MILJØVERN

Nå tar kaffe og bananer flere liv enn bloddiamanter

I fjor ble det drept fire miljøvernere i uka. Aldri har det vært farligere å beskytte miljøet.

STRID: Lastebilen til en gruppe tømmerhoggere er satt i brann av en gruppe urfolk i regnskogstaten Maranhao i Brasil. Bildet dokumenterer hvor ampert det blir mellom illegale tømmerhoggere og miljøvernere og urfolk. Aldri har det vært farligere å forsvare miljøet enn nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STRID: Lastebilen til en gruppe tømmerhoggere er satt i brann av en gruppe urfolk i regnskogstaten Maranhao i Brasil. Bildet dokumenterer hvor ampert det blir mellom illegale tømmerhoggere og miljøvernere og urfolk. Aldri har det vært farligere å forsvare miljøet enn nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hernan Bedoya, en kolombiansk aktivist som protesterte mot bygging av palmeolje- og bananplantasjer i området der han bodde, ble skutt av en paramilitær gruppe 14 ganger.

I Brasil ble Gamela-folket - som bor i regnskogstaten Maranhao - angrepet av en rekke bønder bevæpnet med gevær og macheter, etter en strid om et landområde der bøndene ville hogge ned trærne for å lage jordbruksland. Angrepet endte med 22 skadde innfødte, deriblant flere som hadde fått hendene sine kappet av.

Ingen mistet likevel livet i det omfattende og svært brutale angrepet - dermed er det bare tilfeldigheter som gjør at ikke det totale dødstallet er enda høyere enn det er. I fjor ble 207 mennesker drept fordi de kjempet for miljøet. 57 av dem bare i Brasil.

Også i Filippinene, DR Kongo og flere andre land har det vært en rekke brutale angrep. Men det er i Sør-Amerika det er farligst å være miljøverner. Landbruk er den bransjen som krevet flest liv - mer spesifikt råvarer som er kjent for de fleste nordmenn: kaffe, palmeolje, oksekjøtt og bananer.

Dermed er det ikke bloddiamanter og eksotiske mineraler, men dagligdagse produkter, som tar flest liv i denne sektoren.

Global krise

Dagbladet dokumenterte i fjor hvor farlig det er å være miljøverner - blant annet i de «norske» regnskogområdene i Brasil. Miljøvernere drepes for fote - nesten en hver eneste dag - for sitt arbeid for å bevare verdens naturressurser.

FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere, Michel Forst, mente situasjonen med trusler, trakassering og drap på forkjempere for miljø og landrettigheter forsvarer betegnelsen «global krise», og var i fjor i Oslo for å ta opp problemet.

Regnskogfondet og Amnesty slo da alarm om at det aldri hadde vært farligere å kjempe for miljøet, og leder for Regnskogfondet Lars Løvold sa:

- Ingen er mer utsatt enn urfolk. 40 prosent av de drepte de siste tre åra er urfolk. Et av de viktigste tiltakene for å beskytte miljøforkjempere er derfor å sikre urfolks internasjonalt anerkjente rettigheter til land og naturressurser, og til medbestemmelse når næringsvirksomhet og infrastrukturprosjekter påvirker deres leveområder.

Den realiteten kan gjentas nå, et snaut år seinere.

Tre tiltak

Hva kan gjøres?

Global Witness, som har slått alarm om fenomenet i flere år, peker på tre tiltak:

1) Ta tak i de bakenforliggende problemene: Bekjempe korrupsjon, avklare eierskap til betente landområder, garantere urfolk sine rettigheter og gå i dialog med dem om naturressurser som befinner seg i deres områder.

2) At næringslivet og myndighetene mer aktivt beskytter og anerkjenner miljøforkjempernes innsats.

3) Alltid gå etter og forsøke å arrestere gjerningspersonene bak angrep, for å få en allmennpreventiv effekt. Trolig delvis på grunn av korrupsjon i politiet gjøres det for sjelden nå.

Samarbeidsland

Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Dagbladet har kontaktet UD om Global Witness-rapporten lørdag kveld. UD sier de vil komme tilbake med en kommentar.

Dagbladet vet ikke om norske forbrukere er blitt servert kaffe, bananer eller andre produkter fra produsenter som knyttes til drap på miljøvernere.

Men i mars fortalte Dagbladet om risikoen ved å være bananaktivist i Ecuador - der bananene sprøytes med livsfarlige giftstoffer som skader lokalbefolkningen. Norske forbrukere spiser store mengder bananer fra Ecuador, men det er uklart hvorvidt norske bananer som har vært sprøytet med slike midler.

TERRORIST? FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter, Victoria Tauli-Corpuz, hevdes av Filippinenes president å samarbeide med terrorister. Foto: AFP / NTB scanpix
TERRORIST? FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter, Victoria Tauli-Corpuz, hevdes av Filippinenes president å samarbeide med terrorister. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

FN-terrorist?

FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter, Victoria Tauli-Corpuz tegnet et dystert bilde av urfolks kår i møte med multinasjonale selskaper da hun i sommer gjestet Oslo Tropical Forest Forum.

- Mange miljøvernere blir banket opp, kriminalisert, truet og trakassert. Det har blitt verre for dem som kjemper for naturen og miljøet, sa Tauli-Corpuz til NRK.

Hun blir selv forfulgt i hjemlandet sitt, Filippinene. Årsaken?

I et ganske tydelig eksempel på at myndigheter og verdenssamfunn ikke nødvendigvis er på samme linje i å anerkjenne miljøvernernes innsats, mener president Rodrigo Duterte at FNs spesialrapportør står i ledtog med terrorister.

Norges regnskogsatsing

  • Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing.
  • Totalt skogareal er nå 5,2 millioner kvadratkilometer. I 2008 inngikk Norge og Brasil en intensjonsavtale om regnskogsamarbeid. Norge lovet å bidra med inntil 1 milliard amerikanske dollar til Amazonasfondet i Brasil fram til 2015, med forbehold om at Brasil lyktes med å redusere avskogingen i Amazonas.
  • I perioden reduserte Brasil avskogingen i sin del av Amazonas med rundt 50 prosent. I skogåret 2015, som gikk fra august 2014 til juli 2015, var avskogingen på 6,207 kvadratkilometer, en nedgang på 75 prosent fra skogåret 2004.
  • Norges foreløpig siste utbetaling til Amazonasfondet skjedde ved utgangen av 2016, for avskogingstallet i skogåret 2015. Da hadde Norge totalt bidratt med 7473 millioner kroner.
  • På klimatoppmøtet i Paris 30. november 2015 kunngjorde Brasil og Norge et fortsatt samarbeid mot avskoging fram til 2021, basert på stadig økende ambisjoner om å redusere avskoging og skogforringelse i Brasil.
  • Tall fra Brasils romforskningsinstitutt INPE viser imidlertid at avskogingen i brasiliansk Amazonas økte med 29 prosent i 2016 sammenlignet med 2015.
  • Dette er det mest nedslående tallet på åtte år. Ifølge Bistandsaktuelt viste tall fra INPE i fjor at avskogingen nå hadde gått ned.

(NTB, Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer