- Nå tar jeg ferie

Snart reiser Turid Birkeland på ferie til San Francisco: Lei for å måtte slutte som kulturminister, men glad for å ha lagt fram et budsjett med den største veksten på fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke enkelt å skulle hoppe etter Kleveland - men når Birkeland endelig kom i svevet, så rasket hun med seg 153 millioner ekstra til kulturlivet. Økningen på 5,1 prosent er den største på fem år.

- Vi har holdt løftene fra regjeringens langtidsprogram. Dette en opptrapping mot tusenårsskiftet, sier Birkeland.

Barn og ungdom

Den mest synlige enkeltsatsingen i Birkelands budsjett er styrking av kulturtilbudet for barn og unge. Dette skal blant annet skje gjennom øremerking av 10 millioner av overskuddet fra Flax-lotteriet til Norsk musikkråd og Norsk amatørteaterråd.

Birkeland vil også bevilge små og store beløp til diverse kulturtiltak for mennesker med innvandrerbakgrunn.

Men følge opp disse tiltakene får hun ikke anledning til. I dag har hun kaffe-og-kake-selskap med de ansatte i departementet, og snart må hun ut og lete etter ledige stillinger.

Ingen ny jobb

- Har du fått deg ny jobb?

- Nei, jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre.

- Hvilke av kultursakene ville du helst ha jobbet videre med?

- Jeg er mest lei meg for at jeg ikke får bli med og jobbe videre med reformer innenfor scenekunstområdet. Ja, og så operameldingen, da: Den har jeg allerede lest korrektur på, og den skulle jeg gjerne ha fått legge fram.