Nå stenger Norge

Klokka 16 stenger Norge grensene for import fra EU. Det betyr full stans for deg som vil kjøpe kjøtt eller melkeprodukter i utlandet. Men du har selv ansvaret for hva du har med deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket ble bekjentgjort på pressekonferanse klokka 14 og blir gjeldende fra klokka 16. Tolldirektør Marit Wiig avbrøt sin ferie for å være tilstede. Eivind Liven fra Statens Dyrehelsetilsyn og landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen var også på pressekonferansen.

I første rekke skal forbudet gjelde i 14 dager.

Forbudet kommer til å gjelde all import av kjøtt og melk fra klovdyr. I tillegg gjelder forbudet for levende dyr.

Dessuten blir det forbudt for alle som har vært på tur i Europa å oppsøke gårder. Det vil blant annet si at bønder som har vært på reise i det siste, ikke får lov til å reise hjem igjen uten å sende en spesialsøknad til Statens Dyrehelsetilsyn. Kaffebesøk for å overlevere en souvenir fra EU blir strengt forbudt for deg som nettopp har kommet til Norge.

Bønder som grensevakter

Ilske bønder har i dag truet med å ha egne kontroller på svenskegrensa for å stoppe bilister på vei fra Sverige. Bøndene mener at landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen burde ha stengt grensen allerede i går kveld da det var klart at Frankrike er rammet av dyrepesten.

I går ville landbruksministeren vente på mer informasjon om situasjonen i Frankrike fø han gikk til et så drastisk skritt som å stenge grensene. Nå har han tydeligvis fått den informasjonen han trenger.

- Dette er et føre-var prinsipp i påvente av å få en bedre oversikt, sier landbruksministeren.

Allerede sent i går kveld ble det klart at det gikk mot et slikt vedtak. De siste faglige vurderingene ble ferdige klokka halv ti i formiddag. Klokka 10 bestemte Bjarne Håkon Hanssen seg i samråd med Jens Stoltenberg for importforbud.

- Vi oppfordrer samtlige til å bruke fornuft. Nå må folk vise ansvar.

Bjørn Næss fra Veterinærinstituttet sier at de skal bruke disse fjorten dagene til å få en god oversikt over spredningshasigheten i Europa.

- Da kommer vi med en ny og bedre tiltaksplan, eventuelt dempes tiltakene, sier han.

Kø på grensa

Importforbudet vil bety at du må være tålmodig hvis du skal hjem til Norge etter en utenlandstur. Tollere langs grensen, på flyplasser og havner kommer til å få forsterkninger, og i større grad enn før må folk regne med å få gjennomgått bagasjen sin.

- Det er umulig for oss å kontrollere alle, det er 375 000 innreiser til Norge hver uke. Alle tolldistrikter er i full beredskap. Men det er den som tar med kjøtt eller melkeprodukter som har ansvaret for å overholde importforbudet, sier tolldirektør Marit Wiig.

FLERE TOLLERE: Du kan regne med å møte flere av disse på grensene fremover.