MILJØVERN

Nå tar kaffe og bananer flere liv enn bloddiamanter

I fjor ble det drept fire miljøvernere i uka. Aldri har det vært farligere å beskytte miljøet.

STRID: Lastebilen til en gruppe tømmerhoggere er satt i brann av en gruppe urfolk i regnskogstaten Maranhao i Brasil. Bildet dokumenterer hvor ampert det blir mellom illegale tømmerhoggere og miljøvernere og urfolk. Aldri har det vært farligere å forsvare miljøet enn nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STRID: Lastebilen til en gruppe tømmerhoggere er satt i brann av en gruppe urfolk i regnskogstaten Maranhao i Brasil. Bildet dokumenterer hvor ampert det blir mellom illegale tømmerhoggere og miljøvernere og urfolk. Aldri har det vært farligere å forsvare miljøet enn nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hernan Bedoya, en kolombiansk aktivist som protesterte mot bygging av palmeolje- og bananplantasjer i området der han bodde, ble skutt av en paramilitær gruppe 14 ganger.

I Brasil ble Gamela-folket - som bor i regnskogstaten Maranhao - angrepet av en rekke bønder bevæpnet med gevær og macheter, etter en strid om et landområde der bøndene ville hogge ned trærne for å lage jordbruksland. Angrepet endte med 22 skadde innfødte, deriblant flere som hadde fått hendene sine kappet av.

Ingen mistet likevel livet i det omfattende og svært brutale angrepet - dermed er det bare tilfeldigheter som gjør at ikke det totale dødstallet er enda høyere enn det er. I fjor ble 207 mennesker drept fordi de kjempet for miljøet. 57 av dem bare i Brasil.

Også i Filippinene, DR Kongo og flere andre land har det vært en rekke brutale angrep. Men det er i Sør-Amerika det er farligst å være miljøverner. Landbruk er den bransjen som krevet flest liv - mer spesifikt råvarer som er kjent for de fleste nordmenn: kaffe, palmeolje, oksekjøtt og bananer.

Dermed er det ikke bloddiamanter og eksotiske mineraler, men dagligdagse produkter, som tar flest liv i denne sektoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer