Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå svarer Telenor for de 600 millionene som gikk til usbekisk presidentdatter

Telenors styreleder og konsernsjef er inne hos næringsdepartementet og redegjør for korrupsjonssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser har nå kommet til næringsdepartementet for å rengjøre for korrupsjonsanklagene mot Vimpelcomp, der Telenor eier 43 prosent og har fire styremedlemmer.

- Jeg kommer til å redegjøre for det jeg mener er relevant. Vi har tatt dette opp gjentatte ganger med Vimpelcom og føler vi har fått stort gehør for det i styret, sier konsernsjef Baksaas før han går inn i møtet.

 - Jeg føler vi har gjort den jobben vi bør gjøre i forhold til disse spørsmålene, sier Aasser.

Korrupsjonsskandale Telenor må i dag igjen redegjøre for hva selskapet visste om angivelige korrupsjonsutbetalinger i Usbekistan. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt Telenor orientere om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan og selskapet etterforskes for korrupsjon.

- Det er først og fremst VimpelComs styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken. Som en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sier Monica Mæland.

Daværende næringsminister Trond Giske ba om en redegjørelse om de samme forholdene i 2012. Da la han saken død etter forsikringer fra Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas om at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Men etterforskningen mot Vipelcom og svenske TeliaSonera har fortsatt, og de samme ubehagelige spørsmålene har blusset opp igjen.

Glamorøs presidentdatter Berndt Berger er påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korrupsjon. I Sverige leder han etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon på 250 millioner dollar i Usbekistan.

Pengene skal ha gått til postboksselskapet Takilant, som kontrolleres av landets presidentdatter, jetsetteren Gulnara Karimova.

Flere av TeliaSonera-toppene har allerede gått av som følge av avsløringene, som begynte i 2012.

INN PÅ TEPPET: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er nå inne og forklarer seg om Vimpelcoms utbetalinger til selskapet Takilant i forbindelse med etableringen i Usbekistan. Telenor eier 43 prosent av Vimpelcom, og Jon Fredirk Baksaas er en av fire nordmenn i Vimpelcoms styre. Foto: Christian Roth / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er nå inne og forklarer seg om Vimpelcoms utbetalinger til selskapet Takilant i forbindelse med etableringen i Usbekistan. Telenor eier 43 prosent av Vimpelcom, og Jon Fredirk Baksaas er en av fire nordmenn i Vimpelcoms styre. Foto: Christian Roth / Dagbladet Vis mer

Vimpelcom, som har hovedkontor i Amsterdam i Nederland, etterforskes av nederlandske myndigheter i saken. I et saksdokument fra den nederlandske påtalemyndigheten heter det:

«Vi etterforsker hvorvidt Gulinara Karimova, som reell eier av Takilant, igjennom selskapet indirekte mottok betalinger fra Vimpelcom og TeliaSonera som motytelse for lisenser og tillatelser.»

- Samme framgangsmåte I 2012 var det også søkelys på Telenor, som er inne i Usbekistan via en eierpost i det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Da forsikret konsernsjef Jon Fredrik Baksaas daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcoms inntog i det Usbekiske markedet hadde vært av en helt annen art enn TeliaSoneras.

- Jeg fikk klare forsikringer om at deres sak var helt annerledes, sa Trond Giske til DN mandag.

Men Berndt Berger sier til Dagbladet at Vimpelcoms inntog på det Usbekiske mobilmarkedet fulgte samme oppskrift som den som har felt flere TeliaSonera-topper:

- Avtalene overensstemmer. Kjøpene er gjort på samme vis, ved at man betaler til Takilant, sier Berger.

Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser angående saken, men sa til Klassekampen tirsdag at opplysningene om de konkrete utbetalingene var ny informasjon for ham. Til Klassekampen sier Giske at han «ikke fikk vite» at det hadde gått penger til det korrupsjonssiktede firmaet Takilant.

Ifølge Klassekampen har seks Telenor-topper godkjent utbetalingene til Takilant igjennom sine verv som styremedlemmer i Vipelcom.

Økokrim «bistår» Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim bekrefter at Økokrims korrupsjonsteam samarbeider med myndighetene i Nederland og Sveits i en etterforskning.

- Økokrim har ingen egen sak, men vi bistår myndighetene i Nederland og i Sveits med å innhente opplysninger i Norge. Telenor har status som vitne i dette sakskomplekset. Basert på utleveringspålegg fra Oslo tingrett er Telenor pålagt å utlevere en del dokumentasjon til etterforskningen i de øvrige landene, sier Djupesland til NTB.

600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner -  har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant.
600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant. Vis mer

Hun ønsker ikke å gå i detaljer om etterforskningen.

Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin synes det er oppsiktsvekkende at det ikke er startet en egen norsk etterforskning av hvordan Vimpelcom skaffet seg lisensene i Usbekistan.

- Så store bestikkelser det her er snakk om, må ha blitt styrebehandlet i Vimpelcom. De norske styremedlemmene må enten kollektivt ha vært fraværende eller så vet de meget godt hva dette handler om, sier Laurin til NTB.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier i et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag at han skjønner at det stilles spørsmål ved saken, og at Telenor selv har stilt de samme spørsmålene til Vimpelcom ved flere anledninger.

PRESIDENTDATTER: Datter av Usbekistans president, Gulnara Karimova, kontrollerer Takilent, som ifølge nederlandsk påtalemyndighet har mottatt minst 1,5 milliarder kroner fra Vimpelcom og TeliaSonera. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov
PRESIDENTDATTER: Datter av Usbekistans president, Gulnara Karimova, kontrollerer Takilent, som ifølge nederlandsk påtalemyndighet har mottatt minst 1,5 milliarder kroner fra Vimpelcom og TeliaSonera. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling