Nå tar Ivan USA

Orkanen har truffet land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To millioner mennesker er på flukt fra orkanen Ivan.

Med vinder på omkring 217 kilometer i timen traff Ivan USAs sørkyst i de tidlige morgentimer i dag norsk tid.

Det er sendt ut orkanvarsel fra myndighetene for Alabama, Mississippi, Louisiana og de nordvestlige delene av Florida.

Nærmere to millioner innbyggere er bedt om å evakuere, blant annet i New Orleans, der motorveiene ble snudd slik at alle filer førte ut av byen nordover.

Ekspertene anslo ganske riktig at sentrum av orkanen ville treffe land ved Mobile sør i Alabama, et område som ikke har blitt like hardt rammet av orkan som dette siden 1969, ifølge The New York Times.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å ha et hus å komme hjem til, fordi det er en kategori fire-orkan og det er ganske ille, sier Gina Klatt til ABC News.

Sammen med familien var hun i går på flukt fra Mobile.

Ivan har krevd rundt 70 menneskeliv under sin ferd gjennom Karibia og fram til kysten av USA.

- Det virkelig dramatiske blir om stormfloen går over muren som beskytter byen mot havet, sier Stein Arve Aase, som er blant nordmennene som har reist fra New Orleans og søkt tilflukt i Houston.

Han forteller til NTB at hele New Orleans ligger seks fot under havets overflate, mellom havet, Mississippi-elva og Ponchartrain-innsjøen. 1,5 millioner mennesker er beskyttet bare av denne muren. Alt regnet som faller i New Orleans, må pumpes ut. Muren tåler bølger og stormflo opp til åtte fot (2,5 meter) over havet, men denne stormen har potensial for å presse fram en stormflo på mellom 10 og 17 fot (3 til 5,7 meter), sier han.

FØRSTE SMAK:</B> Ivan har allerede begynt å gjøre seg bemerket. Her kjører en bil på en oversvømmet vei ved Port Alabama sør for Mobile.
MONSTERSTORM:</B> Dette satelittbildet av Ivan ble tatt kvart på fire norsk tid i går.