Nå stuper de norske oljelønningene

Har rast sju prosent på rekordtid.

OLJEBRANSJEN SLITER: Norsk oljeindustri er inne i tøffe tider. Det går også ut over lønningsposene i bransjen.
Foto: Roger Hardy/Samfoto
OLJEBRANSJEN SLITER: Norsk oljeindustri er inne i tøffe tider. Det går også ut over lønningsposene i bransjen. Foto: Roger Hardy/Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bonuskutt og færre konsulenttimer er blant årsakene til at lederlønningene i oljesektoren i snitt har sunket med hele 6,7 prosent på ett år, skriver organisasjonen Lederne.
 
Før nedgangen i norsk olje- og gassproduksjon satte inn sommeren 2014, lå en gjennomsnittlig mellomlederlønn på 840 500 kroner før skatt. Etter prisfallet og ordrenedgang har snittlønnen sunket til 784 000 kroner.

Dette avdekkes i Norsk Ledelsesbarometer 2015, en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for Lederne.

- Det er naturlig at dårligere tider påvirker lønnsnivået i en bransje. Likevel er det overraskende at prisfallet i fjor skulle slå så raskt og merkbart ut på lønnsslippen til mellomledere i olje-, gass- og rederinæringene, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne, på organisasjonens hjemmeside.

Påvirkes av Kina-krise Og både russisk storpolitikk og et Kina i sterk økonomisk motvind kan føre til at den norske oljenedturen vil vare i lengre tid.

- Det er interessant å trekke de utenlandske trendene inn i den norske debatten. Det er ikke skjedd så mye til nå, men det er helt klart at økonomisk nedgang i Kina vil påvirke oss, sier kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov i Lederne til Dagbladet.

I Norge hadde oljesektoren sin produksjonstopp i 2001, og har siden den gang levd godt på gode oljepriser som nå er revet vekk.

- Det er ikke tvil om at oljeprisen og andre råvarepriser vil påvirkes av at Kina sliter. Vi er i et internasjonalt oljemarked. Norge er et lite land i en stor verden, sier Hov.

Hov påpeker også at omstillingene oljebransjen satte i gang i fjor også vil forsterkes i noen år.

- Dette vil blant annet gjelde bonuskutt og færre konsulenttimer, sier kommunikasjonslederen.

Svake kort AFI-forsker Eivind Falkum, en av forfatterne bak årets ledelsesbarometer, tror lønnsnedgangen blant annet skyldes at mange stillinger har blitt borte i konsulentbransjen og blant utbyggervirksomhetene. Her er lønningene jevnt over høyere enn i driftsselskapene.

- I tillegg er det rimelig å anta at lavere aktivitet og kostnadskutt har ført til avkortede bonuser og mindre overtidsbetaling. Nedgangen ga nok også svake kort i vårens lønnsforhandlinger, men nøyaktig hvordan dette slår ut vil vi først se neste år, uttaler Falkum på Ledernes hjemmeside.

Ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå vil investeringene til olje- og gassvirksomheter i Norge falle med 15,5 prosent i løpet av 2015. Nedgangen flater ut i 2016.

Fortsatt på topp Til tross for at lederlønningene i de fleste andre sektorer står stille eller går forsiktig opp, troner olje- gass- og rederisektor fremdeles på toppen av bransjestatistikken i Norsk Ledelsesbarometer 2015.

På plassen bak følger ledere i IKT- og mediebransjen, som i snitt tjente 774 478 kroner i fjor.

Nederst på listen kommer barnehageledere og ledere i vekst- og attføringsbedrifter med bruttoårslønn på henholdsvis 557 415 kroner og 464 148 kroner.

Lederne har 17000 medlemmer og er en organisasjon forledere og teknisk og merkantilt ansatte.

Her tjener ledere mest og minst:


1. Olje, gass og rederi: kr 784 217  
2. IKT og media: kr 774 478  
3. Organisasjoner: kr 670354  
4. Luftfart: kr 637 569  
5. Bygg, anlegg og bergverk: kr 617 158  
6. Energi og elektro: kr 605 064  
7. Fiske og havbruk: kr 611 352  
8. Mekanisk og prosessindustri: kr 579 600  
9. Offentlig virksomhet: 576 256  
10. Bryggeri og næringsmiddel: kr 575 367  
11. Handel, service og næring: kr 564 643  
12. Barnehage: kr 557 415  
13. Vekst og attføring: kr 464 148  

Kilde: Norsk Ledelsesbarometer 2015 — gjennomført blant medlemmer i organisasjonen Lederne. Tallene viser gjennomsnittlig bruttolønn 2014. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer