FARLIG: Regimekritiske demonstranter dekker ansiktene sine under en demonstrasjon ved universitetet i Teheran i desember i fjor. Etter at bildet ble tatt, rev de i stykker bildene av Ayatollah Khomeini, Irans første leder etter revolusjonen i 1979. Det er forbundet med livsfare å demonstrere mot regimet. Foto: AP
FARLIG: Regimekritiske demonstranter dekker ansiktene sine under en demonstrasjon ved universitetet i Teheran i desember i fjor. Etter at bildet ble tatt, rev de i stykker bildene av Ayatollah Khomeini, Irans første leder etter revolusjonen i 1979. Det er forbundet med livsfare å demonstrere mot regimet. Foto: APVis mer

- Nå styrer de kun på frykt

Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam mener regimet i Iran kun holder seg til makta ved bruk av terror og frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): For ett år siden startet en serie demonstrasjoner i Iran, som endte med en flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og Revolusjonsgarden. Bakgrunnen var presidentvalget, der Mahmoud Ahmadenijad ble gjenvalgt etter anklager om valgfusk.

I dag klokka 13.00 markerer det iranske miljøet i Norge ettårsdagen for presidentvalget utenfor Stortinget. Flere stortingspolitikere deltar, blant annet Marit Nybakk (AP) og Morten Høglund (Frp), sammen med Iran Human Rights og Amnesty.

- Situasjonen i Iran nå er helt annerledes sammenlignet med før valget i fjor. Før valget hadde det iranske folket fortsatt håp om demokratiske reformer innenfor regimet, men det siste året har regimets maktbruk vist at dette ikke er mulig, sier norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam i organisasjonen Iran Human Rights, til Dagbladet.

- Vise solidaritet Amiry-Moghaddam kom som politisk flyktning fra Iran som 14-åring i 1985. Han er hjerneforsker og fikk som første innvandrer i Norge H.M. Kongens gullmedalje i 2004. I 2008 fikk han Anders Jahres medisinske pris for sin forskning på vannkanaler i hjernen, også den utdelt av Kongen.

Norsk-iraneren er imidlertid ikke bare en av våre fremste yngre forskere, men også menneskerettsaktivist.

- Vi skal vise solidaritet med folket i Iran. Regimet har satt inn ekstreme sikkerhetstiltak i forbindelse med ettårsdagen for valget. Jeg har hørt om arrestasjoner hver dag den siste uka. I natt har flere aktivister og familiemedlemmer blitt arrestert.

Regimets sikkerhetsstyrke, Revolusjonsgarden, har nå iverksatt strenge sikkerhetstiltak i Teheran. I natt var folk likevel oppe på takene i byen og ropte ut slagord mot regimet - akkurat det samme skjedde før demonstrasjonene etter valget i fjor.

- Kun frykt igjen Iran har igjen vært toppsak i internasjonal presse den siste uka. Onsdag vedtok FNs Sikkerhetsråd nye sanksjoner på grunn av landets atomprogram. Sanksjonene er rettet inn mot å lamme regimet militært og er spesielt rettet mot Revolusjonsgarden.

- Kan regimet bruke disse sanksjonene til å styrke seg ved å vise til ytre fiender?

- Jeg tror ikke det, men det hadde vært et sterkere signal om sanksjonene var basert på menneskerettighetsbrudd i Iran. Før fjorårets valg styrte regimet med en kombinasjon av frykt og håp. Håpet var at hvert fjerde år var det valg som kunne føre til reformer. Nå er det håpet borte og de styrer kun ved hjelp av frykt.

Regimet i Iran har hatt makten siden revolusjonen i 1979 og styres av en leder og et vokterråd. Nyttårsaften 1977 uttalte den daværende amerikanske presidenten etter et møte med Shahen at Iran var "en øy av stabilitet i en urolig region". Sjelden har en statsleder tatt mer feil.

- Ute etter en større konflikt Amiry-Moghaddam mener det er svært vanskelig å spå om framtida i sitt hjemland.

MENNESKERETTIGHETSAKTIVIST: Og forsker, Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: Scanpix
MENNESKERETTIGHETSAKTIVIST: Og forsker, Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: Scanpix Vis mer

- Iran er et uforutsigbart land. I 1978 var alt fredelig, i løpet av ett år var hele det gamle regimet oppløst. Regimet er per i dag ferdig i folks øyne, men klamrer seg til makta ved bruk av Revolusjonsgarden.

- Regimet er nå ute etter en større konflikt. De prøvde å benytte seg av Gaza-krisen i slutten av mai, men Tyrkia fikk mye av æren for den.

Halvparten av Irans befolkning er under 30 år og de har svært høy arbeidsledighet. Oljeinntektene er også på vei ned, både på grunn av lavere produksjon og et fall i prisene etter finanskrisen.

Mahmood Amiry-Moghaddam tror ikke regimet overlever milliondemonstrasjoner som de slo ned i fjor. Til det er de for svake.

- De har styrt i over 30 år og er både villige og i stand til å gjøre hva som helst for å beholde makta. Men nå har de kun makt igjen, sier hjerneforsker og menneskerettighetsaktivist Amiry-Moghaddam.

VOLDELIGE: Revolusjonsgarden slo hardt ned på fjorårets demonstrasjoner. I dag er det ettårsdagen for presidentvalget i Iran. Foto: Reuters
VOLDELIGE: Revolusjonsgarden slo hardt ned på fjorårets demonstrasjoner. I dag er det ettårsdagen for presidentvalget i Iran. Foto: Reuters Vis mer