Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå tar henrettelser i Texas dobbelt så lang tid

Et forferdelig eksempel er henrettelsen av Dennis McGuire.

 DØDSROMMET:  Dette bildet er tatt ved fengselet San Quentin i California. Illustrasjonsfoto: Reuters.
DØDSROMMET: Dette bildet er tatt ved fengselet San Quentin i California. Illustrasjonsfoto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye undersøkelser utført av den anerkjente avisa The Guardian viser at henrettelser i USA tar opp til 20 minutter lenger i snitt nå, enn hva det gjorde før EUs handelsboikott.

Den langvarige handelsboikotten har ført til at en rekke delstater i USA er i ferd med å gå tom for gifta de bruker når de henretter dødsdømte fanger. Dermed har mangelen på gift ført til at flere delstater har forsøkt nye stoffer i de dødelige injeksjonene.

Hovedgrunnen til boikotten er at store europeiske firma som selger denne type medikamenter ikke ønsker å tilby de dødelige kjemikaliene til fengsler, fordi de ikke ønsker at deres produkter som skal brukes til å drepe.

McGuire-henrettelsen Et forferdelig eksempel på hvordan den nye miksturen virker, er henrettelsen av Dennis McGuire. Han ble henrettet med giftsprøyte i Ohio 16. januar i år.

McGuire hev etter pust i 15 minutter, og rapporter i ettertid har vist at han døde først 26 minutter etter at giftsprøyta ble injisert.

Nå har McGuire-familien varslet søksmål mot de føderale myndighetene i delstaten.

Texas verst Tallene The Guardian har kommet fram til er hentet fra henrettelser som er utført i Texas de siste tre åra. Texas er verstingstaten hva gjelder hyppigheten av dødsstraffer. I november 2012 kom det fram at delstaten, på under tolv åra, har henrettet mer enn dobbelt så mange innsatte som enhver annen delstat har henrettet i løpet av tre tiår.

Den britiske avisa har funnet at henrettelsen nå tar i gjennomsnitt dobbelt så langt tid som under tidligere gjennomføringer. Før miksturen i giftsprøyta ble bytta ut, tok en henrettelse mellom ni og elleve minutter å gjennomføre - med et gjennomsnitt på ti minutter.

Etter at handelsboikotten ble vedtatt, har dette økt dramatisk. De siste 23 henrettelsen som er utført i delstaten har tatt mellom tolv minutter og 30 minutter, med et gjennomsnitt på 20 minutter.

Dermed tar en henrettelse dobbelt så lang tid nå, sammenlignet med hvordan det ar før handelsboikotten.

510 Suzanne Basso blir neste onsdag den fem hundre og tiende fangen som blir henrettet av Texas i moderne tid. Og Texas har åtte henrettelser bare mellom neste uke og 29. mai. Det er for øvrig 32 av 50 stater som i dag praktiserer dødsstraff. Noen stater har alternativer til giftsprøyta.

Dødsdømte innsatte kan velge den elektriske stol i åtte delstater: Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Oklahoma, South Carolina, Tennessee og Virginia.

Arizona, Missouri og Wyoming tillater gass-kammer-henrettelser. Delaware, New Hampshire og Washington tillater innsatte å velge henging som dødsstraff.

I tillegg har det siden slutten av den amerikanske borgerkrigen i 1865, vært tre sivile henrettelser ved skyting i USA, alt i Utah.Her kan alle innsatte dømt før 3. mai 2004, velge å bruke eksekusjonspelotong, det vil si skyting, ved henrettelse.

Hele Norges coronakart