- Nå syns jeg du stiller spørsmål som en anklager

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen presset de sakkyndige hardt i retten.

HAMRET LØS: Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen hadde mange spørsmål til de to sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby i retten i dag. I bakgrunnen bistandsadvokat Frode Elgesem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAMRET LØS: Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen hadde mange spørsmål til de to sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby i retten i dag. I bakgrunnen bistandsadvokat Frode Elgesem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torgeir Husby var synlig irritert da Mette Yvonne Larsen spurte hvorfor de sakkyndige har sittet i retten i ti uker, når de stadig sier at de ikke vil vurdere Breiviks oppførsel i retten fordi de ikke vil drive med fjerndiagnostikk.

- Du stiller spørsmål som om du er en anklager. Det er ikke vi som har bedt om å være tilstede, sa Husby og fortsatte:

- Vi er her for å se om det skulle være noe som skjer som skulle ha betydning. Det betyr ikke at vi kan fjerndiagnostisere og gå ut over evnene vi har. Hadde han brutt sammen og krabbet på gulvet, hadde det hatt betydning. At det ikke skjer noe, betyr ikke at det ikke er vesentlig, sa han.

- Ikke vårt mandat Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen hamret løs på sakkyndigparet Sørheim og Husby med en rekke spørsmål om deres metodebruk og utvalg av informasjon - som førte til konklusjonen om at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

På forhånd advarte Larsen retten om at utspørringen hennes ville ta mye tid. Husby og Sørheim byttet på å svare på spørsmålene hennes.

- Det er litt turn-off å starte med masse spørsmål halv fire om ettermiddagen, sa hun.Bistandsadvokaten hadde blant annet spørsmål rundt de andre psykiatrivitnene som også har observert Breivik i fengselet - men kommet til motsatt konklusjon om hans tilregnelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.