- Nå stiger Wall Street-lønningene igjen

Ansatte i USAs seks største banker tjener nesten like mye som i rekordåret 2007.

WALL STREET: Aksjehandlere utenfor børsen i New York. Foto: REUTERS/Eric Thayer/SCANPIX
WALL STREET: Aksjehandlere utenfor børsen i New York. Foto: REUTERS/Eric Thayer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Selv i en finanskrisetid der skyhøye bonuser og lønninger har vært i Obama-regjeringens søkelys, og der USAs finansinstitusjoner har mottatt milliarder av skattebetalernes penger, har USAs seks største banker satt til side 36 milliarder dollar, tilsvarende 293 milliarder norske kroner, i første kvartal til å lønne ansatte.

Skulle denne utviklingen fortsette vil Wall Street-lønningene bli nesten like høye som i rekordåret 2007, skriver avisa The New York Times.

- Jeg har bare ikke sett de store forandringene i måten folk snakker om økonomisk kompensasjon på, sier Sandy Gross, som jobber med rekruttering til finansfirmaer.

3,7 millioner i snitt
Goldman Sachs er en av bankene som har satt av mest penger til utebetaling av bonuser og lønninger.

Som følge av finanskrisen ble Goldman Sachs omgjort fra meglerhus til bank, noe som medførte strengere regulering men som samtidig ga banken større tilgang til den amerikanske krisepakken.

I siste kvartal i fjor gikk storbanken med 2,1 milliarder dollar i underskudd. I oktober fikk banken 6,8 milliarder dollar fra regjeringens krisepakke.

Nå har storbanken satt av 4,7 milliarder dollar til lønnsutbetalinger i første kvartal. Fortsetter det sånn vil gjennomsnittslønna i Goldman Sachs bli på 3,7 millioner kroner, ifølge beregninger The New York Times har gjort.

Nå skal det sies at Goldman Sachs leverte overraskende gode tall første kvartal i år. Da gikk banken med 1,8 milliarder dollar i overskudd. Banken annonserte også planer om en aksjeutvidelse som ville gi banken penger til å tilbakebetale støtten de hadde fått gjennom de såkalte TARP-lånene (Troubled Asset Relief Program).

Ikke presise tall
Men det er ikke bare Goldman Sachs som er raus med sine ansatte. Også JPMorgan Chase, en av de andre storbankene som nøt godt av krisepakken, ønsker å lønne ansatte som om det fortsatt var 2007 og ikke økonomisk uår.

I snitt ligger de ansatte an til å tjene drøye 900 000 kroner. Ikke all verdens kanskje, men de ansatte i avdelingen for handel og investering ligger an til å tjene drøye 3,3 millioner kroner hver i snitt. I 2006 var det tallet 2,2 millioner kroner.

I Morgan Stanley var lønningspotten i oktober i fjor på 10,7 milliarder dollar, større enn hele selskapets markedsverdi. I første kvartal i år har banken tapt 578 milliarder dollar. Banken har likevel satt til side 13 milliarder kroner til å lønne ansatte.

Den summen utgjør 68 prosent av bankens omsetning i første kvartal.

Colm Kelleher, en av sjefene i Morgan Stanley, sier at mye av pengene som er satt av, vil gå til å utbetale fastsatte lønninger.

- Tallet på de som sitter og tjener sekker med penger er faktisk mye lavere enn du tror, sier Kelleher.

Skyhøye lønninger og bonuser er ofte blitt nevnt som en av årsakene til finanskrisen. Mye fordi bonuser gjerne var knyttet til kortsiktige gevinster som på lengre viste seg å påføre finansinstitusjonene store tap.

SJEFEN: Goldman Sachs er en av de bankene som har satt av mest penger til lønningspotten. Sjefen sjølv, Lloyd Blankfein, tjente i 2007 350 millioner norske kroner. I fjor sa han og seks andre topper i bankgiganten fra seg bonusene. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
SJEFEN: Goldman Sachs er en av de bankene som har satt av mest penger til lønningspotten. Sjefen sjølv, Lloyd Blankfein, tjente i 2007 350 millioner norske kroner. I fjor sa han og seks andre topper i bankgiganten fra seg bonusene. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX Vis mer