OLJEBRANSJEN SLITER: Norsk oljeindustri er inne i tøffe tider. Det går også ut over lønningsposene i bransjen.
Foto: Roger Hardy/Samfoto
OLJEBRANSJEN SLITER: Norsk oljeindustri er inne i tøffe tider. Det går også ut over lønningsposene i bransjen. Foto: Roger Hardy/SamfotoVis mer

Nå stuper de norske oljelønningene

Har rast sju prosent på rekordtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bonuskutt og færre konsulenttimer er blant årsakene til at lederlønningene i oljesektoren i snitt har sunket med hele 6,7 prosent på ett år, skriver organisasjonen Lederne.
 
Før nedgangen i norsk olje- og gassproduksjon satte inn sommeren 2014, lå en gjennomsnittlig mellomlederlønn på 840 500 kroner før skatt. Etter prisfallet og ordrenedgang har snittlønnen sunket til 784 000 kroner.

Dette avdekkes i Norsk Ledelsesbarometer 2015, en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for Lederne.

- Det er naturlig at dårligere tider påvirker lønnsnivået i en bransje. Likevel er det overraskende at prisfallet i fjor skulle slå så raskt og merkbart ut på lønnsslippen til mellomledere i olje-, gass- og rederinæringene, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne, på organisasjonens hjemmeside.

Påvirkes av Kina-krise Og både russisk storpolitikk og et Kina i sterk økonomisk motvind kan føre til at den norske oljenedturen vil vare i lengre tid.

- Det er interessant å trekke de utenlandske trendene inn i den norske debatten. Det er ikke skjedd så mye til nå, men det er helt klart at økonomisk nedgang i Kina vil påvirke oss, sier kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov i Lederne til Dagbladet.

I Norge hadde oljesektoren sin produksjonstopp i 2001, og har siden den gang levd godt på gode oljepriser som nå er revet vekk.

- Det er ikke tvil om at oljeprisen og andre råvarepriser vil påvirkes av at Kina sliter. Vi er i et internasjonalt oljemarked. Norge er et lite land i en stor verden, sier Hov.

Hov påpeker også at omstillingene oljebransjen satte i gang i fjor også vil forsterkes i noen år.

- Dette vil blant annet gjelde bonuskutt og færre konsulenttimer, sier kommunikasjonslederen.

Svake kort AFI-forsker Eivind Falkum, en av forfatterne bak årets ledelsesbarometer, tror lønnsnedgangen blant annet skyldes at mange stillinger har blitt borte i konsulentbransjen og blant utbyggervirksomhetene. Her er lønningene jevnt over høyere enn i driftsselskapene.

- I tillegg er det rimelig å anta at lavere aktivitet og kostnadskutt har ført til avkortede bonuser og mindre overtidsbetaling. Nedgangen ga nok også svake kort i vårens lønnsforhandlinger, men nøyaktig hvordan dette slår ut vil vi først se neste år, uttaler Falkum på Ledernes hjemmeside.

Ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå vil investeringene til olje- og gassvirksomheter i Norge falle med 15,5 prosent i løpet av 2015. Nedgangen flater ut i 2016.

Fortsatt på topp Til tross for at lederlønningene i de fleste andre sektorer står stille eller går forsiktig opp, troner olje- gass- og rederisektor fremdeles på toppen av bransjestatistikken i Norsk Ledelsesbarometer 2015.

På plassen bak følger ledere i IKT- og mediebransjen, som i snitt tjente 774 478 kroner i fjor.

Nederst på listen kommer barnehageledere og ledere i vekst- og attføringsbedrifter med bruttoårslønn på henholdsvis 557 415 kroner og 464 148 kroner.

Lederne har 17000 medlemmer og er en organisasjon forledere og teknisk og merkantilt ansatte.