Nå tar Jens grep

Etter et kaotisk landsmøte tar Jens Stoltenberg nå grep. Han vil ha slutt på personstrid og intern krangel som ødelegger for Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå er han sjefen i Ap. Men han vil ikke lede partiet ved å diktere. Bare når sakene er store og viktige nok, vil den nye partilederen gripe inn.

I går feiret han med en bedre middag hjemme hos søsteren.

- Kona er bortreist, skjønner du, forklarte den nyvalgte lederen.

Stoltenberg sier han ikke angrer på at han ikke grep inn i nestlederstriden på landsmøtet. Men han sier han forstår fullt ut at valgkomiteens leder Gerd-Liv Valla føler seg «frustrert» og oppgitt over å ha levert et «stort og unyttig arbeid», som hun selv uttrykte det.

- Riktig

- Partiledelsen viste gjennom partisekretær Martin Kolbergs innlegg og gjennom samtaler med delegater på landsmøtet hvor vi sto. Vi mente det var riktig å stå på to nestledere. Men det ville vært helt feil å bruke makt til å tvinge landsmøtet til å gjøre et annet vedtak enn de ønsket å gjøre.

Hvor mye prestisje og makt jeg investerer i en sak, er avhengig av hvor alvorlig den er. I saker jeg mener er virkelig alvorlige, vil jeg være klar og tydelig, sier Stoltenberg.

Han sier dermed at nestledersaken ikke var stor og viktig nok til at han ville legge sin prestisje i den. Resultatet var at Gerd-Liv Valla og valgkomiteens enstemmige innstilling om to nestledere, ble feid av banen. LO-lederen uttrykte frustrasjonen da hun la fram valgkomiteens innstilling.

Forstår Gerd-Liv

- Jeg har hundre prosent forståelse for at hun og valgkomiteen er frustrerte. Det er desto mer imponerende at valgkomiteen kaster seg rundt og leverer en enstemmig innstilling, sier Stoltenberg.

Han sier han nå skal gjøre hva han kan for å få bukt med personstrid og annen intern krangel som ødelegger for Arbeiderpartiet.

Etter et opprivende og til dels kaotisk landsmøte mener Stoltenberg at landsmøtet til slutt samlet seg om å legge stridene bak seg.

Og nå er Stoltenberg den ubestridte sjefen i partiet. Med seg i sentralstyret får han så godt som alle nestlederkandidatene som har vært lansert: Dag Terje Andersen, Bjarne Håkon Hanssen, Sylvia Brustad, Mette Gundersen, Anne-Grete Strøm-Erichsen og - Trond Giske - som sitter der fra før. Også Karita Bekkemellem Orheim ble gjenvalgt som kvinnepolitisk leder og sitter dermed også i sentralstyret.

Første innvandrer

Valla avslørte i går at hun bryter den 100 år gamle tradisjonen med at LO-lederne sitter i Ap's sentralstyre. Det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Ap skal styrkes, men først og fremst gjennom samarbeidskomiteen. Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen fortsetter i sentralstyret.

I tillegg til Mette Gundersen og AUF-leder Gry Larsen får Jens tre andre unge kvinner med seg i sentralstyret:

Anniken Huitfeldt, Ann-Marit Bjørnflaten og ikke minst Saera Khan som blir den første med innvandrerbakgrunn inn i Ap's sentralstyre.

Skal lytte til Jagland

Landsmøtets siste dag var også dagen for forsoning mellom Stoltenberg og Jagland. Jagland takket partiet på en måte som landsmøtet satte stor pris på, og sa han skal gjøre sitt for å støtte Stoltenberg. Stoltenberg sa på sin side at «Jagland vil bli stående som en av de mest ledende tillitsvalgte gjennom vår historie».

- Vi har et godt og avklart forhold. Derfor er jeg sikker på at jeg vil gå til deg for å be om råd. Det er kort vei mellom våre kontorer, sa Stoltenberg.

LEDERSKIFTE: Jens Stoltenberg takket i går Thorbjørn Jagland for hans innsats for partiet. Nå er Stoltenberg sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer