Nå stenges Frihetsgudinnen og 401 nasjonalparker

Ingen enighet om nytt budsjett i USA. Disse konsekvensene får det for deg.

 STENGES:  Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket. Foto: Scanpix.
STENGES: Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en dramatisk natt på Capitol Hill. Ved midnatt lokal tid gikk fristen til Kongressen ut for å bli enige om å vedta et nytt budsjett, men det ble ingen enighet og nå stenges det føderale USA.

Det vil få dramatiske konsekvenser for mange. Over én million mennesker som holder til på departementer og kontorer rundt om i USA blir nå permittert - det er fortsatt usikkert om de permiterte vil få lønn.

Blant de som ikke trenger å komme på jobb i dag er 97 prosent av de NASA-ansatte, omtrent alle som jobber i den amerikanske miljøvernmyndgheten og 15 000 sivilt ansatte som jobber i den amerikanske miljøvernmyndigheten.

Store forandringer 401 nasjonalparker bundet mot det føderale stenges, Frihetsgudinnen i New York blir stengt og en rekke museer stenges. Bare nasjonalparkene i seg selv har 750 000 daglige besøk og besøkende som overnatter i nasjonalparkene, er nødt til å finne andre overnattingssteder innen 48 timer, melder Yahoo News.

I tillegg kan man glemme å besøke Det nasjonale landemerket i Philadelphia og verdensarvområdet Yellowstone nasjonalpark.

- Dette er et unødvendig slag mot amerika, sier den amerikansk senatoren Harry Reid.

- Vil få lønn Barack Obama forsøkte i en tale til det amerikanske folket og dysse det hele ned. Det er Obamas helsereform, Obamacare, som står sentralt i uenighetene.

- Turister vil oppleve at nasjonalparker og monumenter stenges umiddelbart, og bedrifter og lokalsamfunn som er avhengig av disse nasjonale monumentene blir rammet, sier Obama

Flygeledere rundt om i USA blir ikke tatt ut i permisjon, så flytrafikken vil gå som normalt. Det samme gjelder pass- og posttjenesten og millitære operasjoner vil ikke bli påvirket av denne uenigheten. Utenlandske VISA-søknader kommer også til å bli behandlet som normalt.

- De av dere i uniform vil fortsette i jobben som normalt. Kongressen har ikke kommet til enighet, men jeg vil forsikre meg om at dere får lønn når dere skal. Vi skal fortsette å jobbe, for å finne ut hvilken påvirkning dette har på familiene deres, sier USAs president.

Det er første gang på 17 år at offentlige tjenester blir nedlagt med en øyeblikkelig virkning. Det er "umulig" å si hvor lenge det føderale USA nå holdes stengt.

 BRÅK:  Barack Obama forsøkte i en tale til det amerikanske folket og dysse det hele ned. Det er Obamas helsereform, Obamacare, som står sentralt i uenighetene. Foto: Scanpix.
BRÅK: Barack Obama forsøkte i en tale til det amerikanske folket og dysse det hele ned. Det er Obamas helsereform, Obamacare, som står sentralt i uenighetene. Foto: Scanpix. Vis mer