Nå tar Ivan Cuba

Orkanen har bare truffet land direkte én gang før. Da ble 90 prosent av husene ødelagt. Følg orkanen direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Følg Ivan direkte via satellitt
 • Følg den på kartet
 • Se NASAs bilde Ivan

  Orkanen Ivan den kraftigste som har nådd Cuba på 40 år. Nå herjer den med vinder opp i 260 kilometer i timen, sakte men sikkert mot Cubas vestkyst. Innbyggerne kommuniststaten har allerede begynt å merke de kraftige vindene.

  Her er Ivans regnskap foreløpig:

 • Grenada: Minst 17 drept
 • Venezuela: 5 drept
 • Jamaica: Minst 20 drept
 • Den Dominikanske republikk: 4 drept
 • Tobago: 1 drept

  Det store spørsmålet nå er hvilken retning Ivan tar. Dersom den bøyer av og lar øyet unngå Cubas fastland, vil den sannsynligvis treffe Yucatan-halvøya i Mexico.

  De aller nærmeste timene vil gi svar. Forrige gang orkanens øye traff land var på Grenada. Der ble 90 prosent av alle husene ødelagt. Voldsomme bølger og kraftig nedbør og påfølgende flom følger i orkanens kjølvann.

  Ivan er en av de kraftigste atlantiske stormene som noen gang er registrert, melder BBC.

  Castro advarer


  Orkanen ble i dag tidlig oppgradert til kategori 5 igjen, etter at den ble meldt noe svakere i går kveld.

  Det meldes nå om omfattende skader på Cayman-øyene. Guvernør Bruce Dinwiddy sier til BBC at takene er blåst av tusenvis av hus, og at også viktige regjeringsbygninger er rammet. De har også mistet all elektrisitet.

  - Utallige bygninger har mistet takene, opptil 60 centimeters dypt vann dekker rullebanen på flyplassen og inntil halvannen meter dypt vann fosser gjennom mange hjem, rapporterer den lokale radiostasjonen.

  Mexico har nå gått ut med orkanvarsel, og mange har allerede flyktet fra de mest utsatte øyene utenfor Yucatan-halvøya.

  Også 1,3 millioner cubanere har flyktet fra de mest utsatte områdene.

  President Fidel Castro gikk på tv i helga og ba sine landsmenn om å bunkre opp med mat og sikre hjemmene før Ivan kommer.

  - Hva enn orkanen gjør, skal vi komme igjennom det sammen, sa Castro, melder CNN.

  Han legger til at Cuba ikke under noen omstendigheter vil motta hjelp fra USA.

  Vil treffe USA


  Ivan vil på et eller annet tidspunkt trolig også treffe USA, men det kan nå se ut som om den går mer inn i Mexicogolfen, og dermed ikke treffer Florida direkte.

  Den amerikanske delstaten holder fremdeles på med å telle opp sine ofre fra de to foregående orkanene. To personer som var ute og fløy og sprayet mygg på oppdrag fra landbruksdepartementet, ble funnet døde i går. Også en mann som var ute og fikset på hustaket i Lake Wales ble funnet omkommet. Dermed er dødstallet etter Frances i Florida oppe i 26, mens Charley bare har fått ansvaret for 25 dødsfall.

STIKKER FRA IVAN: Den cubanske familien tar med seg det de trenger fra orkanen som nærmer seg byen deres, Surgidero de Batabano.
<B>NÆRMER SEG CUBA: Satellittbildet fra Nasa viser hvor stor orkanen Ivan faktisk er.
NÆRMER SEG CUBA: Bilder fra <a href=http://www.noaa.gov/>NOAA</A>, USAs nasjonale meterorologiske senter viser retningen på Ivan.