NÅ: Stort skred på Svalbard. Letemannskaper nektes å rykke inn

Det er foreløpig for farlig å sende letemannskaper inn til området hvor skredet på Svalbard gikk 1. juledag.

Nødetatene på Svalbard har rykket ut etter melding om et større snøskred på øya 1. juledag.

Politiet har rykket ut med alle ressurser, i tillegg til to helikoptre og hjelp fra Røde Kors, opplyser sysselmannsførstebetjent Lisbet Hansen til Svalbardposten.

Terje Karlsen ved Sysselmannen på Svalbard forteller Dagbladet at det foreløpig ikke er mulig å sende mannskaper inn i det skredrammede området.

- Det er gjort skredfaglige vurderinger av NVE som slår fast at det foreløpig ikke er trygt å sende inn folk. Derfor har vi ikke noen letemannskaper i området ennå. NVE bistår oss fortløpende med vurderinger i tilfellet situasjonen endrer seg, sier Carlsen.

Skredet gikk i nærheten av Frithamn og Gangdalen, i et område uten bebyggelse. Politiet vet ikke foreløpig om noen er tatt av skredet.

- Vi undersøker for å avklare om noen er savnet. Foreløpig vet vi ikke. Det er noen hytter i området rundt skredet og vanligvis noe snøskutertrafikk i området, sier Carlsen.

Sysselmannen på Svalbard oppfordrer alle som ferdes utendørs til å være varsomme ettersom skredfaren på øya er stor.

- Kan dette bety at dere ikke får sendt inn letemannskaper i kveld?

- Det blir det gjort en løpende vurdering av. Det er meldt dårligere vær framover, så vi ønsker naturligvis å være på området så fort som mulig, sier Carlsen.

Skredet ble varslet av noen som oppholder seg på Sørhytta. Den hytta ligger i motsatt ende av Gangdalen, mot Reindalen, skriver Svalbardposten.