Nå svikter grunnfjellet

Nå går selve grunnfjellet - nei-bevegelsen - hardt ut mot regjeringen. Men visestatsminister Anne Enger Lahnstein prøver å roe gemyttene. Både hun og og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland oppfordrer EU-motstanderne til å tenke seg om, før de krever regjeringskrise på en EØS-sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- EU-motstanderne er best tjent med en regjering som springer ut av nei-siden. Rett og slett fordi vi nå har mulighet til å påvirke så langt vi kan. Men vi må forholde oss til Stortinget, som folket har satt sammen, hvor det er et flertall for EU-tilpasning, sier Anne Enger Lahnstein.

Handler norsk mat

Dagbladet treffer Sp-lederen og visestatsministeren på forsinket handletur lørdag kveld. I kjøttdisken nøler hun ikke med å plukke med seg en pakke norsk kjøttdeig. Når veterinæravtalen godkjennes av Stortinget, frykter nei-bevegelsen, Forbrukerrådet, Veterinærforeningen og Helsetilsynet at grensene åpnes for dårligere kontrollert og mer smittebærende kjøtt fra EU-produsenter.

Likevel var Sp-lederen i utgangspunket innstilt på å støtte regjeringens anbefaling av veterinæravtalen med EU. Inntil hun onsdag kveld ble presset til dissens av oppbrakte fylkesledere.
- Jeg har alltid ment det er et sunnhetstegn for demokratiet når enkeltmennesker engasjerer seg og prøver å påvirke. Men det har sin pris, når vi velger å gå inn i regjering og ta ansvar, sier Lahnstein.

Stor og viktig sak

Selv har hun stor forståelse for sine partifellers og nei-sidens behov for å se sitt primærstandpunkt mot veterinæravtalen komme til uttrykk i regjeringen.

- Veterinæravtalen er en stor og viktig sak, og reaksjonene blir derfor svært sterke. Det er et uttrykk for EU-sakens posisjon i det norske folkedypet, sier Lahnstein.

Visestatsministeren mener det ikke er rart om folk har problemer med å forstå dagens parlamentariske situasjon.

Et paradoks

- Det er et paradoks at det tre år etter folkeavstemningen ble valgt et Storting som er for EU-tilpasning. Men hva var alternativet da Jagland kastet kortene etter valget i fjor? Skulle vi latt være å ta den muligheten vi som nei-regjering nå har til å påvirke så langt vi kan? Jeg kan fortsatt ikke se noe alternativ til sentrumsregjeringen, sier Anne Enger Lahnstein.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland etterlyser en bedre strategi fra nei-siden enn å forsøke å tvinge sentrumsregjeringen til å gå på veterinæravtalen eller en av de andre vanskelige EU- og EØS-sakene som ligger i løypa utover høsten.

- Det bør være en styrke for nei-bevegelsen med en regjering som er kritisk til EU-tilpasning. I stedet ser det ut til at nei-bevegelsen har lagt opp til motsatt strategi, nemlig å forsøke å presse regjeringen til å gå på en EU-sak, sier Svarstad Haugland.

Sterk tro

- Nei-siden kjenner Stortingets sammensetning. Den vet også at vi i utgangspunktet var imot å oppheve grensekontrollen av mat og dyr, men at vi i denne saken handler på instruks fra Stortinget.
- Og jeg har ingen tro på at en Ap-regjering ville komme med like gode nasjonale kontrolltiltak som det vi nå gjør, sier Svarstad Haugland, som kritiserer nei-bevegelsens håndtering av situasjonen.

- Alternativet til det vi kan få til som nei-regjering, er ikke bedre helse og sunnere mat. Dersom SV-erne i nei-bevegelsen tror de får en Ap-regjering til å si nei til veterinæravtalen, er de sterkere i trua enn selv vi er, sier Svarstad Haugland.