Nå tar Kina i bruk «den store kanonen»

Tar nye grep for å sensurere internett.

SENSUR: Den kinesiske brannmuren blir stadig tettere. Nå har Kina gått mer aktivt til verks utenfor egne grenser for å sensurere internett, ifølge forskere tilknyttet Universitetet i Toronto. Illustrasjonsfoto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
SENSUR: Den kinesiske brannmuren blir stadig tettere. Nå har Kina gått mer aktivt til verks utenfor egne grenser for å sensurere internett, ifølge forskere tilknyttet Universitetet i Toronto. Illustrasjonsfoto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kinas internettmur blir stadig mer ugjennomtrengelig. Flere og flere sosiale nettsteder blir utilgjengelige for kineserne, og tidligere i år ble også VPN-tjenester ubrukelige i landet.

Det har imidlertid vært noen, begrensede hull i den kinesiske brannmuren.

En frivillig organisasjon utenfor Kina, Greatfire.org, har publisert flere metoder for å unngå den kinesiske sensuren, og har gjort noen blokkerte nettsider tilgjengelige i Kina.

«Kinas store kanon» Nå skal kinesiske myndigheter ha tatt i bruk et nytt våpen for å holde innbyggerne unna vestlige nettsteder, ifølge en rapport fra Citizen Lab ved Universitetet i Toronto.

De kaller den nye metoden for «Kinas store kanon». Dette innebærer at kineserne går langt mer aktivt til verks utenfor egne grenser for å hindre innbyggerne tilgang til ulike nettsteder.

Ifølge rapporten, ble Greatfire.orgs server utsatt for massiv trafikk 17. mars i år, et såkalt ddos-angrep (distributed denial of service).

Dette går ut på å bombardere en nettserver med et stort antall forespørsler på kort tid, så serveren bryter sammen.

På kommando Greatfire.org-serveren fikk 2,6 milliarder forespørsler i timen, over 2500 ganger mer enn normalt. Ifølge forskerne, var det Kina som sto bak angrepet.

Det som er urovekkende ved «den store kanonen», er at den ifølge forskerne ikke skyter direkte mot et spesifikt mål. I stedet blir den implantert som en slags mellomman på en travel, kommersiell nettserver, og den ondsinnede trafikken blir satt i gang på kommando.

I dette tilfellet, skal Kina ha brukt den kinesiske søkemotoren Baidu til å fyre løs «den store kanonen».

Dermed skal deler av den uskyldige nettrafikken på søkemotoren ha blitt videresendt for å ødelegge for et aktivistnettsted.

BRANNMUR OG KANON: Slik virker de ulike metodene Kina bruker for å sensurere internett, ifølge forskere tilknyttet Universitetet i Toronto. Illustrasjon: Citizen Lab / Universitetet i Toronto
BRANNMUR OG KANON: Slik virker de ulike metodene Kina bruker for å sensurere internett, ifølge forskere tilknyttet Universitetet i Toronto. Illustrasjon: Citizen Lab / Universitetet i Toronto Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer