seg nå i en ny og uvant situasjon, utdyper han.

PROFESSOR: Anders Todal Jenssen. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
PROFESSOR: Anders Todal Jenssen. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet. Vis mer

- Nå starter spillet

- Hvem blir statsminister i Sverige nå?

- Tidligere statsminister Löven leder et forretningsministerium. Det er med andre ord ingen fungerende statsminister i vanlig mening for øyeblikket. Jeg tenker at nå starter spillet om hvem som kan danne regjering på nytt – og da blir det fort en diskusjon igjen om hvem som skal regjere på det statsbudsjettet som er vedtatt. Det er en kinkig situasjon de står i, men sosialdemokraterna ser ut til å akseptere å styre på opposisjonens statsbudsjett. I så fall ligger det an til å bli en ren sosialdemokratisk mindretallsregjering.

Han fortsetter:

- Situasjonen oppsto som en kjedereaksjon. Miljöpartiet og Centerpariet har ikke godtatt at Vänsterpartiet skal få innflytelse over regjeringa, men Vänsterpartiet nektet å støtte regjeringen om de ikke fikk økt minstepensjonen. Sosialdemokraterna gikk derfor med på det. Dermed fikk de bråk med Centerpartiet som valgte å stemme for oposisjonens budsjett og Miljöpartiet nektet å styre på grunnlag av dette budsjettet.

- Et høyt spill

- Så man dette komme?

- Ja, jeg tror mange har sett at dette kunne komme til å skje. Min gjettning er at Sosialsdemokraterna håpet at Centerpartiet og Miljöpartiet skulle bøye unna, men det har altså ikke skjedd, sier han og tilføyer:

- Jeg mistenker at Centerpartiet i protest har stemt ned budsjettet.

- Hva skjer videre i Sverige nå?

- Det er et godt spørsmål. Centerpartiet har tatt sjansen på at en Sosialdemokratisk regjering vil styre på et borgerlig budsjett. Det er et høyt spill, ikke minst fordi Miljöpartiet har valgt å vise at de ikke ønsker å styre på et slikt budsjett. Dermed blir det opp til Miljöpartiet om de vil slippe fram en sosialdemokratisk mindretallsregjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer