Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå stiger arbeidsledigheten

Den økte arbeidsledigheten overrasker mange økonomer.

ARBEIDSMARKEDET: Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets tror ikke de nye ledighetstallene vil gi rentekutt i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
ARBEIDSMARKEDET: Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets tror ikke de nye ledighetstallene vil gi rentekutt i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) og Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 95.000 personer i november, tilsvarende en ledighetsrate på 3,5 prosent.

De fleste økonomene ventet i forkant et fall til 3,3 prosent og den økte ledigheten kan forklares med at arbeidsstyrken steg med 3.000 samtisig som antallet sysselsatte falt med 1.000.

Videre går det frem av sesongjusterte tall at antall sysselsatte falt med 0,1 prosent til 2.623.000. I prosent av befolkningen var sysselsettingen 68,7.

På linje med Norges Banks spådom Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets peker imidlertid på at arbeidsledighetsraten for 2013 er helt på linje med Norges Banks prognose på 3,5 prosent. Og sentralbanken venter en ytterligere oppgang i løpet av 2014.

- Isolert sett bør derfor dagens tall ikke endre Norges Banks rentebane. Sentralbanken venter AKU-ledigheten opp fra 3,5 prosent i 2013 til 3,75 prosent i 2014, sier han.

Han legger til at tallene heller ikke endrer hans syn på arbeidsmarkedet. Denne oppgangen bekrefter nå bare det han hadde sett i andre data. - Nå henter AKU-målingen inn «gapet» til virkeligheten, sier han.
Tror ikke på rentekutt i mars, men .. Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets hadde også ventet en AKU-ledighet på 3,3 prosent, men tror heller ikke at det fører til at Norges Bank senker styringsrenten på rentemøtet 27. mars.

Han skriver i en kommentar til økningen i ledigheten at tallene viser at sysselsettingsveksten stoppet opp og at det kan være en forsmak på Nav-tallene, over antallet registrerte arbeidsledige, som kommer fredag.

Den registrerte ledigheten steg moderat i fjor, fra 2,5 prosent i januar til 2,7 prosent sesongjustert i desember.

- Vi venter at den sesongjusterte registrerte ledigheten holdt seg på 2,7 prosent i januar (2,9 prosent ujustert), men har advart om at risikoen er på oppsiden. Dagens tall øker denne risikoen, sier Gonsholt Hov.

Generelt tror Gonsholt Hov at fatslandsøkonomien i Norge utvikler seg litt svakere enn Norges Bank har lagt til grunn. Han tror dette vil føre til at Norges Bank vil justere ned rentebanen på rentemøtet i mars.

- Vi forventer ikke et rentekutt i mars, ettersom den norske krona har svekket seg mer enn ventet. Men vi tror det er 50 prosent sannsynlighet for et rentekutt innen sommeren, sier han.

Tror på uendret rente Seniorøkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland er på samme banehalvdel.

- Vi tror også at ledigheten vil øke, sier seniorøkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland.

Hun venter også på Nav-tallene fredag, og regner med at de vil vise en videre oppgang i ledigheten.

Når det gjelder styringsrenten uttalte hun i Økonominyhetene på HegnarTV tirsdag at hun ikke tror Norges Bank vil kutte renten.

Flere nyheter

Hele Norges coronakart